Edini starševski nasvet, ki ga potrebujejo novopečene mamice

Obstaja en in edini nasvet, za katerega bo hvaležna vsaka ženska, ki se je prvič znašla v vlogi mame.

30.8.2020 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Edini starševski nasvet, ki ga potrebujejo novopečene mamice

Ko nekdo prvič postane starš, se znajde v neznani vlogi, ki jo spremlja nemalo dilem, vprašanj, dvomov in tudi nasvetov. Kajti prav s slednjimi so izjemno radodarni vsi, ki so na poti starševstva nabrali že kar nekaj izkušenj. Od sester, tet, mam, tašč, babic in dobronamernih sosed. V prepričanju, da bodo s svojim bogatim znanjem novopečenem staršem olajšali življenje, pač radi po svoje pomagajo.

 A se pri tem ne zavedajo, da ne delajo vedno usluge. Kajti … jih je kdo vprašal za nasvet ali mnenje? Največkrat ne. Prav zato je 38-letna anonimna mamica treh malčkov v blogu Unbeaten Mommy z vsemi delila mnenje o tem, kateri je najboljši nasvet za tiste, ki se prvič znajdejo v vlogi mame ali očeta.

Takole je zapisala:

"Nisem nehvaležna, verjemite mi. Obe moji sestri sta imeli otroke pred mano in rada sem sprejemala njune predloge ter nasvete, nikoli pa me z njimi nista razveseljevali, če jih zanje nisem prosila. Morda zato, ker sta bili sami siti nasvetov, ki jih nista iskali. Tako, kot sem jih bila med nosečnostjo sama (v smislu, kaj bi morala in česa ne bi smela početi potem, ko bo otrok rojen).

Prav tako sem cenila vse nasvete mame in tašče. A le tedaj, ko sem ju zanje prosila. Kajti nisem želela vedeti, kako so stvari počeli nekoč in da moram tedaj, ko dete spi, spati tudi sama. To je čisto sranje.

 

Pred kratkim sem se po Skypu pogovarjala s prijateljico, ki živi daleč in je v 39. tednu nosečnosti. Poslušala sem jo in uživala v pogovoru z njo, nisem pa ji dajala nobenih nasvetov. Nisem je obsojala, ko mi je povedala, da bo prosila za epiduralno analgezijo in da je povsem prepričana, da bo njena prošnja uslišana. Samo pozorno in potrpežljivo sem jo poslušala.

Edino, kar sem ji na podlagi lastnih izkušenj svetovala je tisto, česar sem se naučila sama: "Samo ne poslušaj nasvetov nikogar, če tega resnično ne želiš. Ne moreš prav veliko zgrešiti, saj ti svojega otroka najbolje poznaš. Zato: če ne vprašaš za nasvet, ne imej slabe vesti, če ga ne boš upoštevala. Ne glede na to, kdo ti ga bo dal."

Gledala sem njen odziv. Nasmehnila se mi je in se mi zahvalila. Mislim, da je čakala še kakšen predlog. Vendar ga ni bilo.

Nisem ji niti rekla, naj uživa v vsaki minuti, ker otroci tako hitro odrastejo ali naj izkoristi čas pred porodom. Kajti prepričana sem, da ji nič od tega ni bilo treba slišati.

Zato sem to zadržala zase. Tako kot vse druge dobronamerne nasvete. Res je, težko je molčati, ko pa imaš na zalogi toliko napotkov, ki naj bi pomagali drugim staršem, pa vendar ...

Kaj pa ti res potrebujejo?

Nekoga, da jih posluša, nekoga, da se mu lahko izpovedo tudi tedaj, ko zadeve postanejo težke, nekoga, ki jih ne obsoja, ko se jim zazdi, da so naredili napako. Kajti vsak je drugačen in vsak ima drugačne izkušnje.

Samo naprej, izkušeni starši! Dajte vse od sebe v skrbi za otroka, ne dajajte pa nezaželenih nasvetov, ki jih drugi ne potrebujejo in ne želijo slišati. Ponudite uho in nasmeh, poln razumevanja kajti, priznajte, vsi smo prav to v določenem obdobju starševstva najbolj potrebovali."

Preberite še: Marko Juhant: Otrokom, ki premalo spijo, niha razpoloženje in so bolj naporni za okolico

Morda vas zanima tudi: Tako kraljevi vzgajajo otroke: Uporabni nasveti norlandske varuške


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)