23.10.2016 ob 5:00
Še danes se lahko na Pogačarjevem trgu mastite z odličnimi burgerji, ki jih poplaknemo z domačim pivom. Ta konec tedna namreč poteka še zadnji Pivo&Burger Fest v letošnjem letu in da ne boste burgerjev čez zimo preveč pogrešali, z vami delimo dva recepta, ki so nam jih zaupali v Kavarni Tiskarna in v Pop's Placeu.
Luigi iz Kavarne Tiskarna
Za 5 burgerjev
5 bombic s sezamom
1 kg mlete suhozorjene govedine
250 g kvalitetne majoneze
100 g kalamata črnih oljk
1 dl oljčnega olja
0.2 dl limoninega soka
150 g mlade špinače
200 g suhe italijanske salame cacciatore
300 g bivolje mocarele
500 g daterino češnjevega paradižnika
vejico svežega rožmarina
strok česna
50 g sladkorja
sol, poper
Bombeto prerežemo in z notranje strani popečemo na ponvi, ki smo jo pokapali z nekaj kapljicami oljčnega olja, da kruh postane prijetno hrustljav. Preložimo na krožnik in spodnjo polovico bombete premažemo z omako z oljkami. Naredimo jo tako, da oljke razkoščičimo, dodamo oljčno olje in limonin sok. Zmeljemo s paličnim mešalnikom, dodamo majonezo, sol in poper ter premešamo. Salamo cacciatore narežemo na tanke rezine in popečemo, da postane hrustljava. Tri do štiri rezine salame (nadomestimo jo lahko s slanino) položimo na omako in dodamo pest mlade špinače. Pripravimo karamelizirane paradižnike: daterino češnjeve paradižnike prerežemo na polovice. V ponvi segrejemo oljčno olje, vanj stresemo strt strok česna in vejico svežega rožmarina. Pustimo približno minuto, da se olje navzame okusa, nato česen in rožmarin odstranimo. V ponev stresemo paradižnike. Ko so dobro prepraženi, dodamo sladkor in sol. Pražimo še dobro minuto, dokler se sladkor ne raztopi. Iz mletega mesa naredimo okrog 200 g težke polpete (najbolje premera 15 cm) in jih z obeh strani popečemo (približno tri minute na vsaki strani). Ko je meso pečeno, ga solimo in popramo ter nanj položimo na koščke narezano bivoljo mocarelo, ki smo jo pred tem dobro odcedili in iz nje iztisnili tekočino, ter pustimo na žaru oziroma ponvi še toliko časa, da se začne sir topiti. Polpet položimo na špinačo, dodamo še tople karamelizirane paradižnike in pokrijemo z zgornjo polovico kruha. Burger še topel postrežemo.
Silverton burger iz Pop's place
Za en burger
maslen brioš (naj ne bo težji od 100 g)
190 g mlete suhozorjene govedine
žlico žar omake
večjo čebulo
žlico moke
3 žlice mleka
rezino sira cheddar
dve rezini pancete
sol, poper
olje za cvrtje
Brioš prerežemo in z notranje strani popečemo na ponvi, da postane kruh prijetno hrustljav. Še prej večjo čebulo narežemo na debele kolobarje, jih ločimo na posamezne obročke, in za pol ure namočimo v mleko. Nato čebulo povaljamo v moki, ki smo ji dodali sol in poper, ter ocvremo. Rezine pancete narežemo na manjše koščke in na suho prepražimo. Iz mletega mesa oblikujemo polpete, ki naj bodo premera 12 do 14 centimetrov. Polpete lahko oblikujemo že dan prej. Približno pol ure preden jih bomo spekli, jih vzamemo iz hladilnika. Ponev (ali žar) segrejemo in nanjo položimo meso. Pečemo štiri minute na eni strani, nato še dve minuti na drugi, solimo, popramo in na polpet položimo rezino sira. Pustimo, da se sir stopi. Na obe strani popečenega brioša namažemo žlico žar omake (v Pop's Place omako delajo sami po strogo varovanem receptu, za domačo uporabo pa svetujejo nakup žar omake Stubbs), na spodnjo polovico položimo pečen polpet, po siru posujemo prepraženo panceto, nanjo položimo kolobarje ocvrte čebule in pokrijemo z drugo polovico brioša. Postrežemo.
Avtor: B. K. P.
Foto: Igor Modic
oddajte komentar