Cuckoo Cups: Šik slovenski lončki in džezvice za kavo

Ste že slišali za Cuckoo Cups? To so očarljivi emajlirani lončki in kavne džezve, ki so od prvega do zadnjega koraka izdelani v Sloveniji.

28.2.2018 ob 5:50

micna.jpg

Cuckoo Cups izdelke ustvarjata sestri Nina in Urška, obe veliki ljubiteljici kave. Nina je po duši raziskovalka, navdušena nad potovanji in pohodniškimi izleti, Urška pa je mama treh otrok, ki namesto novih dežel odkriva nepospravljene igrače v vseh skritih kotičkih doma. Njun dan se redkokdaj začne brez skodelice kave – sicer se jima je bolje izogniti –, obe pa sta si želeli, da ju kava zjutraj ne le zbudi, ampak jima na obraz nariše tudi nasmeh. Nina je glavna gonilna sila za znamko Cuckoo cups, saj skrbi, da ideje, ki se rodijo v glavah, zaživijo tudi v resničnosti in lahko lepšajo dneve mnogim, Urška pa predstavlja kreativni del ekipe – pripravlja nove dizajne in fotografira.

micna2.jpg

Emajlirani lončki in džezvice s slovenskim podpisom

Trenutno pod znamko Cuckoo Cups nastajajo emajlirani lončki in nova kolekcija džezvic slovenskega porekla, hkrati pa v sodelovanju s slovenskimi ustvarjalci ponujajo tudi okrasne lesene ploščice Memories in Wood in praženo kavo pražarne Kolektiv 22, tisto kavo, ki jo pod Stolom pražita sestra in brat, Polona in Gaber Burnik, intervju z njima pa ste na Mični brali pred kratkim. 

Lončke posebne dela to, da so v celoti narejeni v Sloveniji, zaradi kakovosti pa so tudi dolgo obstojni: "Ob skrbni uporabi jih lahko uporabljate več generacij," sta Mični prišepnili sestri.

micna3.jpg

"Najina želja je, da se ta čudovita klasika, ki je v slovenski kulturi prisotna že več kot 100 let, vrne nazaj v naše kuhinje in nahrbtnike, v premišljeni, olepšani in zares prikupni obliki," dodajata Nina in Urška.  

Kako nastajajo besedila in ilustracije, ki pristanejo na lončkih? 

"Ponavadi nastanejo kar ob skodelici močne kave ali ob dolgih telefonskih pogovorih. Ideje, ki se porodijo, skušava čimprej spraviti v konkretnejšo obliko, kar vključuje iskanje pravih pisav, dimenzij, dostikrat pa tudi čopič in list papirja," pravita ustvarjalki. In kako sami najraje spijeta svojo kavo? 

Ninina kava je ponavadi podaljšana črna z malo hladnega mleka, Urška pije podaljšano črno, nobena pa ji ne dodaja sladkorja. Kako jo najraje skuhata? Po turško in v emajliranih džezvicah, seveda!

Kmalu že nova kolekcija s slovenskimi napisi

Sestri pravkar pripravljata novo kolekcijo emajliranih setov – džezva + skodelica, dodali bosta še nekaj novih dizajnov in slovenskih napisov na lončke. Prav tako se bosta letos udeležili kar nekaj ustvarjalnih tržnic, pripravljata pa še kup presenečenj, na katere pa bomo morali še čisto malo počakati. 

 

Avtor: Maja Fister

Foto: Cuckoo Cups


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)