FOTO: Prizor v snegu osupnil našo bralko (raziskali smo, za kaj gre)

Pisala nam je bralka, ki jo je med sprehodom po zasneženi naravi presenetil nenavaden pojav v snegu.

9.2.2023 ob 9:29 | Foto: Gettyimages (naslovna), osebni arhiv | Avtor: M. FL.

FOTO: Prizor v snegu osupnil našo bralko (raziskali smo, za kaj gre)

V uredništvo nam je pisala bralka, ki je na sprehodu po zasneženem gozdu opazila nenavaden prizor.

"Na lep sončen dan sem hodila po zasneženem gozdu in videla, da je na snegu ob poti veliko drobnih, črnih pikic.

Najprej sem mislila, da gre zgolj za umazan sneg, ko pa sem zadevo pobliže pogledala, sem videla, da je tisto, kar je ujelo mojo pozornost, v bistvu živo in da skače.

Ne samo to, na določenih predelčkih je bilo nenavadnih bitji toliko, da je bil sneg črn, kot bi bil prekrit s sajami."

Foto: osebni arhiv bralke

"Kar zmrazilo me je, ko so drobna bitja gomazela po površini. Še več jih je bilo v bližnjem potočku in ob njem, kjer so zaradi njih nastajali pravi otočki.

Zgodilo se je že, da sem kdaj na talečem snegu videla denimo komarja, toliko mrčesa pa še nikoli, čeprav po poti, ob kateri sem bila priča tem prizorom, hodim že vrsto let," je zapisala in nam poslala tudi fotografije živalic, ki jim mraz očitno ne more do živega.

Bolhe, ki to niso

Z vprašanjem, kaj je videla bralka, smo se obrnili na Zavod za gozdove Slovenije, kjer so nas napotili na njihovo spletno stran.

Tam piše, da so na fotografijah snežne bolhe, predstavniki reda Mecoptera. Gre za majhno, vendar evolucijsko zelo staro skupino žuželk z okoli 550 danes živečimi vrstami.

So najstarejše znane fosilne žuželke s starostjo okoli 250 milijonov let. Živijo na vseh kontinentih, tudi v polarnih predelih Severne Amerike in Evrazije, razen na Antarktiki. Najdemo jih na vlažnih mestih, najpogosteje v rastlinju blizu rek ali potokov, predstavnike družine snežnih bolh pa, kot nakazuje ime, na snegu.

Foto: osebni arhiv bralke

Zmrzal jim ne pride do živega

Zanimivo je, da snežne bolhe zaradi posebne vrste beljakovin v njihovem telesu pozimi ne zmrznejo in ostanejo aktivne, čeprav se temperature spustijo pod ničlo. Živijo v tleh in  sodelujejo pri razkroju odmrle vegetacije.

V bistvu so pogoste, vendar zaradi majhnosti neopazne. V toplejših in sončnih zimskih dneh v iskanju hrane potujejo, takrat se zberejo v velikem številu in na snegu pritegnejo pozornost opazovalca.

Foto: osebni arhiv bralke

Nenevarni prebivalci gozda

Snežne bolhe so povsem neškodljive. Ne grizejo, ne prenašajo bolezni in ne škodujejo rastlinam. Ime po bolj znanih bolhah, ki se gostijo na telesu drugih živih bitji, so dobile zgolj zaradi načina premikanja. V bistvu z razgradnjo organskih snovi izboljšujejo kvaliteto tal.

Če jih boste videli tudi vi, jih samo opazujte. Ko bo sneg izginil, bodo one ostale, vi pa nanje sploh ne boste več pomislili.

Preberite še: Slovenka med nabiranjem gob naletela na ta nenavaden prizor

Morda vas zanima tudi: V mojem odporu do zime sem prepoznala svoje nasprotovanje nedelu (Piše: Danaja Lorenčič)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)