Osupljivi zvoki in prizori na nebu presenetili našo bralko

Smo v obdobju, ko naše kraje preletavajo osupljive ptice, ki nase opozarjajo z glasnim trobljenjem.

8.1.2023 ob 2:50 | Foto: Gettyimages (naslovna), You Tube, osebni arhiv | Avtor: M. FL.

Osupljivi zvoki in prizori na nebu presenetili našo bralko

V uredništvo nam je pisala bralka, ki je bila priča zanimivemu prizoru na nebu:

"Najprej sem slišala neobičajne zvoke, ko sem se ozrla v nebo, od koder so prihajali, pa sem videla ptice, ki so v ogromnem številu leteli nad menoj.

Izjemno zanimivo jih je bilo opazovati, saj se je njihova formacija večkrat spremenila, a se je na koncu vedno oblikovala v obliko črke V."

"Ptice so bile res glasne in jih je bilo slišati tudi potem, ko so že izginile izpred oči," je še zapisala bralka, ki je poslala tudi nekaj fotografij zanimivega preleta.

V Društvu za proučevanje in opazovanje ptic pojasnjujejo, da gre za žerjave. To so veliki, dolgonogi in dolgovrati ptiči, ki nase velikokrat opozarjajo z glasnim trobljenjem.

Gnezdijo v obširnih barjih v tajgi, na širokih ravnicah ob rekah in ob samotnih gozdnih jezerih.

V Sloveniji lahko žerjave opazujemo predvsem ob njihovih selitvah, ko nas preletavajo v jatah in v značilni V obliki ali pa se, prav tako v jatah, zadržujejo na njivah.

Gnezdeči ptiči severne in srednje Evrope večinoma prezimijo na Iberskem polotoku. Pri nas so redni preletnik.

"Žerjavi na posnetkih so del večje skupine teh živali, ki naše kraje preletijo na poti iz Madžarske proti Španiji, južni Franciji ali Padski nižini. Nekaj se jih usmeri tudi proti Tuniziji.

Na Madžarskem so se sicer samo zbrali na postajališču, kjer preživijo september in oktober. Tile so verjetno gnezdili nekje med Finsko, Baltikom in Belorusijo.

Letos je sicer bila rekordna jesen po številu opazovanih žerjavov in nič ne kaže, da se bodo ustavili. Rekordno je bilo tudi opazovanje v decembru."

"Že od leta 2008 se število opazovanih žerjavov dviguje, zadnja leta pa že prav skokovito. Kot zanimivost, družine potujejo skupaj," je prizore na fotografijah pojasnil Dejan Bordjan, član omenjenega društva, ki na elektronskem naslovu dejan.bordjan@gmail.com zbira podatke o selitvi žerjavov čez naše kraje in je vesel vsake informacije ter fotografije omenjenega pojava.

Preberite še: Slovenka med nabiranjem gob naletela na ta nenavaden prizor

Morda vas zanima tudi: Izkušnja bralke: »Sin se je zastrupil z volčjo češnjo« (Previdno, prav zdaj zorijo v naših gozdovih!)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)