BIRÓ: Nov bistro v Ljubljani, kjer diši po popoldanskem zajtrku

V Ljubljani se je odprl Biró, nov kotiček, kjer se lahko ustavite na poznem zajtrku, rožnati skodelici kave ali kosu čokoladne torte z rdečo peso.

18.5.2017 ob 7:30

1-min.JPG

V prestolnici smo dobili nov kotiček za druženje, ki bo te dni preplavil Instagram. Ko si naslednjič za zajtrk zaželite poširano jajce s slanino ali šparglji, granolo s kvinojo in domačim jogurtom ali pa rdečo šakšuko s kranjsko klobaso, se lahko sprehodite do Gornjega trga v Ljubljani. 

Tam je svoja vrata odprl Biró, nov bistro, ki sledi svetovnim trendom šik kotičkov za druženje ob polnih krožnikih, katerikoli del dneva. Odprti so vsak dan v tednu od 8h do 1h, hrano strežejo do 23h. 

Robert Henigman, lastnik Birója, je o samem odprtju bistroja razmišljal že pred leti, a mu zaradi prvega lokala – prav tako priljubljenega ljubljanskega kotička – Tozda, časovno ni uspelo. Do zdaj.

2-min.JPG

Da je Biró našel svoje mesto, je Robert porabil kar nekaj časa. Želel je majhen, a ne premajhen, pa hkrati velik, a še vedno ne prevelik prostor. Idealna priložnost se mu je odprla lani in akcija preurejanja prostora se je začela. 

Fotogeničen kavomat in odprta kuhinja

Pri preureditvi prostora je Robertu pomagala arhitekta Petra Zupančič, a ker je sam ljubitelj interier dizajna, je večji del bistroja postavljen in opremljen po njegovem okusu in delu. Med vpadljivejšimi kosi sta nad šankom viseča luč nizozemske znamke Os and Oos in bel, na pogled vintage kavomat priznane italijanske znamke La Marzocco. 

Steklo vhodnih vrat krasi zlat logotip, ki prikazuje črko B. Oblikovala ga je ekipa Multipraktik, ki stoji tudi za dizajnom menuja. Prve korake po bistroju boste naredili po svetlem terrazzu, ki se v zadnjem delu bistroja spreobrne v ribjo kost iz hrastovega lesa.

2.jpg

Bistro, kjer ne zmanjka vtičnic za polnjenje telefona ali prenosnika 

V prvem delu se nahajajo visoke mizice iz črnega marmorja, klopi so mehko oblazinjene v škrlatno rdeče usnje. Posebnost Birója je, da sta točilni pult in kuhinja povezana in odprta. Zadnji prostor je malenkost dvignjen in temnejši. Stena je obarvana v temno barvo, posebnost prostora pa je zelena oblazinjena klop, ki gre okoli celega prostora.

Poudarek tega prostora je na intimi, druženju, hranjenju in tistim freelancerjem, ki delo najraje opravljajo kar iz lokala. Po celotnem Biróju namreč lahko opazite veliko skritih električnih vtičnic, ki so namenjene vsem, ki bi radi dobro hrano združili z delom. 

Zadnji prostor ima tudi veliko okno s pogledom na skrito meščansko dvorišče, kot pravijo v Biróju, pa vas pogled skozenj lahko za trenutek popelje v kakšno staro italijansko mestece.

3.jpg

Od dnevnih veganskih juh do pit z rabarbaro 

Robert je po izobrazbi sicer kuhar. V preteklosti je izkušnje med drugim nabiral v Avstraliji, Izraelu in hkrati veliko potoval, prav iz potovanj pa je črpal navdih za sestavo menija.

V bistroju tako vsak dan diši po dnevni veganski juhi, popečenih sendvičih, solatah, domačem bananinem kruhu in marmeladah, pa rikotinih njokih, brancinu in še čem. In za sladico? Nas so pritegnile domača čokoladna torta z rdečo peso, pita z rabarbaro in domač šmorn.

4.JPG

Bistro z vrtom, kjer zajtrke na krožnikih Hane Karim strežejo v pozno popoldne

Kuhinjo sestavlja 5-članska ekipa treh mladih strastnih kuharjev in dveh kuharic. Robert je ekipo izbiral na podlagi pripadnosti do učenja in želje po kuhanju s srcem, ne po kuharski izobrazbi. Da so pri svojem delu resnično strastni, boste začutili ob dobrotah, ki jih pripravljajo sami. Tudi kruh! 

Menu bodo prilagajali sezonski ponudbi, hrano pa strežejo na krožnikih slovenske lončarke Hane Karim in tako podpirajo slovenske ustvarjalce. S svojo ponudbo pa podpirajo tudi zaspance, saj bodo zajtrke stregli vse do 16. ure.

Z začetkom junija bo pridobitev Birója tudi sprednji vrt, ki bo Gornjemu trgu dodal še več živahnosti, nam pa še en kotiček, kjer lahko zajtrkujemo ob razgledu na staro mestno jedro. 


Fotografije in besedilo: Maja Fister

PREBERITE še // Hana Karim: Oblikovalka, ki jo med delom lahko opazujete kar z ulice 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)