6 res dobrih razlogov, zakaj morate na dopust

Boste to poletje odšli na dopust ali boste na delu pridno nadomeščali sodelavce, medtem ko se bodo zagoreli izmenjevali na plaži? Imamo šopek razlogov, zakaj je dopust nekaj, kar vašemu delu celo koristi.

29.6.2018 ob 4:04

dopust_lezanje_na_plazi_moski_zenska_soncenje.jpg

Ne glede na to, ali dopust za vas pomeni teden ležanja na plaži, mesec backpackanja po džungli ali zgolj počitek za podaljšan konec tedna v udobju domačega dvorišča. Dejstvo je, da ga potrebujemo, kakršnegakoli že. Oddih od dela pomeni različne stvari. A za vse predstavlja isto – ključno je za vaše dobro počutje. Tudi če vas delo neznansko veseli. Pa ste vedeli, da dopust prej kot škodi, v resnici izboljšuje vaše delo? Kako?

Dopust spodbuja kreativnost

Kreativnost je zadnja leta postala ena pomembnejših veščin, ki vas na delu postavlja v ospredje. A dejstvo je, da kreativnost ne izvira kar tako. Moramo jo negovati, hraniti, jo stimulirati. In roko na srce, zaprte pisarne nikakor niso okolje, ki bi kreativnost spodbujalo. Razen, če je rok oddaje projekta presneto blizu. Vsekakor pa so oddihi eden od ključnih trenutkov, kjer vaša kreativnost dobiva nov val navdiha in zagona, vpija nove barve, vonje in okuse in se krepi za nove izzive. Pustite jo na svobodo!

Načrtovan dopust olajša delo pred njim

Vprašanje "Kam pa se ti odpravljaš na dopust?" je lahko zelo nadležno, če dopusta sploh še nimate v načrtu. Še posebej, če vam sogovornik na vaš skomig z rameni začne naštevati, kaj imenitnega čaka njega. Načrti za dopust so stvar, ki se je lahko veselimo vse te dneve, tedne ali celo mesece pred samim odhodom in so odlična motivacija, da se na delu še malo potrudimo, nato pa gremo na zaslužen oddih.

conner-murphy-345177-unsplash.jpg

Na dopustu stvari vidimo z distanco 

Prav smešno je videti, kako se nam kdaj šele na dopustu nad glavo prižge tista žarnica, ki naznani rešitev za kakšno zagato, s katero smo se prej ukvarjali tedne, pa nismo prišli do zaključka. Šele ko se malo umaknemo od vrveža, lahko na stvari pogledamo z distanco in so nam lahko hitreje jasne. Seveda pa dopusta ne porabite za reševanje težav iz službe, le nanje se lahko naučite gledati z malo manj stresa pod roko.

Dopust preprečuje izgorelost 

Izgorelost je postala sodobna bolezen, s katero se bori precej več ljudi, kot si mislite. Če ste na delu utrujeni, še preden ste sploh kaj začeli, če zgubite živce že, ko sodelavec ne pomije svoje skodelice za kavo in vam je grozljiva že misel na to, da morate jutri spet v službo, potrebujete oddih.

Dopust krepi vezi z družino in prijatelji 

Če samo pomislite na šopek vaših najljubših spominov, so ti najverjetneje z dopusta. Najbolj veseli trenutki z družino (razen pakiranja in stanja v gneči na avtocesti, ko ste že vsi med seboj skregani) nastanejo prav med oddihi, saj imate takrat več časa eden za drugega in tudi precej manj napeti ste.

dopust_oddih_poletje_morje_plaza1.jpg

Dopust za trenutke spoznanj in ZASE

Če dopust potrebujete predvsem zato, da se posvetite sebi, naj vam ne bo pretežko reči "NE", ko vas povabijo na četrto druženje. Če potrebujete trenutek zase ali če bi radi na morje, v hribe, kino, muzej, kamorkoli že, najraje odšli kar sami, to storite! Do največ ključnih spoznanj namreč pridemo, ko smo sami. Ko poslušame zgolj svoje ideje, misli in potrebe. Naj vas ne bo strah svojega časa odmeriti zgolj in samo sebi.

dopust_oddih_poletje_morje_plaza2.jpg

Avtor: F. M.
Foto: Unsplash in Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)