6 neobičajnih stvari, ki jih otrok počne v maternici

Dete se v maternici zabava po svoje in počne nekatere res zanimive ter nepričakovane stvari.

18.2.2021 ob 5:40 | Foto: Yuriy Zhuravov/Gettyimages | Avtor: M. FL.

6 neobičajnih stvari, ki jih otrok počne v maternici

Ste se kdaj vprašali, kaj počne otrok v maternici, kako se odziva na hrup, glasbo, govorico, stres, na dotike in na prigovarjanje? Odgovore ima znanost, ki razkriva nekaj res zanimivih početji otroka preden prijoka na svet.

Kolcanje

Kolcanje v maternici je povsem običajen pojav, ki ga nekatere nosečnice začutijo že kmalu na začetku drugega tromesečja.

Pri nekaterih je kolcanje izrazitejše, pri drugih komaj zaznavno, a dejstvo je, da v maternici kolcajo domala vsi otroci.

Prepoznavanje pesmi

Na univerzi Helsinki so opravili zanimivo študijo: znanstveniki so k sodelovanju povabili nosečnice in jih razdelili v dve skupini.

Polovici otrok v maternici so med tretjim tromesečjem nosečnosti predvajali otroško pesmico, drugi polovici ne. Po rojstvu so zaznali večjo možgansko aktivnost pri dojenčkih, kateri so pred rojstvom poslušali omenjeno glasbo v primerjavi z malčki, ki jim je niso vrteli.

 

Obrazna mimika

Med opazovanjem štiridimenzionalnih posnetkov ultrazvokov so britanski strokovnjaki odkrili, da se otroci v 24. tednu gestikulacije lahko smejijo. Od 36. tedna pa oblikujejo tudi druge obrazne grimase, denimo spuščajo obrvi, grbančijo nos ali raztegujejo usta.

Prav tako otroci v maternici pogosto sesajo prst.

Okušanje hrane

V nosečnosti se velikokrat pojavi nepremagljiva želja po hrani. Pa to pomeni, da bo otrok mame, ki se ne more upreti slanemu, tudi sam ljubitelj te začimbe? Zadeva ni izključena: hranljive snovi skozi plodovnico prihajajo do fetusa in v približno 20. tednu gestikulacije ta že začne čutiti okuse in tudi vonje.

Ena raziskava je celo odkrila, da imajo otroci mam, ki so med nosečnostjo jedle korenje, to zelenjavo raje v primerjavi z dojenčki, katerih mame je niso uživale.

Prepoznavanje stresa

Zanimiva britanska študija je odkrila, da se še nerojeni otrok tedaj, ko je mama tesnobna, napeta ali vznemirjena, svojega obraza dotika z levo roko ter s tem dokazali, da mamino počutje nedvomno vpliva na bitje, ki ga nosi pod srcem.

Jok

Ena od raziskav je odkrila, da hrup, usmerjen proti trebuhu nosečnice pri fetusu v tretjem tromesečju izzove grimase in obnašanje, ki spominja na jok. Otrok odpira usta, strokovnjaki pa so opazili celo drhtenje ustnic.

Povzeto po portalu Miss mama

Priporočamo tudi: Kolumna Anje Germšek: pes in prihod otroka − kdo naj bi bil prvi pri hiši

Preberite še: Novi dokazi: Cepljenje proti gripi v nosečnosti ne povzroča avtizma pri otroku

Morda vas zanima tudi: Tri rešitve za tri najpogostejše kožne težave v nosečnosti


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)