20 stvari, zaradi katerih nikomur ne dolgujete pojasnil in še manj opravičil

So odločitve, ki so samo vaše in se jih zato ne smete sramovati ter se zanje niste dolžni nikomur opravičevati.

21.10.2018 ob 3:37

mocna_zenska_seksi_rdecelaska.jpg

Vsak dan sprejemate odločite. Velike, majhne, premišljene, spontane. Medtem, ko nekatere od njih vplivajo tudi na druge, je veliko takšnih, ki so čisto osebne in zadevajo samo vas. Ne glede na to, kaj si o njih mislijo prijateljica, sestra, soprog, sodelavka ali mama, zanje se vam ni treba nikomur in nikdar opravičevati. Kaj je tisto, kar je samo vaše in ne sme biti vir zadrege, na srce polaga Pop sugar.

Skrb zase

Prva na lestvici, kar bi sicer moralo biti povsem samo po sebi umevno, a priznajte, včasih se počutite krive, ko si privoščite obisk sprostitvenega salona, ko se naročite na masažo, ko greste k frizerju ali ko v domači kopalnici čas preživljate v kadi. Pozabite na krivdo. Skrb zase je v končni fazi tista, s pomočjo katere si priskrbite novo energijo, to pa nesebično razdajate vsem, ki v vašem življenju zavzemajo pomembno mesto.

Način govora

Način govora vas označuje, vas identificira in zaradi njega ste v družbi posebni. Ne glede na to, kakšen je, nikoli se ga ne smete sramovati. Konec koncev je veliko pomembnejše od tega, kako nekaj poveste to, kaj z besedami izražate.

Reči ne

Vzgojeni ste v duhu, da ljudem zagotavljate vse tisto, za kar vas prosijo ali od vas zahtevajo, a tu je treba postaviti mejo in včasih reči ne. Brez slabe vesti.

Izražanje čustev

Čustva so dana vsem in zatiranje teh v sebi na dolgi rok ne prinaša nič dobrega. Kadar ste veseli, jezni, žalostni ali besni imate to vso pravico pokazati. Po napornem dnevu nič ne prija bolj, kot očiščujoč jok ali sproščujoč krik.

Hobi, ki vam je všeč

Z njim se sproščate, v njem uživate, izbrali ste ga zato, ker je z njim življenje lepše in ne glede na to, kakšen je vaš hobi, pravico se mu imate predajati. Pa naj bo tek v naravi, gledanje romantičnih komediji, turških seriji ali streljanje na strelišču.

Neurejeno stanovanje

Nekateri tedaj, ko so pod stresom, besno čistijo. Drugi za ta opravila preprosto nimajo volje. Če sodite med slednje, vas nihče nima pravice obsojati, ker niste uspeli oprati perila, pomiti posode ali pobrisati prahu. Nič ni narobe, če ste včasih malo površni.

Vaše telo

Pozabite na stroge lepotne ideale in raje poskrbite, da se boste počutili prijetno. Vseeno je, kakšne oblike je vaše telo, bodite ponosni nanj.

Kariera

Pa čeprav zaradi nje ne kujete bogatih dobičkov. Če v tistem, kar počnete uživate, se vam zato ni treba zagovarjati pred nikomer. Vaš poklic je vaša izbira.

Zavrnitev prijetne osebe

Je prijazen, ustrežljiv, lep na pogled in v očeh mame pravi biser. A vi v njegovi družbi ne čutite tiste prave kemije. Torej bodite pošteni do njega in do vas samih ter ga postavite na realna tla: preprosto ni pravi za vas.

Status razmerja

Tistim v razmerju družina in prijatelji pogosto očitajo, da jih zanemarjajo. Tisti, ki so samski, so deležni pripomb, da bi lahko že zapluli v življenje v dvoje. A na koncu šteje samo to, da ste srečni vi. Samski ali v zvezi. 

Imeti otroke ali ne

Naraščaj je za pripadnice nežnejšega spola občutljiva tema. Vendar je to, ali boste v življenju kdaj postali mama ali ne, čisto vaša stvar.

Pogled na zakon

Saj veste, kakšna so pričakovanja: izobrazba, delo, zakon, otroci. Vam ta pogled ne odgovarja, vi ste si začrtali življenje po svoje in v vaši sliki sprehoda do matičarja ni. Nič zato, kaj o tem menijo družina in prijatelji. V resnici vam vaše odločitve ni treba nikomur pojasnjevati.

Ličila

Nekatere prisegajo na popolnoma naličen obraz, druge ličil ne uporabljajo, seveda so tudi tiste, nekje vmes. Ne glede na to, v katero skupino sodite, dopovejte sebi in drugim: vaš obraz, vaša stvar.

Prehranjevanje

Čisto vseeno je, kaj imate radi in kakšna je vaša prehrana: lahko prisegate na vegansko, vegetarijansko, lahko jeste vse po vrsti in se zvečer tolažite s keksi. Hrana naj bi bila vir zadovoljstva, prinašala naj bi dobro počutje in ne zbujala slabe vesti.

Poznavanje lastne vrednosti

Nerodno vas je prositi za povišico. Že tedne razmišljate, kako o tem spregovoriti s šefom. A če menite, da vas ne plačuje dovolj za vse delo, ki ga opravljate, se brez zadrege postavite zase. Nihče drug se namreč ne bo.

Biti neopazna

Če niste privrženka takšnih in drugačnih družabnih omrežji in svojo zasebnost skrivate zase, vas zato nihče nima pravice obsojati. Prav tako tudi ne, če v množici ne izstopate z oblačili, pričesko, ličili. Zasebnost je dandanes podcenjena in pohvalno je, da se vi zavedate njene vrednosti.

Napake

Popolnih in nezmotljivih ljudi ni, vsak v življenju dela napake in te so tiste, s pomočjo katerih vsak posameznik raste, zori ter se uči. Zato nanje glejte kot na šolo in ne kot na sramoto.

Skromnost

Nihče nima vsega in prevelika pričakovanja velikokrat vodijo v nesrečo. Zato še naprej ostanite zadovoljni s tistim, kar imate. Čeprav je vaša sestra prepričana, da bi lahko imeli več.

Ignoriranje klicev in sporočil

Mobilni telefoni so sicer dobrodošla iznajdba, a prav zaradi njih vsak pričakuje, da mu bo nekdo na drugi strani vselej dosegljiv in na voljo. Resnica je, da ima vsak pravico biti nedosegljiv. Tudi vi. Ni se vam treba opravičevati, ker ste (namenoma) preslišali klic ali spregledali sporočilo.

Postavljanje zase

Vedno se imate pravico postaviti zase in povedati svoje mnenje, čeprav se ne sklada z mnenjem večine. Konec koncev smo si ljudje različni, te razlike nas bogatijo in zaradi njih je življenje pestro. Zato povejte kaj mislite, bodite brez dlake na jeziku in se ne opravičujte, ker ne tulite v isti veter, kot večina. Nikoli.

Avtorica: M. FL.
Foto: Unsplash

Preberite še: 7 načinov, kako tudi v najbolj stresnem dnevu ohraniti optimizem ali pa 7 težav z intimnim zdravjem, ki jih ne smete spregledati


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)