20 stvari, ki bi jih vsak od nas moral vedeti o sebi

Dobro poznavanje sebe je ena od poti do kvalitetnega sobivanja z drugimi.

12.10.2021 ob 5:20 | Foto: Lyndon Stratford/GettyImages | Avtor: M. FL.

20 stvari, ki bi jih vsak od nas moral vedeti o sebi

Koliko v resnici veste o sebi? Čeprav ste še tako prepričani, da se res poznate do potankosti, to morda ne bo držalo. In ker je dobro poznavanje sebe en od pogojev za kvalitetno sobivanje z drugimi, poglejte 20 stvari, ki bi jih o sebi moral vedeti čisto vsak.

Kaj vas navdušuje

Vedeti bi morali, katere situacije in okoliščine vam zagotavljajo prav poseben življenjski zanos in elan, kdaj začutite, da je življenje lepo in kdaj vas napolnijo zgolj pozitivna čustva.

Če je to divja zabava ali branje knjige v tišini, ni pomembno. Pomembno je le, da veste, kaj to je.

Kaj vas pripravi do prokrastinacije

Prokrastinacija ali prelaganje opravil na kasnejši čas je del življenja. Vsak kdaj zapade v stanje, ko z lahkoto zadeve odloži na jutri. Treba pa je poznati tisto, kar do takšnega počutja pripelje.

In še nekaj. Nič ni narobe, če včasih kakšno stvar odložite. Pomembno je, da jo v končni fazi opravite.

Svetle točke življenja

Človek ste in od časa do časa se malo pritožujete ter tarnate. A treba se je zavedati tudi pozitivnih plati življenja in vsega, kar imate in za kar morate biti hvaležni. Vedite, mnogi so prikrajšani za več kot vi sami.

Kaj potrebujete v zvezi

Vsak ima tisto nekaj, o čemer naj se ne bi pogajal. Tudi v zvezi ne. Kaj je to pri vas, morate vedeti sami. In partnerja na samem začetku seznaniti, glede česa kompromis odpade.

 

Kako se odzovete na stres

Nekateri zamrznejo, drugi zbežijo, tretji postanejo hiperaktivni. Poznavanje lastnega odziva na stres omogoča snovanje mehanizmov, s katerimi ga je mogoče hitreje ublažiti ter premagati.

Katere so vaše šibke točke

Ne glede na to, kako popolni mislite, da ste, šibke točke ima vsak. Poznavanje in priznavanje teh omogoča lažje soočanje z njimi in v končni fazi vsaj obvladovanje, če že ne odpravo teh.

Katere so vaše močne točke

Znova: tudi te ima vsak. Nekaj, v čemer je resnično dober, po čemer izstopa iz množice, zaradi česar ga drugi cenijo. Tako, kot je treba poznati šibke, se je treba zavedati tudi močnih točk ter jih izkoriščati sebi in drugim v prid.

Kakšno je vaše zdravstveno stanje

Skrb za zdravje je pomembno v vseh obdobjih življenja. Prav tako treba poznati morebitne težave ter jih pravilno in pravočasno zdraviti ter premagovati.

Katere so vaše najvišje vrednote

Ne glede na to, kakšne so, vaše so in zaradi njih niste vredni ne manj in ne več kot ostali. Konec koncev je pomembno le, da jih poznate, zagovarjate in živite v skladu z njimi. Kajti to je nedvomno en od korakov do sreče.

Kako dajate in prejmete ljubezen

Ljubezen izraža in sprejema vsak po svoje, glede na besede psihologa Garyja Chapmana, obstaja pet jezikov ljubezni: uslužnost, obdarovanje, kvalitetno preživljanje časa, pohvale in fizični dotik. Pomembno je prepoznati, kateri vam pomeni največ in ga pravilno skomunicrati ter si tako ustvariti pogoje za uspešno zvezo.

Ali ste jutranja ali večerna oseba

Pri nekaterih je storilnost na višku zgodaj zjutraj, pri drugih pozno zvečer. Za maksimalen izkoristek lastnih sposobnosti je nedvomno dobro vedeti, v katero kategorijo spadate.

Kdaj prenehate poslušati

Se zgodi, da vam v pogovoru z nekom misli odtavajo daleč stran. Ali se vam to zgodi na sestanku, predavanjih ... zavedanje tega dejstva in dejstva, kaj povzroči padec pozornosti, vam zagotavlja svojevrsten pogled v možgane in iskanje stvari, ki so zanje vedno zanimive.

Kako se obnašate v različnih okoljih

Ni res, da se človek vedno obnaša enako. V različnih okoljih se namreč izražamo drugače, spremembe obnašanja glede na okolje in družbo vam bodo pomagale prepoznati, kje in s kom se počutite najbolj prijetno ter ste vi res lahko vi.

Česa bi se res radi naučili

Ne glede na to, kaj bi radi bolje spoznali, poznavanje tistega, kar vas prav posebej zanima, prebuja energijo, kreativnosti in notranji ogenj, to pa je ključno za uspeh.

Kaj vas osrečuje

Kaj na vaš obraz nariše iskren nasmeh? S čim se z veseljem ukvarjate? Če veste, kaj je to, boste poskrbeli, da tega v življenju nikoli ne bo zmanjkalo.

Kaj vam gre na živce

Vseeno je, ali so to osebe, ki grizejo nohte, osebe, ki so nesramne do drugih, stalno deževje ali glasni samovšečneži. Ko boste ozavestili, kaj vas nervira, se boste temu (vsaj včasih) lažje izognili.

Koga ne prenesete

Naslednja stopnja: so osebe, ki jih preprosto ne prenesete. Izdelajte načrt, kako nikoli ne boste prišli z njimi v stik.

Kdaj morate reči ne

To mejo morate znati postaviti sami. Kajti v nasprotnem primeru boste vselej tisti, ki vsem ugodi in velikokrat dela proti sebi, kar drugi znajo hitro izkoristiti.

Koliko ste pripravljeni žrtvovati za svoje cilje

Zadeve je včasih treba dati na tehtnico in sprejeti odločitve glede na izgubo in dobiček. Kolikšno tveganje ste pripravljeni sprejeti, pa je čisto vaša odločitev.

Česa si želite v življenju

Potovanj, mirnega življenja, kariere, družine … življenje je prekratko, da ne bi sledili svojim sanjam. In sledili jim boste lahko le, če jih boste ozavestili.

Povzeto po portalu Esspreso Communication

Preberite še: S pogledom na sliko prepoznajte lastnost, ki vam stoji na poti do srečne ljubezni

Morda vas zanima tudi: Skušnjave, ki se jim ne boste nikoli odpovedali (glede na vaš znak)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)