11 znakov, da ste kot starš preobremenjeni (in kako si lahko pomagate)

Starševstvo ni enostavno in nekateri izzivi se zdijo težji od drugih. 

20.7.2022 ob 9:57 | Foto: Unsplash | Avtor: D. L.

11 znakov, da ste kot starš preobremenjeni (in kako si lahko pomagate)

Prostega časa ne poznate, za vami je že na stotine neprespanih noči, včasih se čustveno zlomite, obremenjeni ste z domačimi nalogami, športnimi dogodki in drugimi obveznostmi svojih otrok. 

Svoje potrebe je enostavno postaviti na zadnje mesto, tudi če veste, da ste preobremenjen starš in bi potrebovali čas zase.

Ko doživite izgorelost kot starš, ste dosegli stanje duševne, čustvene in fizične izčrpanosti. To lahko povzroči depresijo, anksioznost, kronično utrujenost, nespečnost, težave s koncentracijo in bolezni. Lahko se oddaljite od drugih, postanete otopeli in ponudite zelo malo podpore svoji družini.

Čez nekaj časa boste morda imeli občutke sramu, krivde in zamere, ker ne zmorete skrbeti niti za druge niti zase. Kadar imate občutek, da vedno delate stvari le za druge, se počutite kot osebni asistent 24 ur na dan. Sčasoma ne boste imeli več ničesar, kar bi dali svojim otrokom in partnerju, ker boste preutrujeni. 

Na srečo lahko naredite nekaj sprememb, da izboljšate svoj položaj. S skrbjo zase, boljšo komunikacijo in izražanjem svojih občutkov se boste začeli počutiti bolje. Prepoznate lahko znake preobremenjenega starša pri sebi in drugih, kar vam omogoča, da obvladate svojo situacijo.

Kako postanete preobremenjen starš

Včasih bo družba na vas pritiskala na podlagi svojih pričakovanj glede starševstva. Podobno lahko pritiskate tudi sami nase, ko skušate slediti svojim prepričanjem, kakšno bi moralo biti dobro starševstvo. In to vam zagotovo ne koristi.

Preobremenjeni boste zaradi dolgotrajnega stresa. Z nenehnimi zahtevami se zlahka počutite, kot da ne morete izpolniti svojih in tujih pričakovanj.

Vaša družina pričakuje, da boste dali vse od sebe na vseh področjih, zato se boste počutili ujete in obenem nemočni, ker vam vsega ne bo uspelo postoriti. Dan ima vendar le 24 ur!

Zahtev pa je toliko, da jih ne bi mogli izpolniti, četudi se odpoveste spancu. Vendar ne izgubite upanja, saj je biti preobremenjen starš le nekaj začasnega.

Lahko naredite spremembe, ki bodo spremenile vaše počutje in vam pomagale živeti bolj izpolnjeno življenje. Ugotavljanje vzrokov in dejavnikov tveganja za starševsko izgorelost vam lahko pomaga prepoznati in odpraviti težavo.

Kdo je v nevarnosti, da bo postal preobremenjen starš?

Vsi starši so izpostavljeni tveganju starševske izgorelosti, vendar so nekateri bolj dovzetni kot drugi. Dejavniki tveganja vključujejo:

- ni podporne mreže, babice, ki bi pomagala pri varstvu otroka, niti denarja za varuško
- nezmožnost obvladovanja stresa, povezanega z otrokom
- izguba zaposlitve
- starost, ker ste imeli otroke pozneje
- pomanjkanje podpore drugih zaupanja vrednih odraslih
- finančne skrbi
- preveč dela ali zaposlitev v stresnem okolju
- nezmožnost postavljanja meja drugim
- vsem skušate ugajati
- pomanjkanje komunikacije 
- nerealna pričakovanja od sebe ali drugih
- spori pri načrtovanju, kdo bo skrbel za otroke in pomagal pri gospodinjstvu
- pomanjkanje zaupanja drugim

Čeprav navedeni dejavniki tveganja povečajo vaše možnosti, da postanete preobremenjen starš, se lahko to zgodi vsakomur. Morda se ne poistovetite z nobenim od dejavnikov tveganja in kljub temu doživite izgorelost. Premislite o znakih preobremenjenega starša, da boste vedeli, ali morate spremeniti svoj življenjski slog.

Enajst znakov preobremenjenega starša

Ali vam ti znaki zvenijo znano?

1. Preobremenjeni starši so preveč utrujeni za pogovor

Če se vam kdaj zdi, da se nočete z nikomer niti pogovarjati, ker ste tako utrujeni, je to zanesljiv znak, da ste preobremenjeni. Tudi ko želite nekomu nekaj povedati, se ne boste želeli potruditi. Poleg tega ste se morda danes že toliko pogovarjali s svojimi otroki, da potrebujete nekaj minut tišine.

2. Zgrozite se, ko slišite svojega otroka vpiti vaše ime

Če se zgrozite, ko vas otrok pokliče iz druge sobe, je to znak, da potrebujete odmor. Tudi starši, ki imajo brezpogojno radi svoje otroke, se bodo včasih počutili tako. So dnevi, ko se vam zdi, da vas otroci potrebujejo vsako sekundo, in to lahko vodi v izgorelost. 

Vsakič, ko vaš otrok pokliče vaše ime, lahko uganete, kaj si želi. Običajno vam ne pove, da vas ima rad, ampak vas potrebuje, ker je naletel na neko težavo. Ko boste iz otrokovih ust slišali svoje ime, se boste zgrozili, ker veste, da nekaj potrebuje ali pa se je kaj zgodilo. 

3. Popijete preveč kave

Če potrebujete tri skodelice kave, preden lahko  funkcionirate, je to znak, da ste preobremenjeni. Čeprav morda ne mislite, da je to problem, ima preveč kofeina škodljive učinke. Seveda vam pomaga preživeti jutro z otroki, vendar kava ni rešitev za vse.

4. Sprašujete se, ali potrebujete strokovno pomoč

Če se kdaj sprašujete, ali potrebujete strokovno pomoč, jo je smiselno poiskati. Lažje je najti pomoč, preden se znajdete v hudi duševni stiski, saj boste bolj jasno razmišljali in lažje prepoznali svoje potrebe. Starševstvo je za vsakogar izziv in nič ni narobe, če si poiščete strokovno pomoč.

Preventivna strokovna opora vam lahko pomaga preprečiti poslabšanje stiske. Strokovnjak vam lahko pomaga najti mehanizme obvladovanja, ki bodo pripomogli k temu, da se počutite bolje in poskrbite zase.

5. Pretvarjate se, da so stvari pokvarjene

Če se pretvarjate, da stvari, ki jih vaši otroci želijo početi, ne delujejo samo zato, da vam tega ni treba početi, ste morda preobremenjeni. Pomislite, če ste svojim otrokom povedali, da je tobogan v parku pokvarjen, in da tisti dan ne morete iti. Ali pa ste morda rekli, da nadležna igrača ne deluje več.

Kadarkoli se pretvarjate, da stvari ne delujejo, zato da se vam s tem ni treba ukvarjati, je čas, da vnesete nekaj sprememb. Seveda ni nič narobe, če ne marate nadležne igrače, vendar vam to ne bi smelo povzročati težav, razen če ste preobremenjeni.

6. Nimate časa, da bi svojim otrokom pripravili zajtrk

Če nimate časa za zajtrk, je to znak, da ste preobremenjeni. Če je začetek vašega dneva tako naporen, da zajtrka pogosto ne pojeste, je čas za spremembo.

Vaši otroci ne bodo lačni zaradi enega izpuščenega obroka, vendar jih zagotovo ne želite poslati lačne v šolo vsak dan. Če si vzamete zjutraj čas za zajtrk, se bo vaše družinsko življenje izboljšalo.

7. Starševstvo je težko in želite pobegniti od vsega

Ko se ti zdi, da ne moreš več biti s svojimi otroci, je znak za alarm. Frustracija postane tako močna, da si želite pobegniti, kadarkoli je to mogoče. Vzeli si boste čas za nakupovanje živil sami ali odhiteli na pošto, ker je to edina možnost, ki jo imate, da ste lahko sami. In celo na stranišču se boste začeli zadrževati vedno več časa.

Morda se vam zdi, da vaši otroci ne razumejo, da potrebujete čas zase in želite nekaj časa biti sami. Pridejo v kopalnico, ko ste tam, visijo na vaših nogah, ko kuhate večerjo, in sedijo pred vrati stranišča, dokler ne pridete ven. Razumljivo je, da si včasih želite pobegniti, zato se ne obsojajte. 

8. Doživljate čustvene izbruhe in čutite neustavljivo jezo

Verjetno se poskušate obvladovati, a včasih boste tako preobremenjeni, da boste doživljali intenzivna čustva. To se lahko kaže v obliki čustvenih izbruhov. Lahko se vam zgodi, da preklinjate svojega otroka, izgubljate živce ali se zlomite zaradi česa manjšega.

Če čutite, da ste jezni in prenapeti, se takoj umaknite iz situacije. Bodite iskreni do sebe, če čutite, da bi bili radi nasilni do svojih otrok, ker se te težnje lahko okrepijo.

9. Zanemarjate se

Eden od znakov preobremenjenega starša je zanemarjanje sebe. Če ne boste poskrbeli za svoje potrebe, boste obtičali v depresivnem stanju. Skrbeti zase pomeni jesti zdravo hrano, piti veliko vode in dovolj počivati. Če prenehate s temi stvarmi, je jasno, da morate narediti spremembo.

Starši pogosto zapustijo hišo z madeži na oblačilih. Če se ne morete preobleči ali poskrbeti zase, je to znak, da ste preobremenjeni.

10. Ni vredno truda, da bi se premaknili na naslednjo stopnjo

Preobremenjeni starši se pogosto izogibajo naslednjemu koraku s svojimi otroki, ker bo to pomenilo zanje več dela. Matere lahko nadaljujejo z dojenjem tudi potem, ko so pripravljene prenehati, ker se zdi, da bo odstavljanje otroka zahtevalo preveč dela. Podobno starši včasih svojim otrokom dovolijo, da še naprej uporabljajo dude ali stekleničke za pitje mleka, tudi ko je čas, da gredo naprej.

11. Preobremenjeni starši se nenehno počutijo izčrpani

Nenehna izčrpanost je zanesljiv znak preobremenjenega starša. Morda vam primanjkuje energije za kuhanje večerje, zato pogosteje posežete po hitri hrani. Poleg tega izčrpanost povzroči, da zamudite sestanke, pozabite imena in ne odgovorite na e-pošto. Drugi ljudje tega morda ne bodo razumeli, toda drugi preobremenjeni starši vas razumejo.

Ne pozabite nase

Izzivi starševstva so številni in izgorelost se zgodi mnogim od nas. Če ste preobremenjen starš, ne pozabite, da lahko naredite koristne spremembe. Prepoznajte svoje vzroke stresa in nato poiščite načine za obvladovanje negativnih misli. 

Zaslužite si biti srečni in uživati ​​v življenju. Ne dovolite, da vas negativni občutki premagajo. Ko ugotovite, če ste preobremenjen starš, lahko začnete spreminjati svoje življenje na bolje.

Prirejeno po Power of positivity

Preberite še: Otroci ne potrebujejo popolne mame, ampak takšno!

Morda vas zanima tudi: Deset dokazov, da ste vi težava v zvezi


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)