Portugalska: tukaj boste našli najlepše plaže

»Najbolj atraktivno obalo in sanjske plaže na Portugalskem boš našel na jugu, v pokrajini Algarve,« je svetoval nemški prijatelj Chris. »Nekaj dni lahko prespiš pri meni, saj sem čez zimo ugodno najel stanovanje v obalnem mestu Albufeira.«

19.3.2023 ob 7:56 | Foto: Getty | Avtor: Igor Fabjan

Portugalska: tukaj boste našli najlepše plaže

Chris je eden od vse številnejših Evropejcev, ki v iskanju toplejših krajev pozimi prihajajo na Portugalsko. Poleg Nemcev je veliko Angležev, Ircev in Francozov.

Letos je zanimanje za cenovno ugodno državo posebno veliko, saj so v prvih mesecih v pokrajini Algarve dosegli najvišjo povprečno zasedenost hotelov v zadnjem desetletju.

Cene nepremičnin so zdaj podobne tistim v Ljubljani

Portugalsko južno obalo sem začel spoznavati takoj po prihodu iz Španije. Sprva me je malo razočarala, saj ni bila nič drugačna: kilometri peščenih plaž, le španščino je zamenjala veliko težje razumljiva portugalščina.

Cene pa so podobne kot pri nas. Prvo turistično mestece Monte Gordo je še zlasti priljubljeno med Francozi.

Mnogi so si tu omislili nepremičnino. A že vsaj pred desetletjem, ko so bile dostop­nejše, saj so zdaj cene podobne tistim v Ljubljani.

Obalne kraje v zaledju avtoceste povezuje cesta EN125. »Previdno vozi, ta cesta velja za eno najbolj nevarnih na Portugalskem,« me je opozarjal Chris. Imel je kar prav. Portugalci so precej nestrpni vozniki, na omenjeni cesti pa je vedno veliko prometa. Še posebno med polet­no turistično sezono.

Glasba v zaledju peščenih otokov

Prvih slikovitejših podob obale sem bil deležen v vasici Cacela Velha. Nekaj hiš se stiska okoli cerkve in manjše utrdbe na prepadnem robu, ki se dviguje dobrih sto metrov nad morjem.

Pred obalo se razprostira več peščenih otokov, ki zagotavljajo, da visoki valovi ne segajo do kopalcev. Podobni otoki, večinoma nenaseljeni in brez drevja, se ob obali nizajo vse do prestolnice pokrajine Faro.

Na nekatere vozijo lokalni prevozniki, lahko pa jih raziskujete tudi z najetim čolnom, kajakom ali supom. Dobro izhodišče za to je mesto Tavira. Gručasto naselje s srednjeveškim jedrom se stiska ob izlivu reke Gilao.

Reko prečka več mostov, ozke ulice pa so polne butičnih trgovin, restavracij in galerij. Vredno je obiskati tudi veliko pokrito tržnico. Tam so vsako dopoldne, razen v nedeljo, naprodaj sezonski lokalni pridelki in ribe.

Svežo zelenjavo in sadje (pomaranče, gvajave, mango) je mogoče dobiti tudi sredi zime. Tavira se mi je prikupila zaradi številnih kulturnih dogodkov.

V nekaj dneh se je zvrstilo več glasbenih predstav z izvajalci tradicionalne glasbe fado. Za tujce sprva otožna glasba je lahko tudi bolj poskočna, pevci in kitaristi pa poskrbijo, da se jim poslušalci pridružijo s petjem in ploskanjem.

Turistični vrvež nikoli ne zamre

Chrisov apartma sem našel na robu enega najbolj turističnih mest Albufeira.

Lega v bližini peščene plaže je bila ugodna, v okolici pa se je med apartmajskimi naselji in hoteli ponujalo na ducate gostinskih lokalov in več samopostrežnih trgovin.

Še večjo koncentracijo vsega omenjenega ponuja mestno središče, ki se stiska okoli prepadnega griča, pozidanega z najstarejšimi hišami.

Pod njimi se razprostira več kot kilometer dolga peščena plaža, ki jo zaznamuje nekaj slikovitih skalnih osamelcev.

V Albufeiri se začenja najbolj privlačna obala tega dela Portugalske. Zanjo so značilni prepadni, rdečkasto rjavo obarvani klifi in od morskih valov naluknjane skale.

»Večino naših gostov predstavljajo Angleži, Nemci in Francozi. Zadnja leta pa prihaja vedno več obiskovalcev iz vzhodne Evrope, predvsem iz Slovenije in Hrvaške,« pravi Carla iz turistične agencije Zebra safari tours. »A še vedno jih ni toliko, da bi razmišljali o vodniku z znanjem slovenščine.«

Značilnost agencije so terenska vozila, pobarvana z zebrinimi vzorci, s katerimi gostje spoznavajo notranjost pokrajine in težje dostopne plaže.

Do nekaterih obal jih pripeljejo s čolni, najbolj priljubljen pa je izlet do velike jame Benagli, ki je dostopna le z morske strani.

To je paradiž

Najbolj slikovito mesto tega dela Portugalske je Lagos. Ponaša se s starim središčem, ki je pretežno obdano z ohran­jenim kamnitim obzidjem.

Zvečer se je bilo prijetno izgubljati v labirintu ozkih ulic, polnih vabljivih lokalov, dneve pa sem raje namenil razgibani obali. Najbližja peščena plaža se ponuja le nekaj korakov stran od mestnega jedra.

Obala pa se od tod nadaljuje proti zahodu, in dlje ko se odpravite, bolj je podobna fantazijski pokrajini. Do nekaj kilometrov oddaljenega rta Ponta Piadade se pod visokimi prepadnimi stenami zvrsti ducat peščenih plaž.

Morje je ponekod globoko več kot sedemdeset metrov in le tu in tam dostopno po poteh in stopnicah.

Do prepadnih obal vodijo ograjeni leseni podesti, a mnogi se v iskanju najbolj spektakularnih pogledov podajo prav do roba, čeprav vsepovsod visijo opozorila o nevarnosti. Peščeni klifi so krhki in se nepredvidljivo krušijo, še posebno po dežju.

Luksuzni minimalizem

Podobno atraktivni zalivi so me očarali še malo severneje, kjer se razprostira narodni park Sudoeste Alentejano. Za ta del obale so značilne podobne prepadne stene, le da so črne. So pa zalivi težje dostopni in zato tudi precej bolj osamljeni.

Najboljše izhodišče za raziskovanje okolice je vasica Zambujeira do Mar. V njej ponujajo nekaj prenočišč, za pravi odklop v naravi pa poskrbijo na dobrih deset kilometrov oddaljenem posestvu Quinta do Craveiral.

Zasnovali so koncept luksuznega oddiha v objemu narave, in to s kar najmanjšim vplivom na okolje. Na z borovci in hrasti poraslem območju so me pričakale tri skupine udobnih belih hišk, bungalovov.

Za opremo so poskrbeli izbrani portugalski oblikovalci, ki dajejo prednost naravnim materialom. Tako poleg obilice lesa notranjost zaznamuje tudi pluta, šampone in mila iz naravnih sestavin pa proizvajalec dostavlja brez embalaže. Tudi plastenk ne boste našli, saj je pitna voda ustekleničena.

Del potrebne električne energije za turistični kompleks pridobivajo s sončnimi celicami, za ogrevanje pa skrbijo toplotne črpalke. Odpadke seveda zbirajo ločeno, biološke predelajo v kompost.

Ta jim pride zelo prav, saj imajo permakulturni nasad zelenjave, sadovnjak in veliko jato kokoši. Več kot polovico hrane za goste pridelajo sami, drugo kupujejo pri lokalnih pridelovalcih. Na voljo so seveda številne dejavnosti, od kolesarjenja, plavanja v bazenih do joge in fitnesa.

Portugalci ti zlezejo pod kožo počasi, saj niso vsiljivi, so pa prijazni, včasih otožni in tudi glasni. Ponosni so na bogato preteklost, a še vedno premalo cenijo tradicionalne vrednote in domače izdelke. Med slednjimi so še posebno privlačni izdelki iz plute, od klobukov, torbic, denarnic do čevljev.

Pokrajina Algarve je oddaljena od Slovenije približno 2500 kilometrov. Pot z avtomobilom pride v poštev le, če imate na voljo več tednov časa. K strošku za gorivo je treba prišteti še cestnino, ki v eno smer znaša okoli 130 evrov.

Še nekaj uporabnih informacij, ko potujete na Portugalsko

Najboljše izhodišče je Faro z mednarodnim letališčem. Povratno letalsko vozovnico iz Benetk je mogoče dobiti za okoli 200 evrov, z Brnika stane dvakrat toliko.

Javni prevoz je dobro organiziran, toda za dostop do mnogih plaž je potreben lastni prevoz. Za tedenski najem manjšega avtomobila boste zunaj poletne sezone odšteli najmanj sedemdeset evrov.

Uporabni spletni naslovi:
– vsakodnevni mini koncerti fada v Taviri: fadocomhistoria.com
– zanesljiva turistična agencija v Albufeiri: zebrasafaritours.com
– do narave prijazna eko prenočišča in izleti: craveiral.pt

Preberite še: Tudi na Hrvaškem obstaja mrtvo morje - tukaj ga najdete (ideja za izlet)

Morda vas zanima tudi: Ideja za izlet: Kotiček, na katerem nastanejo najlepše fotografije Bleda


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)