8 napačnih predstav o seksu (po mnenju spolnih terapevtov)

Skoraj vsak dan se spolni terapevti srečajo s strankami, ki verjamejo v zmotna prepričanja o seksu. Prav ti miti so tisti, ki slabo vplivajo na zveze in življenje na sploh.

7.9.2018 ob 4:07

seks_spolnost_par_orgazem.jpg

Zato so se poznavalci odločili razbiti osem najpogostejših zmot o intimnem dejanju. Če ste prepričani, da držijo, jim takoj prenehajte verjeti tudi sami.

Mit številka ena: moški so vedno in povsod za

"Ne glede na to, kaj meni večina, tudi moški niso stroji, ki delujejo na ukaz. Oni niso roboti, vedno pripravljeni za akcijo. Včasih so utrujeni, zaskrbljeni, preobremenjeni, včasih morajo predelati svoje občutke (tudi do svojih izbrank) in tedaj njihov libido seveda pade.

Poleg tega spolna moč z leti peša in s časoma potrebujejo malo več spodbude ter stimulacije, preden so resnično pripravljeni na akcijo. In da, tudi oni jo kdaj zavrnejo. Nič osebnega," Stephanie Buehler, psihologinja in spolna terapevtka na inštitutu Buehler.

mitis.jpg

Mit številka dva: seks brez orgazma ni seks

"Narobe! Pri seksu je veliko pomembnejša od cilja, pot. Če tudi sami verjamete v ta mit je skrajni čas, da spoznate, za kaj pri spolnem aktu sploh gre: gre za izkazovanje naklonjenosti, povezovanje med partnerjema, sprejemanje in dajanje ter za najvišji izraz intime.

Gre za poljube, božanje, masažo. Seks je oralna, ročna ali analna stimulacija. Je seks v dvoje in je masturbacija, je igranje vlog in deljenje spolnih fantazij, branje erotičnih del in umazana govorica. Spolnost je torej veliko veliko več, kot sam orgazem. Je užitek in zadovoljstvo, prisotno tudi brez velikega O," Moushumi Ghose, spolni terapevt.

ljubezen_zveza_par_moski_zenska_seksi.jpg

Mit številka tri: da bi resnično uživali v seksu, morate biti izjemno seksi

"Takšnemu razmišljanju najpogosteje botrujejo pronografija in drugi mediji, ki velikokrat ustvarjajo zmotno predstavo, da je za seks ključno popolno telo in je zato le tistim, ki ga imajo, dano resnično uživati. Seveda to ne drži.

Popolnosti v življenju ni in moški se medtem, ko se predajajo strastem, prav nič ne obremenjujejo s tem, kako velik je vaš trebuh in kako opazen je celulit. V resnici ljubijo telo, če tega ljubite sami. Sprejemanje sebe s pomanjkljivostmi in vrlinami ter samozavest sta ključ do dobrega seksa, ne pa popolno telo. Ljubite in sprejemajte sebe in ljubili ter sprejemali vas bodo drugi," Diana Wiley, družinska in spolna terapevtka iz Seattla.

par_seksi_postelja_perilo_spodnje_micna.jpg

Mit številka štiri: varanje je vedno pogojeno s pomanjkanjem seksa v zvezi

"Res je, da se nekateri v izven zakonsko zvezo spustijo, ker je v njihovi spalnici premalo akcije, a to še zdaleč ni edini razlog za skoke čez plot. Veliko povsem srečnih parov se z njo sreča preprosto zato, ker se nekomu ponudi priložnost.

Dejavniki, kot so priložnost ter minimalno tveganje, da bi bili ujeti, najpogosteje vodijo v naključne avanture. Mnogi pač ravnajo impulzivno. Prav zato so v trgovinah tik ob blagajnah slaščice, ki ob čakanju v vrsti hitro romajo v košarico," Gracie Landes, spolna in družinska terapevtka iz New Yorka.

moski_zenska_spolnost_orgazem.jpg

Mit številka pet: vaginalni orgazmi so zlahka dosegljivi

"Ljudje so še vedno zmotno prepričani, da so vaginalni orgazmi vsem na dlani in jih je zlahka doseči. A v resnici so ti dokaj redki in večina žensk do vrhunca pride s pomočjo stimulacije klitorisa. Med hitrim seksom ga verjetno ne bo. Nad tem dejstvom je presenečenih ogromno mojih strank, da celo zdravnikov, kar me vedno znova začudi.

Mnenje, da so pravi orgazmi le vaginalni, na oba spola ustvarja veliko pritiska. Ženske se ob njem neupravičeno počutijo frustrirane, moški neučinkoviti," Lisa Paz spolna in zakonska terapevtka iz Miamija, Florida.

O-fat-spolnost-povezana_THINKSTOCK.jpg

Mit številka šest: seks mora biti od prvega trenutka vroč

"Veliko mojih strank je prepričanih, da mora biti že prvi seks takšen, da spodnese tla pod nogami. Res je, obstajajo primeri, ko je temu tako, a največkrat bo prvi intimni akt zadovoljiv ali največ dober.

Pri večini se namreč spolna kemija razvija počasi, ta pa je tista, ki pripelje do odličnega spolnega akta. Zanj so ključni sproščenost in poznavanje teles ter želja partnerjev, prav ti ob prvih spolnih odnosih manjkajo. Tu sta še živčnost in pritisk, ki na celotno zgodbo ne delujeta pozitivno.

Zato: če ste prvič nekoliko razočarani, ne razmišljajte o tem, da bi vse skupaj kar končali. Dajte si več možnosti in priložnosti, s tem ustvarite pogoje za seks, ki bo pri vas zapisan kot najboljši," Keeley Rankin, spolna terapevtka iz San Francisca.

par_postelja_ljubezen_prebujanje.jpg

Mit številka sedem: če potrebujem lubrikant, nisem dovolj vzburjena

"Ni res, kajti lubrikant je vaš prijatelj. Malo pomoči vedno pride prav, ne glede na to, kako močno ste vzburjeni. Osnovna težava tiči v prepričanju, da je vlažnost vagine ključen pokazatelj vzburjenosti, a temu ni tako.

Vzburjenje je lahko psihično ali (in) fizično in zlasti, kadar psiha ne sodeluje s telesom, je lubrikant odlična ideja," Ghose.

par_seksi_poza_stoje_micna.jpg

Mit številka osem: ne ujemajoča se libida sta pogubna za razmerje

"Še ena zmota. Pari so pogosto zaskrbljeni, kadar bi en seksal pogosteje, drugi redkeje, a v resnici ga ni takšnega, pri katerem bi se spolna libida dveh partnerjev povsem ujemala.

Odstopanja so lahko trajna ali samo občasna in ni treba, da bi ogrožala odnos. Kar je pomembno je, da se o tem pogovorita in skleneta kompromis, s katerim bosta zadovoljna oba. Morda bosta na poti do njega potrebovala strokovno pomoč, dejstvo pa je, da ne gre vreči puške v koruzo samo zato, ker se vajina libida ne ujemata," Rankin.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: 10 največjih zločinov v postelji, ki v trenutku ubijejo spolno slo ali pa Analni seks: 13 stvari, ki jim mora vedeti vsaka ženska

Priporočamo tudi: 8 idej za po seksu, ki bodo okrepila vajino povezanostoddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)