7 stvari, ki se zgodijo pred prevaro (v vsaki zvezi!)

Če to opazite pri partnerju, obstaja velika nevarnost, da vas bo prevaral.

16.8.2022 ob 4:45 | Foto: Unsplash | Avtor: D. L.

7 stvari, ki se zgodijo pred prevaro (v vsaki zvezi!)

Se sprašujete, zakaj pride do varanja v zakonski zvezi. In, ali je mogoče napovedati prešuštvo? John Gottman, ameriški psiholog z Univerze v Washingtonu, je raziskoval temo prešuštva in ugotovil, da se pred tem dejanjem v zakonu zgodijo naslednje stvari:

1. Ignoriranje partnerjevih potreb

V zakonu partnerja verbalno in neverbalno prosita za pozornost in podporo. Gottman to imenuje »ponudba«. To se zgodi, ko nekdo pride domov in želi govoriti o nečem, kar se je zgodilo tistega dne, ali prosi za pomoč pri gospodinjskih opravilih ali pa nakaže, da si želi spolni odnos.

Gottman je ugotovil, da je ena od ključnih sestavin srečnega zakona ta, da se partnerja za zadovoljevanje potreb obrneta drug na drugega in se nanje pozitivno odzoveta.

Nasprotno od tega pa je, ko se pojavi negativen odziv, ki se ne ozira na potrebe druge osebe. Na primer: medtem ko en partner govori o tem, kako je potekal njegov dan, drugi partner ne odvrne pogleda od televizije.

Ali pa njegovo prošnjo za pomoč pri gospodinjskih opravilih ignorira. Zgodi se lahko tudi, da se eden od partnerjev pogosto obrne stran in zaspi, ko se mu drugi približa z željo po seksu.

2. Navajanje na zavrnitev

V tej fazi se partner navadi na zavrnitev. Možno je, da je prizadet, se počuti žalosten, jezen, osamljen, vendar skriva svoja čustva, da bi se izognil prepiru.

Toda ti občutki postanejo intenzivnejši vsakič, ko se oseba znova počuti zavrnjeno. Vse manj začne iskati partnerjevo pozornost, ker pričakuje, da jih bo spet zavrnil. 

3. Problem idealiziranja

Oseba si na začetku zveze v mislih gradi podobo idealnega partnerja, ki mu posveča pozornost, ga podpira, posluša, ta podoba pa je popolnoma nasprotna podobi zakonca.

Ko ste se poročili, ste najbrž mislili, da je vaš partner boljši od drugih – da je torej najboljša izbira za vas. Toda, kadar se pojavi misel, da obstajajo drugi, ki so boljši od vašega partnerja, se tveganje za prešuštvo poveča.

4. Pomanjkanje zaupanja

Zdaj zakoncu ne zaupate več in menite, da nikoli ne bo mogel zadovoljiti vaših potreb. Bolj ko se oseba počuti negativno, bolj zmanjšuje in pozablja na pozitivne vidike svojega zakonca. Osredotočati se začne le na negativne lastnosti svojega partnerja, zato nastopijo težave. 

5. Prepiri

Nato se pojavijo prepiri, saj ena stran odkrito kritizira drugo. Drug drugega opozarjata na napake in ne sprejmeta odgovornosti za svoje napake. 

6. Poniževanje

Na tej točki idealizirate misel na boljši odnos in omalovažujete partnerja. Pojavi se misel »Morda bi bilo bolje, da se ločiva.« Zaradi tega začnete iskati alternativne načine za zadovoljitev svojih potreb po družbi in razmišljate o razmerju z drugo osebo. 

7. Meja je bila prestopljena

Ker vas je partner zavrnil, začnete hrepeneti po drugih. Prestopite mejo in se spustite v afero, vendar bo v trenutku šibkosti vaš partner to opazil. Sledi soočenje, ki ni enostavno.

Odkrili boste, ali je čas za ločitev ali pa vam bo partner odpustil in bosta lahko obnovila zvezo. 

Ko se v partnerskem odnosu pojavijo takšne težave, je nujna odkrita in iskrena komunikacija, a brez prepirov.

Vedno morate odkrito izpostaviti, kaj vas moti, kaj vam manjka, kaj pogrešate, in če tega ne zmorete sami, potem se lahko obrnete na zakonskega in družinskega terapevta. 

Če gre v zvezi kaj narobe, je razhod boljša rešitev kot varanje. Morda sprva mislimo, da smo zaradi druge osebe v boljšem položaju, kot smo bili s svojim partnerjem, a se po aferi hitro vrnemo v realnost.

Komunikacija je predpogoj za vsako srečno ljubezen, obenem pa nam nudi možnost za boljše razumevanje in zmanjša tveganje za varanje. 

Prirejeno po Sensa Srbija

Preberite še: 'Nedolžno' spogledovanje je lahko škodljivo (in to je razlog, zakaj)

Morda vas zanima tudi: »Ni mi enostavno priznati, a ne govorim več niti z bratom niti s sestro« (resnična zgodba)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)