5 malenkosti, zaradi katerih propadajo zveze

Vsakodnevne, na prvi pogled neznatne napake, ki zvezo pripeljejo na rob prepada.

14.5.2022 ob 9:16 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

5 malenkosti, zaradi katerih propadajo zveze

Res je, da so spori zaradi denarja, varanje in laži še kako opazni in očitni razlogi za razpad intimne zveze, a do žalostnega konca odnos velikokrat pripeljejo komaj opazne navade, ki bi jim le redki pripisali tako močan vpliv na odnos.

Na pet malenkosti, ki uničijo še tako močno razmerje, opozarja MissZdrava.

Nimata časa zase

Številni se strinjajo, da je čas, ki ga preživijo v družbi s samim seboj ter ob dejavnostih, ki se jim radi predajajo brez partnerja, za lep odnos prav tako pomemben, kot trenutki, ki si jih partnerja namenjata za skupno preživljanje časa.

Hkrati dodajajo, da je med obema treba poiskati pravo ravnovesje, kajti tako, kot odsotnost časa, ki ga partnerja preživljata vsak zase, tudi pretirana razdvojenost zvezi ne govori v prid.

Predpostavka, da se do potankosti poznata

Potem, ko partnerja dolga leta preživljata v zvezi, sta vse bolj prepričana, da drug drugega povsem poznata, da dobro vesta, kaj komu najbolj odgovarja, da se lahko sporazumevata brez besede in si celo drzneta predvidevati želje ter potrebe druge strani.

Povedano drugače: radovednost se umakne iz razmerja, s tem si dva v odnosu kopljeta jamo.

Kajti dejstvo je, da nihče druge strani povsem ne pozna, ljudje se stalno spreminjamo, rastemo, zorimo, postajamo drugačni, kar pomeni, da danes nismo takšni, kot smo bili včeraj, prav tako takšen, kot je bil včeraj, ni partner.

Stalno spoznavanje in odkrivanje skritih plati skozi pogovor je ključ do srečne zveze, predvidevanje, da za to ni več nobene potrebe, na drugi strani recept za neuspeh odnosa.

Molk glede nestrinjanja

Zaradi ljubega hišnega miru mnogi pari stvari, ki jim niso všeč, pometejo pod preprogo, se o napakah druge strani ne pogovarjajo in tiho kuhajo zamero.

To je še eno, na videz neškodljivo dejanje, ki še kako škoduje lepi zvezi.

Kajti težave in nestrinjanja, ki se pojavljaj v odnosu, je treba reševati sproti in ne čakati, da bi se razrasle čez vse meje zdravega razuma.

Posvečanje pozornosti zgolj slabim stvarem

V nasprotju s prejšnjo postavko, ko se na napake in težave nihče ne ozira je druga, zvezi neprijazna navada, posvečanje pozornosti zgolj slabim stvarem. Prav je, da se o njih pogovarjata, a tako, kot je treba znati opozarjati na napake in spodrsljaje, je treba znati pohvaliti sočloveka.

Strokovnjaki za zveze imajo glede tega priporočilo, ki ga je dobro upoštevati: vsaki negativni interakciji naj sledi pet pozitivnih. Kajti osredotočanje na pozitivne plati zveze in partnerja je osnovno gonilo njenega uspeha.

Izkazovanje ljubezni le ob posebnih priložnostih

Še zadnja, velikokrat usodna napaka: poljubi le ob posebnih priložnostih, pozornosti zgolj ob praznovanjih, seks z namenom ter podobne geste žal razmerju prav nič ne pomagajo.

Za ljubezen, izkazovanje spoštovanja in naklonjenosti ne glede na to, v kakšni obliki, ne potrebujete posebnih priložnostih. Spontano izražanje pripadnosti in pozitivnih čustev je namreč lepilo razmerja.

Zato: ne čakajte na rojstni dan. Šopek rož kupite že danes.

Preberite še: Odprta zveza: vse, kar ste hoteli vedeti (a niste upali vprašati)

Morda vas zanima tudi: 10 nasvetov za boljšo partnersko zvezo (ki resnično delujejo)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)