Tjaša Železnik: Tako zrela in izkušena kot sem sedaj, še nisem bila

Z igralko in članico Mestnega gledališča ljubljanskega sva se pogovarjali o njeni neverjetni igralski kondiciji, kako zadržuje smeh med snemanjem serije Ja, Chef! in kje najraje preživlja prosti čas s svojo hčerko.

15.11.2021 ob 5:20 | Foto: Pop TV

Slika avtorja - Danaja  Lorenčič Piše:

Danaja Lorenčič

Tjaša Železnik: Tako zrela in izkušena kot sem sedaj, še nisem bila

Težko je verjeti, da je minilo že več kot dvajset let, odkar je Tjaša Železnik igrala v seriji TV dober dan, saj ima še vedno izjemno mladostno energijo, obenem pa se lahko pohvali s prefinjeno igralsko ubranostjo. Upravičeno je torej ponosna na svoje dosežke. V pretekli sezoni, ki je bila ena od najtežjih v njeni karieri, je celo odigrala eno najzahtevnejših vlog v svojem igralskem opusu in bila zanjo nagrajena.

V začetku oktobra ste prejeli Dnevnikovo nagrado za izjemno odrsko stvaritev v uprizoritvah Ta obraz in Slamnik. Kaj vam pomeni to priznanje?

Pretekla sezona (2020/2021) je bila zagotovo ena najtežjih, če ne najtežja v moji karieri. Gledališča so bila kar šest mesecev zaprta za gledalce. Predstav, ki smo jih ustvarjali v tem obdobju, dejansko nismo mogli igrati oziroma smo jih igrali precej manj, kot smo bili navajeni iz prejšnjih sezon. Ravno v tej sezoni sem se ukvarjala z eno najzahtevnejših in najzanimivejših vlog v moji karieri, Martho v predstavi Ta obraz. Imela sem tudi nekaj drugih vlog, ki so mi bile zelo ljube. Obdobje, ko sem igrala malo oziroma skoraj nič, je bilo zame težko, skoraj travmatično. Tudi zaradi tega mi Dnevnikova nagrada zares veliko pomeni, hkrati pa je to nagrada za vlogo, ki me je zares prevzela, s katero sem se s posebnim užitkom ukvarjala  in je zame v vseh pogledih zelo posebna.

Članice komisije so pohvalile predvsem vaše mojstrsko igranje v povsem različnih žanrih. V katerem žanru pa najraje ustvarjate?

Rada imam vse žanre, vse je vedno odvisno od vloge, ki jo igram. Imam pa nadvse rada komedijo, vedno znova me očara in začara. Je izjemno zahteven žanr. Nasmejati gledalca, biti pri tem inovativen, iznajdljiv, včasih hiter ter najti pravo mero, je nekaj, kar mi predstavlja velik izziv .

Očitno vam to uspeva, kar dokazujete v seriji Ja, Chef! Kako pa ohranjate svojo igralsko kondicijo, ki je, po vseh vaših vlogah sodeč, odlična?

Hvala. Igralec svojo igralsko kondicijo nabira prav s tem, da veliko dela, da se sooča z nalogami, ki mu predstavljajo izziv in teh je bilo zame na odru MGL-ja v zadnjih letih kar precej. Manj jih je bilo na televiziji, na filmu pa sploh ne. Vesela sem, da sem po skoraj petih letih, spet dobila vlogo tudi v televizijski seriji. Velikokrat sem v strahu, da zame mogoče ne bo dovolj priložnosti, da bi rasla, se igralsko razvijala, in da bi ohranjala to kondicijo - ni vedno lahko...

Velikokrat sem v strahu, da zame mogoče ne bo dovolj priložnosti, da bi rasla, se igralsko razvijala, in da bi ohranjala to kondicijo - ni vedno lahko...

Igralke morate imeti tudi dobro telesno kondicijo. Kako skrbite zanjo? Se ukvarjate s športom?

Se, seveda, šport je že od nekdaj del mene. Rada tečem, sicer kampanjsko, včasih zelo veliko, včasih malo manj. Hodim v hribe, včasih delam tudi jogo, predvsem pa smo si v gledališču organizirali treninge pod vodstvom osebnega trenerja. Imamo jih dvakrat tedensko. V jesensko-zimskem času so zame prav ti treningi bistveni za ohranjanje dobre telesne kondicije. Z velikim užitkom pozimi tudi smučam, poleti pa kajtam, sicer še bolj začetniško, vendar strastno.

Sodeč po smeha polnih izsekih iz zakulisja snemanja serije Ja, Chef! bi rekla, da se s soigralci in soigralkami odlično razumete. Se družite tudi zasebno?

Imate prav, odlično se razumemo, zasebno pa se (zaenkrat) še ne družimo.

Je med snemanjem težko zadržati smeh?

Včasih zelo, saj so situacije včasih neverjetno komične. Nekateri soigralci, in teh je kar nekaj, so tudi izjemni improvizatorji, tako da včasih brez smeha enostavno ne gre. Ob določenih situacijah se včasih celo vprašam, ali nam jih bo sploh uspelo posneti, ker ne gre in ne gre brez krohota. Zaenkrat nam je to še vedno uspelo, nekajkrat komajda. (smeh)

V omenjeni seriji igrate Marjeto Kolmanič - glavno kuharico konkurenčne restavracije. Ste se takoj vživeli v to vlogo in tudi sami uživate v kuhanju?

V vlogo sem se precej hitro vživela, saj mi je Marjeta všeč. Je šefica, je odločna, odlična v svojem poslu in ne dovoli, da bi jo stvari ali ljudje  hitro spravili s tira… Sama sicer rada kuham, vseeno pa nisem kakšna posebna mojstrica. Zagotovo pa to ni razlog, da se v vlogo ne bi mogla vživeti. V seriji dejansko ne kuham.

Kaj najraje skuhate doma?

Rada pripravljam jedi, ki jih ima rada moja hči, pizzo, testenine, palačinke, zelo dobro pa delam pite, tako slane kot sladke.

Kako pa preživljate prosti čas s hčerko?

Najraje bereva, hodiva v knjižnico, pa v naravo, v gozd in v hribe. Skupaj uživava na predstavah v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Včasih celo skupaj kaj skuhava ali spečeva, najraje kaj sladkega. Recimo vsako leto pečeva božične piškote.

Najraje bi na velikem platnu videla njegov roman To noč sem jo videl, pa tudi roman In ljubezen tudi. Zagotovo tudi Figo Gorana Vojnovića in Belo se pere na devetdeset Bronje Žakelj. 

Znano je, da ste ljubiteljica knjig. Če bi imeli možnost, da bi kot ameriška igralka Reese Witherspoon lahko posneli serije na podlagi knjižnih predlog, katere knjižne uspešnice bi izbrali?

Zagotovo kaj iz slovenske literature. Vsi Jančarjevi romani, ki sem jih prebrala, bi bili lahko odlični filmi. Najraje bi na velikem platnu videla njegov roman To noč sem jo videl, pa tudi roman In ljubezen tudi. Zagotovo tudi Figo Gorana Vojnovića in Belo se pere na devetdeset Bronje Žakelj. Lahko bi še naštevala, veliko je dobrih slovenskih literarnih zgodb, ki bi jih bilo lepo videti tudi v filmski zgodbi.

Pred leti, ko sva delali intervju, ste mi zaupali, da ste se spopadali s predsodki, ker ste po mnenju nekaterih prepozno postali mama, lani pa so vas nekateri obsojali, ker ste se odločili za korekcijo popka. Vas negativni komentarji zelo prizadenejo ali pa ste dobili trdo kožo?

Prav nič me več ne prizadenejo. Vedno se namreč najdejo ljudje, ki samo čakajo, da napišejo negativen komentar in se tako na nek način “hranijo” oziroma s tem sproščajo svoje lastne frustracije in teh je zadnje čase v družbi veliko preveč. Če se odločim, da bom o določeni temi spregovorila, to naredim predvsem zato, ker zagotovo obstajajo ljudje, ki imajo podobne težave, dileme ter stiske in jim morda moja zgodba pri tem lahko pomaga.

Ste zaradi takšnih komentarjev nekoliko bolj previdni pri tem, kaj delite z javnostjo?

Niti ne. Natančno vem o čem želim govoriti in o čem ne in to pravzaprav nima nobene zveze z negativnimi odzivi. Moram pa povedati, da je tudi veliko odzivov, ki so pozitivni. Veliko je ljudi, ki s prijaznostjo, srčnostjo spremljajo, kar povem, predvsem pa to, kar delam ter z veseljem moje ustvarjalno delo tudi pohvalijo. V življenju se raje obračam v njihovo smer.

Ko se ozrete na številne vloge, ki ste jih ustvarili, ste ponosni na vašo kariero ali pa si želite še kakšnih posebnih izzivov?

Vsekakor sem ponosna. Veliko najrazličnejših stvari sem že delala, ustvarila veliko različnih vlog, se spopadla z vsemi mogočimi izzivi in to v gledališču, na televiziji in na filmu. Preizkusila sem se tudi v voditeljskih vodah. Kljub temu pa verjamem, da lahko pokažem še veliko. Torej, ja, želim si novih, posebnih izzivov, predvsem v gledališču in na filmu. Tako zrela in izkušena kot sem sedaj, še nisem bila. (smeh)

Preberite še: Klara Širovnik: Nisem brezčutna, lahko bi mi očitali le slab smisel za humor

Morda vas zanima tudi: Gaja Prestor: Imela sem kar nekaj strupenih odnosov


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)