Tara Zupančič: Moja največja napaka je bila, da sem svojo energijo razprševala

Ni le televizijka, je umetnica, ki se ji vsak dan porodi toliko idej, da jih še sama težko ugotovi, katera je prava in katera je le iluzija.

29.10.2020 ob 5:50 | Foto: Nadica Petrova/Infinity Photography, instagram

Slika avtorja - Pia Pangos Piše:

Pia Pangos

pia.pangos@delo.si

Tara Zupančič: Moja največja napaka je bila, da sem svojo energijo razprševala

»Mala ustvarjalka. V vsakdanu sprehajalka. V prejšnjem življenju vilinka.  V tem indijanka. V spet drugem svetu televizijka.« S temi besedami se na svoji uradi spletni strani predstavi Tara Zupančič, ki je širši javnosti bolj kot umetnica znana kot voditeljica plesnega šova Zvezde plešejo. A njena kariera ni povezana le s televizijo, saj že leta ustvarja blagovno znamko Varishana. Ustvarjanje različnih izdelkov je bilo zanjo do zdaj hobi, a v spomladanskem času, ko je epidemija koronavirusa odnesla plesni šov, je našla čas za nov projekt, ki preliva zvok v sliko. V intervjuju za Mično je ustvarjalna Tara delila celo nekaj nasvetov vsem tistim, ki se v teh težkih časih želijo podati na samostojno pot.

Zaradi epidemije koronavirusa je letos padlo v vodo snemanje oddaje Zvezde plešejo. Kako razočarani ste bili, ko ste ugotovili, da se letos ne bo izšlo?

Sprva je bil zagotovo šok, ker si nisem predstavljala, da se bo vse kar naenkrat ustavilo. Ko si del takega projekta in se že mesece pripravljaš nanj, in potem, ko se stvar "požene", si še kar precej vpleten in z vsemi porami prepojen z njim. Ampak sem človek, ki se kar hitro navadi na spremembe, tako da sem že naslednji dan razmišljala o novih stvareh, ki jih bom počela. 

Kako ste izkoristili čas, ki bi moral biti namenjen snemanju šova? Ste se takrat posvetili novemu umetniškemu projektu ali je ideja o zvoku v sliki nastala že prej?

Najprej sem "blaznela" okoli hiše s čopiči in fasadnimi barvami, preurejala vrtno kuhinjo, polagala keramične ploščice zunaj in v kopalnici, ustvarjala mozaike, sadila rože, "štihala" vrt, okraševala lončke, barvala ograje. Skratka, zgodila se je popolna prenova okolice. To je bila moja terapija. Nato sem začela delati izpit za motor, vzporedno sem se lotila projekta o zvoku, ki sem ga sicer začela že leto nazaj, a se nato časovno ni izšlo. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zvok v sliki (@varishana_voice) on

Bi lahko povedali kaj več o teh čudovitih slikah? Kako nastanejo?

Zvok v sliki oz. Varishana voice je personaliziran zvok prelit v umetnost, kjer se naše najljubše besede, zvoki narave, utripi srca, prve besede, poljubi in nasmehi spremenijo v nove barve, jaz pa jim potem dodam še nekaj "prhutave" domišljije. Vsak zvok ima namreč svoj slikovni, grafični zapis, ki se razlikuje po barvi glasu, po njegovi glasnosti in trajanju. Tako vsaka beseda iz vsakih ust zveni drugače. 

Kar pomeni, da lahko praktično vsak zvok spremenimo v okras, v darilo, v nekaj, kar je vidno očem.

Kateri zvok je trenutno najbolj priljubljen? Prebrala sem, da so vas izjave nekaterih kupcev pustile brez besed. Kaj vas najbolj gane?

Najbolj me ganejo odzivi, ko ljudje tako sliko prejmejo. Tu gre predvsem za ultra unikatnost, za močno personalizirane slike, ki jih vsak ustvari sam, s svojim glasom. Najbolj ganljivi so mogoče ravno utripi srca otrok, ki si jih zaželijo mamice. Tu gre resnično za globlji pomen. Pogosto se dogaja, da ljudje posnemejo svoj "rad te imam" na različne načine in to podarijo ljubljeni osebi. Najbolj priljubljena tema ostaja še vedno - Ljubezen. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zvok v sliki (@varishana_voice) on

Znano je, da ste precej umetniška duša. Izkazali ste se že s kolekcijo Tricikel, v vaši spletni trgovini najdemo celo porcelanaste izdelke s potiski. Se v kratkem obeta še kaj, ali ste s tem, kar ponujate zdaj, že dovolj zasedeni?

Triciklove reciklirane torbe in dodatki, pa tudi šalčke, me spremljajo že nekaj časa, a vendarle bolj kot hobi. Ob delu, ki sem ga opravljala do koronazapleta, mi je dovoljevalo ravno toliko. Zdaj sem se resno lotila zvoka in s to umetnostjo si želim nadaljevati. Rada bi se ji posvetila stoodstotno, ker je to nekaj, kar sem nekaj časa iskala. Združila sem svoj notranji svet z dvema ljubeznima - umetnostjo in zvokom. Kaj je lepšega, kot zvok viden očem? In kaj je lepšega, kot ustvarjanje personaliziranih slik, ki so bile prej le zvok, zdaj pa ga lahko obesimo na steno in tako občudujemo svojo stvaritev, s tem pa si polepšamo prostor, kjer živimo. Vesela sem, da lahko to ustvarjam tudi za druge. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zvok v sliki (@varishana_voice) on

Bi imeli kakšen nasvet za tiste, ki se v teh težkih časih, odločajo, da bi uresničili svojo umetniško idejo in jo dali na trg. Kako se lotiti?

Idej imamo vsi ogromno, vsaj če sklepam po sebi, saj se mi dnevno vtisne toliko idej, da na koncu že več ne vem, katera je prava in katera je iluzija. In to se mi je dogajalo ves čas. Moja največja napaka je bila, da sem svojo energijo "razprševala" na preveč različnih koncev in potem nazaj dobila ravno toliko. Pa ne govorim o denarju, govorim o neki nevidni energetski pretočnosti, volji do samega dela, zadovoljstvu in sami sili, ki vleče, ki oddaja pravo frekvenco.

Zato je moj nasvet tak: vso svojo energijo usmerite v eno stvar, v tisto, v katero močno verjamete. V tisto, ki vam pomeni največ. V tisto, kjer se srečata sreča in volja, v tisto, kamor boste za vedno zapisali svoje ime. 

Verjetno ne bo lahko, tudi sama sem na tej poti, pa vendarle, bo vredno. Tako boste ponosni nase in na nekaj, kar ste ustvarili in kar dajete sebi in svetu okoli vas. 

Preberite še: Saša Drobnič Škrjanec, Jagababa: Tudi Švede kokoš spomni na babico, počitnice, kmetijo 

Morda vas zanima tudi: Mlada slaščičarka Nika šla korak dlje: takšnih pralin še niste videli 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)