Strahovi in demoni priznane modne oblikovalke

Bila je muza brata Giannija, njegova tragična smrt jo je globoko pretresla.

8.9.2023 ob 9:10 | Foto: Lauren Justice/Reuters, Instagram | Avtor: M. FL.

Strahovi in demoni priznane modne oblikovalke

Ob pogledu na dosežke Donatelle Versace, njeni sposobnosti ohranjanja imena ter ob napredku modnega imperija se zdi, da je nepremagljiva.  

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Donatella Versace (@donatella_versace)

Pa vendar je življenje te oblikovalke zaradi tragedij, strahov in negotovosti, s katerimi se je sčasoma naučila živeti, vse prej kot zavidanja vredno. Je živ dokaz, da uspeh nikoli ne pride zlahka in da sleherni dan prinaša mnoge izzive, ki jih je treba znati premagati.

Bila je Giannijeva največja muza

Nihče ne more oporekati dejstvu, da je Versace ena največjih in najprepoznavnejših modnih znamk. Zgodba o njej najbolj zgovorno priča o pomenu družinskih vrednot.

Zasluge za začetke modnega imperija gredo Gianniju Versaceju, ki je odraščal v italijanski Kalabriji in ga je navdihovala mama, krojačica. Leta 1978 je tedaj 32-letni Gianni z bratom Santom kot izvršnim direktorjem in sestro Donatello kot oblikovalko in podpredsednico osnoval svojo družbo.

Vez med Giannijem in osem let mlajšo sestro je bila vedno posebna. Bila je njegov najbližji svetovalec, kritik, zaupnik in največja muza.  

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Donatella Versace (@donatella_versace)

"Če bi se hotel poročiti, bi iskal dekle, kot je Donatella," je nekoč izjavil oblikovalec.  

Tragedija

Julija leta 1997 se je zgodila tragedija: Giannijevo življenje se je nenadoma končalo. Kreator je imel 50 let, ko ga je Andrew Cunanan ustrelil na stopnicah njegovega dvorca v Miamiju.

Sestra je bila neutolažljiva: "Moj brat je bil kralj in moj celi svet. Ta se je sedaj, ko je odšel, zrušil."

Po tragediji je bilo objavljeno, da bo tedaj 42-letna Donatella prevzela nadzor nad kreativno dejavnostjo družbe. Čutila je veliko težo zaradi odgovornosti, zaradi negotovosti v svoje oblikovalske sposobnosti se ni čutila sposobna nositi tega bremena.

"Prvih pet let sem bila izgubljena. Naredila sem veliko napak," je kasneje zaupala.

Morala je premagati demone

S slavo in bogastvom na eni in s samokritično naravo na drugi strani je Donatella popustila pod mnogimi pritiski, ki so prišli z njenim položajem. Na koncu se ji je izpod nadzora skoraj izmaknilo življenje.

Leta 2000 se je ločila od prvega moža Paula Becka, s katerim je bila poročena od leta 1983 in imata dva otroka, hčerko Allergo in sina Daniela, leta 2004 je večno zvestobo obljubila Manuelu Dalloriju, a zakon je trajal le eno leto.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Versace Family Brazil (@versace.familiybrasil)

Po nekaj letih je dojela, da mora verjeti vase in v svoje sposobnosti, da bo lahko prevzela nadzor in poskrbela za prihodnost imperija.

Iskanje lastne identitete

Na srečo je na koncu svojo identiteto našla v svetu mode in priznala: "Skušala sem hoditi po njegovih stopinjah. A to ni moj stil." Sama sebi je dala nasvet: "Ostani močna in zvesta sebi. In predvsem … sledi svojemu instinktu ter ne skušaj biti Gianni."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Donatella Versace (@donatella_versace)

Postala je ženska, ki oblikuje za ženske, kar pomeni, da dobro ve, kaj te želijo nositi. Modna hiša je začela z  njo spodbujati moč žensk. "Potrebujemo več generalnih direktoric. Ženske so top modeli, a to ni dovolj," je dejala.

Svojo vizijo je skušala prenesti na kreacije, ki jih oblikuje. Verjame, da se morajo ženske v oblačilih počutiti prijetno, pa naj nosijo številko 38 ali 46. To pomeni, da je zanjo moda vse v povezavi s pravim krojem.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Donatella Versace (@donatella_versace)

Ohranjanje dediščine Versace in uspeh

Njen pristop deluje že desetletja. Četrt stoletja potem, ko je postala kreativna direktorica modne znamke, je to ime še vedno eno največjih v modni industriji, priljubljena na modnih revijah in rdečih preprogah.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Donatella Versace (@donatella_versace)

Lepota in izzivi dela

Danes 68-letna Donatella priznava, da obstanek na vrhu zahteva stalno delo in predanost. Zlasti, kadar se ženska znajde v svetu moških.

"Za ženske je težje. Ne moremo primerjati tega, kar moramo za uspeh žrtvovati ženske s tistim, kar do njega pripelje moške. Velika večja verjetnost je, da bodo kritike deležne ženske, kot moški."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Donatella Versace (@donatella_versace)

A ne glede na vse njene strahove in prepreke, s katerimi se stalno sooča, je zgodba o njenem uspehu dokaz, da je z odločnostjo vse mogoče. In da več, kot je izzivov na poti do njega, slajši je ta, ko ga končno dosežemo.

Povzeto po portalu kurir.rs

Preberite še: Kaj je z izborom obleke zanetila Meghan Markle

Morda vas zanima tudi: Nekoč najbolj znani modni oblikovalec po bankrotu životaril na ulicah Pariza


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)