Modna oblikovalka Zlata Zavašnik: Oblekla bi Joker Out

Končno so se barve pojavile tudi pri moški obleki. Všeč sta mi zelena in bež v vseh odtenkih, o letošnjih trendih pove oblikovalka Zlata Zavašnik.

23.7.2023 ob 6:40 | Foto: Ana Gregorič | Avtor: Melita Meršol

Modna oblikovalka Zlata Zavašnik: Oblekla bi Joker Out

Ena redkih slovenskih modnih blagovnih znamk, rezerviranih samo za moške, je vse od leta 1994 prepoznavna po edinstvenosti.

Veliko pozornosti namenja oblikovanju maturantskih, poročnih in poslovnih oblačil, ki se zaradi sodobnega kroja odmikajo od klasike.

»Sens je skrbno izbrano ime. Njegov pomen je smisel delovanja in občutek za lepo (fr. sens – smisel, občutek),« pojasni ustanoviteljica in direktorica, modna oblikovalka Zlata Zavašnik.

Kako vas je pravzaprav zaneslo v modo?

Pred štirideset in več leti je bilo veliko vredno, če si znal šivati in oblikovati. Oblačil, kot sem jih želela jaz, v trgovinah nisi mogel dobiti. To je bil tisti prvi razlog, da sem šla po tej poti, ki me je zelo hitro potegnila vase. Že od petnajstega leta vem, da je bila to prava odločitev.

Zakaj pa ste se odločili za oblikovanje za moške?

Všeč so mi estetika, minimalizem in ožja barvna paleta. V 90. letih je bila na tem področju izrazita tržna niša. Ker sem več let razmišljala o produktu, ki bi lahko postal uspešna blagovna znamka, mi odločitev za moške obleke in dodatke ni bila težka.

Za koga ste oblikovali oziroma sešili svoj prvi kos?

To so bili unikatni ženski plašči, ukrojeni iz več sivih odtenkov in črne, na način elegantne krpanke (patch­worka). Zelo mi je žal, da nisem enega shranila. Zelo dobro so se prodajali v Filipovem dvorcu. Če je kupec že čakal, sem bila sposobna nekaj novega narediti kar čez noč. Nori časi.

Kaj pomeni narediti dobro moško obleko?

To pomeni ustvariti obleko, ki vključuje izbiro kakovost­nih tkanin in tudi materialov, ki so očem nevidni, pravilno prileganje telesu, skrbno izdelavo in pozornost do detajlov. Pomembno je upoštevati tudi priložnost, za katero je obleka namenjena.

Zakaj je torej Sens nekaj posebnega?

Morda ravno zato, ker ne sledim trendom, ampak jih le upoštevam pri ustvarjanju svojih. Vedno sem skrbela, da oblikujem posebne obleke, ki imajo svoj – Sensov – pečat in so nosljive. Tudi trajnostni vidik me je vedno zanimal.

Tudi sami kdaj oblečete kakšen moški kos, kot si ga je pogosto nadela denimo Coco Chanel?

Včasih se je to večkrat zgodilo, bolj v slogu black tie. Zadnja leta pa opažam, da me zanima bolj ženstven, ampak še vedno minimalistični slog.

Kje črpate navdih?

Navdihujoč je sejem Pitti uomo v Firencah. Ampak videno tam je treba najprej »pospraviti« v neko uporabno idejno strukturo in hkrati upoštevati nam razpoložljive tkanine. Te so na koncu glavni navdih pri kreiranju lastne zgodbe.

Zlatini poletni namigi

Čutim, torej sem – Izidor Gašperlin. Knjiga, ki bi morala biti obvezno čtivo v šolah ali pa bi uvedli kar predmet upravljanje čustev.

Film Pod belimi pečinami režiserja Williama Nicholsona.

Nepozaben koncert: Siddharta pred 18 leti.

Počitnice: Zadala sem si, da vsako leto obiščem en grški otok. Letos Skiathos, ki ga poznamo iz filma Mamma mia.

Katere barve vas v letošnjem poletju najbolj razveselijo?

Končno so se barve pojavile tudi pri moški obleki. Všeč sta mi zelena in bež v vseh odtenkih.

Nam zaupate skrivnost preživetja ene redkih slovenskih blagovnih znamk, namenjene samo moškim?

Da pri razvoju izdelkov slediš lastni ustvarjalnosti. Pri poslovanju in v odnosu do poslovnih partnerjev pa upoštevaš moralne in etične vrednote. Pomembni sta tudi vztrajnost in osebna moč, ki ti ravno v obdobjih kriz prineseta ideje za napredne in prizemljene poteze.

Kdo je za vas najbolje oblečen (znani) Slovenec in katerega bi z veseljem oblekli?

Sebastian Cavazza, ki je bil tudi naš obraz v letu 2020. Za fanta nove generacije pa bi izbrala Bojana Cvjetićanina ali kar celoten bend Joker Out, ker sem njihova fenica že od samega začetka.

Kaj pa menite o klišeju, da obleka naredi človeka?

Menim, da je ta kliše pretenciozen. Obleka ne naredi človeka, ampak spremeni njegovo razpoloženje. Kar je veliko.

Se v prihodnosti obeta tudi ženska linija Sens?

Ker je to pogosto vprašan­je, razumem, da je danes očiten primanjkljaj na tem področju. Prihodnost je samo delno v mojih rokah in samo nebo je meja.

Preberite še: Makarska: skriti kotički krasotice srednjega Jadrana (Poletje 2023)

Morda vas zanima tudi: Dr. Vesna V. Godina: Dopust na Hrvaškem - Kako dolgo še?


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)