Srbija na Evroviziji 2022 pritegnila pozornost svetovne javnosti z Meghan Markle (VIDEO)

Predstavnico Srbije so vprašali, zakaj v svoji pesmi omenja Meghan Markle in o čem pravzaprav govori njena pesem. Jo je res navdihnila smrt prijatelja?

12.5.2022 ob 3:04 | Foto: EBU/Nathan Reinds

Piše:

M. J.

Srbija na Evroviziji 2022 pritegnila pozornost svetovne javnosti z Meghan Markle (VIDEO)

Evrovizijske zanesenjake danes čaka drugi polfinale, v katerem bo med drugimi nastopila srbska predstavnica Ana Đurić – širši javnosti je znana pod umetniškim imenom Konstrakta.

Njena pesem je požela precej zanimanja, saj je nekoliko drugačna od tistih, ki smo jih vajeni na evrovizijskem odru, poleg tega pa omenja Meghan Markle, pravzaprav njene lase.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @konstrakta

Pesem nosi naslov In Corpore Sano (mnogim je to verjetno znano iz latinskega reka mens sano in corpore sano, kar bi v slovenskem jeziku prevedli kot zdrav duh v zdravem telesu), že takoj na začetku pa preseneti z nenavadnimi besedami:

»Koja li je tajna zdrave kose Meghan Markle?«
(Kakšna je skrivnost zdravih las Meghan Markle?)

Če ste si ogledali katero od reakcij na prvič slišano pesem Konstrakte, ste zagotovo opazili, da so se praktično vsi slušalci, praktično brez izjeme, takoj ustavili pri prvem verzu in se spraševali, ali so pravilno slišali pevko omenjati Marklovo (res pa je tudi, da Đurićeva poje v srbskem jeziku, in da je to verjetno edino, kar so v besedilu razumeli).

Konstrakta nadaljuje: mislim, da gre za globoko hidratacijo ter da se na koži in laseh jasno vidi vse, denimo, da temni podočnjaki lahko kažejo na težave z jetri, da madeži okoli ustnic lahko kažejo na povečano vranico, kar pa ni dobro, niti ni lepo. V besedilu omenja, da mora biti umetnica zdrava, pa tudi, da nima zdravstvene knjižice in da naj da bog zdravja.

Meghan Markle je v izgnanstvu in izgnance podpiramo.

Prav zaradi omenjanja zdravstvene knjižice se je govorilo, da bi lahko bila pesem posvečena pokojnemu članu skupine Zemlje gruva (v njej je bila tudi letošnja srbska predstavnica na Evroviziji), ki ni imel zdravstvenega zavarovanja. A Đurićeva je to zanikala in dejala:

»Pesem ima več sporočil in ne gre samo za zdravje, ampak tako kot jo bo nekdo slišal, tako jo bo tudi doživel.« Za enega od medijev je po zmagi na srbskem izboru za pesem Evrovizije pojasnila:

»To je pesem o odnosu do zdravja. Težko zajamem vse, izpostavila bi pa odnos o zdravju, ki gre od 'treba je' do 'lahko'. Po eni strani živimo v atmosferi (straha), v kateri je zdravje postavljeno kot največja vrednota, za katero stoji enormna potrošnja. O zdravju se govori kot o nečemu, kar je popolnoma pod našim nadzorom, in samo, če naredite to, kupite tisto, sledite najnovejšim trendom, poslušamo to … Mora se biti zdrav.

To je pritisk, ki nas pušča v strahu. Po drugi strani pa je mogoče ustvariti nekakšen zdravorazumski odnos, v katerem je zdravje do neke stopnje v naših rokah, in v katerem se bolezen in tudi smrt sprejmeta z manj strahu. Sistemska podpora pa je slaba, na žalost tako v zdravstvu kot v izobraževanju. Zdravstvo je vse bolj nedostopno in drago in tako naprej.«

Nekateri celo ocenjujejo, da se je umetnica na nek način pošalila na račun poročanja medijev, ki s takšnimi naslovi – kakšna je skrivnost las Meghan Markle – skušajo privabiti bralce.

Za konec pa še: zakaj ravno Meghan Markle?

»Konkretno Megan Markle ni pomembna, je pa predstavnica vseh tistih znanih obrazov v medijih, na katere se osredotočamo.« 'Odrezana' članica kraljeve družine zaenkrat še ni skušala stopiti v stik z njo, bi pa si Konstrakta želela, da jo sliši.

Preberite še: Strto srce znane slovenske oblikovalke: »Sprašujem se, če je sploh vredno vsega«

Morda vas zanima tudi: Horoskop: 5 najbolj perverznih znakov (z najbolj umazanimi mislimi)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)