Slovenska pevka, ki je posodila glas junakinji Ledenega kraljestva

Tanja Ravljen v Londonu poučuje petje in pravi, da je vloga Ane njen daleč najljubši projekt.

11.2.2020 ob 5:55 | Foto: osebni arhiv Tanje Ravljen

Slika avtorja - Pia Pangos Piše:

Pia Pangos

pia.pangos@delo.si

Slovenska pevka, ki je posodila glas junakinji Ledenega kraljestva

Ljubitelji slovenskega šova Slovenija ima talent se gotovo spomnijo Tanje Ravljen, simpatične pevke, ki je dobesedno sezula občinstvo in žirijo, ko je na polfinalnem odru zapela Defying Gravity. Od njenega nastopa na odru talentov je minilo že sedem let in v tem času si je Tanja življenje in kariero ustvarila v Londonu. A kljub temu ostaja povezana s Slovenijo. Njen glas zelo dobro poznajo predvsem slovenski otroci, saj je v sinhronizirani risanki Frozen 2/Ledeno kraljestvo posodila glas junakinji Ani. Sinhronizirala pa je tudi številne druge risane junake.

Slovenska javnost vas je lahko bolje spoznala, ko ste leta 2013 nastopili v Slovenija ima talent in navdušili s skladbo iz muzikala. Sedem let je kar dolga doba, a vendar, bi lahko na kratko strnili, kaj se je od takrat pa do danes spremenilo v vašem življenju?

Ojoj, a je že sedem let od tega? Zdi se, kot da je bilo včeraj.

Kar precej se je spremenilo od takrat. Leta 2014 sem se odločila, da se vrnem v London, ker se pri nas premalo dogaja na področju kulture in seveda ni primerjave z bLondonom. V teh sedmih letih sem sodelovala z velikimi britanskimi hišami kot so BBC, ITV, London Philharmonic Choir itd. Nastopila sem kot Princess Kogajin v novem muzikalu na West Endu, ki zdaj nadaljuje pot v Ameriki in Aziji, jaz pa sem se odločila (spet) ostati v Londonu.

Pot vas je zanesla v Veliko Britanijo, kjer ste se šolali na Newcastle Collegeu. Kako ste unovčili znanje, ki ste ga pridobili tam?

Iskreno, pomagalo mi je pri vseh naslednjih projektih. Predvsem pri učenju, saj zelo rada širim znanje in ga delim z najmlajšimi.

Ste si od nekdaj želeli živeti v tujini? Nameravate kljub Brexitu ostati na Otoku?

Ja, že od nekdaj. Kot otrok, ki obožuje Disney princeske in svet izven mojega rodnega Šmarja pri Jelšah, sem vedno sanjala o nečem ‘večjem’. Ampak iskreno povedano, si nisem mislila, da mi bo to uspelo tudi uresničiti. Nameravam ostati, seveda. A morda ne bi bilo slabo pogledati čez lužo, v New York ali Los Angeles. Ampak za zdaj mi tukaj odgovarja. Seveda pa nikoli ne veš, kaj bo prinesla prihodnost.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tanya (@tanyaravljen) on

Če sem prav zasledila, zdaj poučujete petje. Lahko poveste kaj več?

Tako je. Imam svoje podjetje Tanya Ravljen’s Music Tuition, kjer so trenutno vključno z mano zaposleni štirje profesorji. Učenje petja me je vedno zelo privlačilo. Poučevati sem začela pred desetimi leti. Do leta 2017 je bilo to samo kot dodatni zaslužek. Tistega leta pa se mi je pa vse obrnilo na glavo in kar naenkrat sem imela ogromno učencev. To se je še potem samo stopnjevalo in zato sem se odločila, da se temu stoodstotno posvetim. Moram reči, da mi ni žal in da sem res srečna.

Kako pa je z muzikali?

Z muzikali v Angliji je kaos. Je na tisoče in tisoče izjemno talentiranih pevcev, plesalcev in igralcev. Če nisi v tem s srcem in dušo in če temu ne posvetiš vsega svojega časa, ti ne bo uspelo. Mene so vedno zanimale še ostale stvari in sem se po študiju precej oddaljila od tega sveta. Da ne bo pomote, še vedno najraje nastopam, pojem, ampak mogoče ne osemkrat na teden, celo leto eno in isto stvar. Menim, da je pri nas to precej bolje, da igralci počnejo več stvari hkrati, saj v nasprotnem primeru vse postane malo dolgočasno. Upam, da mi bo uspelo še pri nas ustvariti kakšen projekt. V Londonu pa raje nastopam z London Philharmonic Choir in raznimi orkestri.

Snemate tudi sinhronizacije risank. Zadnja vloga, v kateri smo vas lahko slišali, je bila vloga Anne v risanki Frozen 2. Kakšen občutek je posoditi glas takšni junakinji, ki jo poznajo vsi otroci?

Oh, no, to je pa ena stvar, ki jo zelo pogrešam. V Angliji je seveda težje, ker angleščina ni moj materni jezik in je precej težko priti zraven. Ena izmed mojih največjih sanj je bila prav ta - posoditi glas Disney-jevi junakinji. Res je bilo neverjetno! Lahko bi rekla, da je to še vedno moj najljubši projekt do zdaj.

Kako je prišlo do sodelovanja? Ste posneli še kakšno, ki vam je posebej pri srcu?

S sinhronizacijo se ukvarjam že od leta 2012. Pred to risanko sem torej posnela že ogromno drugih vlog. Bila sem tudi v Monsters University, Winx, v vlogi Princess Lillifee itd.

Za Disney pa je potrebno iti čez zelo dolg proces. Najprej te morajo prepoznati v Sloveniji. K sreči so me poznali prav zaradi talentov. Nato te studio povabi na avdicijo, posnetek posredujejo v Los Angeles na Disney, oni pa nato izberejo ustrezen glas za določeno vlogo.

Vse, česar se bojiš, te bo okrepilo za naprej.

Če bi morali izbirati, kaj bi raje izbrali, muzikal ali sinhroniziranje risank?

Uf, to je pa težko, ker od vsakega dobiš nekaj povsem drugega. Oder je definitivno zanimiv, ker vse poteka v živo, pred občinstvom in ne veš, kaj se bo zgodilo. Na odru dobiš to neverjetno energijo od občinstva. Medtem ko je sinhronizacija nekaj čisto drugega. Izbrala bi oboje, vedno.

Kaj bi svetovali tistim, ki si želijo snemati sinhronizacije ali pa nastopati v muzikalih? Imate kakšen praktičen nasvet?

Vaja, vaja in še enkrat vaja. Upaj si in sprejmi izzive. Vse, česar se bojiš, te bo okrepilo za naprej.

Kakšni so vaši načrti za naprej? Kje se vidite čez deset let?

Upam, da z dvema otrokoma, tremi psi, svojo hišo z ogromnim vrtom in svojo šolo. Sanjam lahko.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tanya (@tanyaravljen) on

Preberite še: Slovenka v New Yorku: Ne poslušajte malega hudička na rami, ki pravi, da ne zmorete

Morda vas zanima tudi: Slovenec, ki je začel kot natakar v Dubaju in je danes uspešen model


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)