Serena Williams o grozljivi porodni izkušnji: šlo je za življenje ali smrt

Serena Williams je odkrito spregovorila o porodu, ki se je zanjo skoraj končal tragično.

12.4.2022 ob 8:45 | Foto: Profimedia, Instagram | Avtor: M. FL.

Serena Williams o grozljivi porodni izkušnji: šlo je za življenje ali smrt

Teniška zvezdnica Serena Williams je ponosna mama hčerkice Olympije, ki je s carskim rezom na svet prijokala leta 2017. A izkušnja s porodom in bivanjem v porodnišnici je bila za Sereno vse prej kot prijetna.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BCK:Celeb Kids & More (@officialbck)

Odkrito jo je opisala v eseju za revijo  Elle, v katerem med drugim piše, da je bolnišnično osebje potem, ko ji je to očitalo, da je nora in da pretirava, dobesedno prisilila v primerno obravnavo:

"Kmalu, ko se je rodila Olympia mi je bilo jasno, da z menoj nekaj ni v najlepšem redu. Začela sem res močno kašljati, dobesedno lovila sem sapo in na trenutke sem komaj dihala. Medicinske sestre so mi govorile, da ne smem kašljati, sicer se mi bodo odprli šivi, ki so bili posledica poroda s carskim rezom.

Nisem si mogla pomagati, saj preprosto nisem dobivala dovolj zraka. Vsakič, ko me je zagrabil kašelj, sem na rano položila zvito brisačo."

To ni pomagalo, ob močnem kašlju so njeni šivi popokali in rana se je odprla. Znova je morala v operacijsko dvorano, kjer so jo ponovno zašili. Vendar to ni bil zadnji kirurški poseg v obdobju tik po porodu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Access Hollywood (@accesshollywood)

"Moj kašelj ni bil kar tako. Kašljala sem, ker sem imela pljučno embolijo: v eni od pljučnih arteriji je bil strdek." 

To se ne bi pravočasno pokazalo, če Serena ne bi imela težav s kašljem in če ne bi poznala simptomov bolezni, s katero se je predhodno že srečala. Tedaj ji je bilo svetovano, naj bo res pozorna na vse morebitne pokazatelje ponovitve. Vendar zdravniško osebje njenih opozoril sprva ni jemalo resno.

"Ko so mi ponovno zašili šive in sem se zbudila iz narkoze, sem še vedno imela občutek, da umiram," v eseju piše Williamsova.

Zbrala je vse moči, vstala je iz postelje ter poiskala pomoč. Ko je našla sestro in jo prosila, naj jo napoti na slikanje pljuč in na druge preiskave, ki bi odkrile težavo, jo je ta ignorirala.

"Povedala sem ji, da z mojimi pljuči nekaj ni v redu, ona pa mi je dejala, da sem najbrž samo zmedena zaradi zdravil," se spominja tenisačica. Williamsova je vztrajala in po kar nekaj neuspelih poskusih ji je vendarle uspelo prepričati sestro, da ji je prisluhnila ter je poklicala zdravnika.

"Na vse pretege sem se borila, da sem bila končno deležna primerne obravnave. Tako hvaležna sem zanjo. Na koncu se je izkazalo, da sem imela v pljučih strdek, ki so ga morali razbiti, preden bi dosegel moje srce. Šlo je dobesedno za življenje ali smrt."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PopCulture (@popculture)

O tej izkušnji je prvič pripovedovala leta 2018 za BBC. Že tedaj je poudarila, da je imela zelo veliko srečo:

"Imela sem čudovitega, čudovitega zdravnika. Na žalost pa je še veliko takšnih, ki nimajo sreče, kot se jo imela sama," je tedaj povedala in dodala:

"Zaradi vsega, kar sem preživela, bi bilo res nesmiselno ne imeti zavarovanja, kakršnega imam. A pomislite samo na vse ljudi, ženske, ki gredo skozi meni podobno izkušnjo in nimajo zavarovanja, ki bi pokrivalo stroške njihovega zdravljenja.

To je težava, o kateri bi morali vsi glasno govoriti."

Povzeto po portalu Huffington post

Preberite še: 20 spodbudnih citatov močnih ter uspešnih žensk

Morda vas zanima tudi: Kaj vemo o Alexisu Ohanianu, soprogu Serene Williams?


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)