Bo imela Hrvaška letos na Evroviziji težave? Tako odgovarja Slovenec, ki je že stal na velikem odru

Let 3, ki bodo letos na Evroviziji zastopali Hrvaško, so šokirali Evropo. Nekateri jih obožujejo, drugi se križajo. Ne glede na to, kaj si mislite, namen je dosežen. O njih govorijo vsi.

15.2.2023 ob 9:01 | Foto: Pixsell | Avtor: P. Pa.

Bo imela Hrvaška letos na Evroviziji težave? Tako odgovarja Slovenec, ki je že stal na velikem odru

Hrvaška na letošnji izbor za pesem Evrovizije v Liverpool pošilja legendarno in kontroverzno zasedbo Let 3.

Mnenja o njihovem nastopu na Dori in pesmi Mama ŠČ! so deljena, medtem ko nekateri pravijo, da je to ena izmed najbolj groznih stvari, ki so jih kdaj videli in celo pozivajo k diskvalifikaciji, je na drugi strani veliko takšnih, ki so prepričani, da so prikazali genialen nastop, ki bo Hrvaško letos zavihtel visoko.

Hrvaška Dora je bila na sporedu v soboto, zasedbi Let 3 so stavnice napovedovale dobro uvrstitev, a še tik pred nastopom so tudi sami Letovci dvomili, da jim lahko uspe zmagati. »Ta dan bi moral pihati močan jugo, da bi mi zmagali na Dori,« so tik pred izborom dejali člani zasedbe.

Pesem s sporočilom

In o čem sploh govori hrvaška skladba Mama ŠČ!? Je družbeno-politična in kritična pesem o vojni, natančneje o rusko-ukrajinski vojni in ruskem predsedniku Vladimirju Putinu.

V prvi kitici, kjer prepevajo 'Mama kupila traktora, šč', se navezujejo na belorusko darilo predsednika Aleksandra Lukašenka, ki je Putinu za 70. rojstni dan podaril traktor. 

V nadaljevanju prepevajo o tem, kakšno katastrofo lahko naredijo politični 'moroni' in kakšne neumnosti si izmišljajo, da svoja dejanja opravičijo.

Za hrvaške medije so umetniki dejali, da pesem govori tudi o tem, ali obstaja življenje po smrti, po ljubezni, ali obstaja življenje v vesolju.

Kaj pa pomeni ŠČ? Pojasnjujejo, da gre za staro hrvaško besedo, ki je stara že vsaj 3000 let.

Hrvaško pesem Mama ŠČ! je na družabnih omrežjih komentiral tudi hrvaški profesor političnih znanosti Hrvoje Cijanović, ki pravi, da je pesem hrvaški odgovor na tekočo rusko agresijo.

Mamo predstavlja Rusija, traktor pa predstavlja Belorusijo – saj se tako tudi imenuje model traktorja – Mama Rusija je (pod)kupila Traktor (Belorusijo), iz katere se širi agresija na Ukrajino.

Nadalje pojasnjuje, da se verz »majka ljubila morona« navezuje na to, kako Rusija ljubi Putina in ga označi za malega krokodilskega psihopata, ki svetu preti z armagedonom, zaradi katerega se ljudje odpravljajo v vojno.

Prisluhnite skladbi:

Tomaž Mihelič: "Pri takšnem nastopu je treba napeti sive celice"

Nekateri so prepričani, da je pesem preveč politična in celo pozivajo k diskvalifikaciji, a eden naših največjih poznavalcev Evrovizije Tomaž Mihelič pravi, da so skrbi, da bi imeli hrvaški predstavniki lahko težave, odveč.

»Ne morejo imeti težav zaradi tega, saj so tudi v preteklosti bile politično in družbeno angažirane pesmi stalnica na Evroviziji

Izpostavil je Nemko Nicole, ki je leta 1982 prepevala skladbo Ein Bisschen Frieden.

»Pela je o miru in je bila politično angažirana. Če ne zdaj, ne vem, kdaj bi pesem, ki ljudi nagovarja k miru, k bolj treznemu razmišljanju in govori o tem, da nam vladajo psihopati, bolj sodila na Evrovzijo

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tomaž Mihelič Marlenna (@tomazmihelicmarlenna)

Poudari še, da je njihova pesem večplastna, da gre pravzaprav za pravi umetniški projekt, v katerega se je treba malo bolj poglobiti, tako kot lani, ko je Srbijo zastopala Konstrakta.

»Razmisliti je treba izven okvirjev, ki nam običajno zadostujejo, da se imamo fino med gledanjem Evrovizije. Pri kakšnem nastopu je treba malo bolj napeti naše sive celice in prepričan sem, da ljudje premorejo dovolj kapacitete, da dojamejo sporočilnost takšnega nastopa in se ne bodo izgubili pri tem, da gre za moške, ki so naličeni in provokativno oblečeni.«

Poudari še, da Let 3 Slovencem niso neznanka in da gre za legendarno zasedbo, ki že od svojih začetkov opozarja na težave v naši družbi.

»So družbeno kritični, angažirani. Ni jim vseeno za sporočilnost njihovih pesmi. Niso plehki, to kar se je malo preveč razpaslo na svetovni glasbeni sceni, kjer so v ospredju zaobljene zadnjice in potetovirana telesa, mačistični ali seksistični izvajalci, ki praktično nič ne sporočajo, temveč samo poneumljajo svoje občinstvo.

Let 3 dajo možnost za razmislek. Njihovega nastopa se zelo veselim in prepričan sem, da bodo zelo opozorili nase.«

Mihelič še pove, da bodo nekatere, predvsem tiste, ki so ostali na površju, zagotovo zmotili, tako kot so pred 21 leti nekatere zmotile Sestre.

»Marsikdo ni želel slišati, čeprav je poslušal, ampak se je ustavilo pri sliki – zmotila jih je vizualna podoba. Družba je vedno sestavljena iz različnih plasti in prepričan sem, da bo njihova sporočilnost našla pravo pot. Napovedujem jim zelo dobro uvrstitev,« je še zaključil.

Morda vas zanima tudi: LPS: Se jih spomnite? Lani so Slovenijo zastopali na Evroviziji, letos pa počnejo to!

Preberite še: Bojan (Joker Out): »Če smo koga užalili, mi je zelo žal«


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)