Rdeči čevlji, tetovaža in uhan v nosu: to Urška Klakočar Zupančič pravi o svojem načinu oblačenja

Predsednica državnega zbora se te dni redno sooča z očitki o kršenju protokola.

26.6.2022 ob 8:39 | Foto: Leon Vidic, Voranc Vogel, Jure Eržen | Avtor: Š. R.

Rdeči čevlji, tetovaža in uhan v nosu: to Urška Klakočar Zupančič pravi o svojem načinu oblačenja

Prva predsednica državnega zbora v zgodovini Slovenije Urška Klakočar Zupančič je bila takoj ob imenovanju na to visoko funkcijo tarča kritik zaradi svojega oblačenja.

Mnoge so namreč zmotili njeni rdeči čevlji, ki naj ne bi bili skladni s protokolom in neprimerni za njeno visoko funkcijo.

Ko je sprejela visokega gosta, varuha človekovih pravic Petra Svetino, je pokazala veliko tetovažo na roki, nekateri pa so se obregnili tudi ob uhan v nosu.

Foto: Voranc Vogel

Dolgoletna šefinja protokola Ksenija Benedetti je o njenem videzu dejala, da je s sprejemom določene funkcije vendarle treba razmisliti o primernosti obleke. 

»Obleka ne naredi človeka, naredi pa vtis, pa če si to priznamo ali ne. S sprejemom določene funkcije je treba razmisliti tudi o tako imenovanih postranskih zadevah, kot sta videz in obleka. Sama sem pristaš večje svobode v oblačenju na vseh področjih, a nekje je neka meja, ki je ni varno prestopiti, kadar je nekdo na državniški funkciji.« 

Sprožila odziv žensk

Klakočar Zupančič je o očitkih, ki letijo na njen način oblačenja, v oddaji Ena na ena dejala, da je bila presenečena, ker so njeni rdeči čevlji povzročili takšno ogorčenje na spletu.

»Sploh nisem razmišljala o čevljih. Neke čevlje sem morala obuti, glede na to, da sem bila v črnem, mi je tudi prijateljica svetovala, da poživim opravo. Menila sem, da smo kot družba že prerasli takšne stereotipe.«

Dejala je tudi, da je v življenju prestala mnogo hujše stvari, kot je seksističen zapis o rdečih čevljih. Hkrati je bila tudi ponosna, da je sprožila tudi odziv žensk, ki so ji izkazale podporo. 

Foto: Jure Eržen

O tem, ali se ji zdi primerno, da na tako visoki funkciji kaže tetovažo, je dejala: »Zakaj pa ne? Seveda se je treba obleči v mejah dostojnosti, a če bi ves čas cepetali na mrtvi točki, ženske ne bi nosile hlač ali kratkih las.«

Prepričana je tudi, da s svojim načinom oblačenja ne kaže nespoštovanja do DZ.

»Na določen način se izražam skozi svoje telo in to telo je moje. Te tri stvari imajo določen pomen, so spomini na neko obdobje in tega si ne pustim odvzeti. Ne pristajam na to, da bi se morali popolnoma podrediti nekim togim pravilom.«

Preberite še: Luka Mesec: tega zagotovo niste vedeli o njem

Morda vas zanima tudi: Marta Kos spregovorila o ločitvi in o novi, ne preveč romantični zaroki


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)