Princa Philipa še ne bodo položili k večnemu počitku

Šele po smrti kraljice Elizabete II. bodo posmrtne ostanke princa Philipa prenesli v spominsko kapelico kralja Georga VI.

17.4.2021 ob 5:40 | Foto: Steve Parsons/Pool, Phil Noble, Carl Recine, Jeremy Selwyn/Pool, Andrew Boyers/Reuters

Slika avtorja - Aleksandar  Lukić Piše:

Aleksandar Lukić

aleksandar.lukic@delo.si

Princa Philipa še ne bodo položili k večnemu počitku

Danes se bodo poslovili od princa Philipa, ki se je večnemu snu prepustil prejšnji petek (9. aprila), le malo pred praznovanjem stotega rojstnega dne. Načrt slovesnosti, ki se bo začela ob 12. uri po našem času (ob 11. uri po lokalnem), in pogreba (ta bo ob 16. uri po našem času), je natančno dodelan. Zaradi epidemioloških razmer in obstoječih omejitev bo slovesnost potekala nekoliko drugače, kot bi v normalnih razmerah. Paziti bo treba na ustrezno razdaljo, število ljudi, ki se bodo udeležili pogreba, pa je omejeno na 30. Seznam, kdo vse bo prisoten, je bil zato skrbno dodelan in omejen na res najbližje.

Na Otoku pa ob pogrebu odmeva še ena vest: odtujena brata, tudi princa, Harry in William, bosta v skupini devetih ljudi, ki bo spremljala krsto s pokojnikom, vendar ne bosta hodila z ramo ob rami, kot sta na pogrebu njune mame, kraljice ljudskih src, Lady Diane. Menda so tokrat na željo kraljice Elizabete med njiju vrinili bratranca Petra Phillipsa. Enkrat, ko bodo krsto prinesli v kapelo Sv. Georga v Windsorju, se bo starejši med njima, to je princ William, pomaknil v ospredje, medtem ko bo mlajši brat v vrsti za njim.

Razlog, da se družina zedini?

Nekateri žalostni dogodek vidijo kot možnost, da razklana kraljeva družina končno spet stopi skupaj, hkrati pa se širijo govorice, da bosta brata ločena na njuno lastno željo. Na to temo so se oglasili tudi z dvora in sporočili, da se ne bodo pustili vplesti v tovrstne drame, dodali pa so še, da je organizacija pogreba odraz želja njenega visočanstva. Kraljevski biograf Hugo Vickers je mnenja, da bi prav Peter, ki bo za krsto hodil med njima, utegnil biti izbran kot tista oseba, ki bi lahko pomagala zgladiti odnose med bratoma. Namreč, on je tisti, ki si je bil z danes odtujenima princema močno blizu po smrti njune matere. Vickers je še dodal, da bi k njuni pomiritvi lahko prispevalo tudi sledeče: »V javnosti se ljudje lepo obnašajo, to pa se pogosto nato prenese tudi v zasebno sfero.«

Spomnimo, princ Harry je z ženo Meghan Markle zapustil kraljevo družino in življenje, kot ga je dotlej poznal, ter se preselil čez lužo. Kraljevski dvor njune odločitve ni najbolje sprejel, odnose pa je dodatno zaostril nedavni intervju pri slavni voditeljici Oprah Winfrey, kjer je imela Marklova marsikaj za pripomniti na račun odnosa do nje in domnevnega rasizma.

Pokojnega princa Philipa bodo selili

Krsto s pokojnim princem Philipom bo od vhoda v grad Windsdor do zahodnih stopnic kapele Sv. Georga pripeljalo posebej predelano vozilo Jaguar Land Rover. Oblikoval ga je pokojni princ, projekta pa se je lotil pred kar 18 leti. Vozilo, ki ga je zadnjič dopolnjeval pred dvema letoma, bo tako danes izpolnilo svoj namen. V temno zelene vojaške barve odeto terensko vozilo ima posebej oblikovan zadnji del, ki je odprt, in je v celoti prilagojen pokojnikovim specifikam. Na njem bo namreč nameščena krsta s pokojnikom. Po površini so nameščeni srebrni nosilci, z gumijastimi držali, ki bodo poskrbeli, da bo krsta med prevozom ostala natančno tam, kjer mora biti.

Princa Philipa bodo zaenkrat "pokopali" v kraljevski grobnici (Angleži sicer uporabljajo izraz vault, kar bi v prevodu lahko razumeli kot trezor), po smrti kraljice Elizabete II. pa ga bodo prenesli v spominsko kapelico kralja Georga VI.

Posebno vozilo Land Rover za prevoz krste je oblikoval pokojni princ Filip.

 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)