Princ Harry na zatožni klopi: »Lahko bi vsaj preveril svoje družinsko drevo«

Odzivi na spomine princa Harryja se kar vrstijo, tudi takšni, ki opozarjajo na neresnice v knjigi Spare.

16.1.2023 ob 8:26 | Foto: Youtube ITV, zaslonski posnetek (naslovna), Instagram | Avtor: M. FL.

Princ Harry na zatožni klopi: »Lahko bi vsaj preveril svoje družinsko drevo«

Prah okoli knjige spominov princa Harryja, ki je z naslovom Spare (Rezerva) izšla prejšnji teden, se najbrž ne bo prav kmalu polegel.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Verso Books (@verso.books)

Odzivi nanjo so različni: medtem, ko nekateri princa hvalijo, ker je zbral pogum in razkril, kaj vse se je dogajalo za zidovi palač, mu drugi očitajo nekorektnen odnos do svoje družine, so pa tudi takšni, ki so opozorili na netočne navedbe v delu.

Katere laži bralci očitajo rdečelasemu princu?

Najprej daleč v zgodovino

Vojvoda Suseški v knjigi navaja, da je kralj Henrik VI, ustanovitelj prestižne šole Eton, ki jo je obiskoval, njegov praprapraprapraprapradedek.

Bralci so se najprej spotaknili ob to trditev in jo na tviterju zanikali. Kajti, kot utemeljujejo, ni mogoče, da bi bil Harry potomec omenjenega kralja. Henrik VI je namreč imel le enega sina, Edwarda Westminsterskega, ta je bil pri 17. letih ubit v bitki in ni imel otrok.

"Edini sin Henrika VI Edward je leta 1471, star komaj 17 let, padel v bitki pri Tewkesburyiju" se je glasil en od tvitov na to temo. "Če Henrik VI ni imel drugih otrok, kako bi lahko bil Harry njegov neposreden potomec? Zdi se, da ni najbolje zgodovinsko podkovan."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marcie Edwards (@no81marcie)

Drugi je zapisal: "Princ Harry ne zmore preveriti niti svojega družinskega drevesa in je prepričan, da je potomec kralja Henrika VI, čeprav je njegov edini sin, ki ni imel otrok, umrl star 17 let."

Neobstoječe letalske povezave

Naslednja netočnost iz knjige se nanaša na trditev, da sta Harry in Meghan njenemu očetu Thomasu Marklu pred poroko ponudila letalsko vozovnico v prvem razredu, ki bi ga z družbo Air New Zeland pripeljala iz Mehike v Veliko Britanijo.

"Rekla sva mu, naj takoj zapusti Mehiko, saj ga bodo mediji začeli kmalu nadlegovati, zato naj čimprej pride v Veliko Britanijo. Vozovnico za let v prvem razredu z družbo Air New Zeland je Meg že plačala," piše Harry.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Quién (@quiencom)

Tiskovni predstavnik omenjene letalske družbe je nekaj dni po izidu knjige povedal, da njihova letala niso nikoli letala relaciji Mehika – Velika Britanija.

Tretja netočnost, ki je ujela pozornost bralcev se nanaša na Harryjevo trditev, da je bil marca 2002, ko je izvedel za smrt prababice, na šoli Eton.

Fotografije, ki so nastajale v dneh pred smrtjo mame kraljice Elizabete II. dokazujejo, da je bil princ tedaj, ko je preminula, z očetom in bratom na smučanju v Švici.

Igračka, ki je ni bilo

Trditev, ki je kritike Harryja morda najbolj zbodla v oči in jo izpostavljajo kot laž je, da je po smrti mame princese Diane leta 1997 v dar prejel igralno konzolo Xbox.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lady Diana Spencer (@memory_of_lady_diana)

Princ navaja, da mu je mama konzolo kupila za 13. rojstni dan. Ker se je pred tem usodno ponesrečila, mu je darilo v njenem imenu predala njena sestra in Harryjeva teta Lady Sarah McCorquodale.

Ampak … prvi Xboxi so na tržišče prišli šele leta 2001, v Veliki Britaniji so bili naprodaj leto dni kasneje.

Harry ni kriv!

Seveda so ljudje, ki princa Harryja in njegove napakice zagovarjajo ter ga opravičujejo na različne načine:

"Mislim, da je Harry imel v mislih Play Station, ki je bil na trgu od leta 1995 ali katero drugi igralno konzolo. Zlahka se je zmesti ob dejstvih, da je bil tedaj star 13 let, da je od takrat preteklo več kot 20 let in da je bil deležen tako travmatične izkušnje. Mama mu je podarila konzolo, in to je bistvo."

Drugi prst zaradi netočnosti usmerjajo v avtorja v senci, ki je v bistvu spisal knjigo, s pulitzerjevo nagrado nagrajenega novinarja JR Moehringerja:

"Čez približno mesec dni bosta Harry in njegova lastnica Meghan skušala JR Moehringerja potisniti pod avtobus in bosta trdila, da je zaradi zapisov v knjigi Spare kriv za popolno uničenje Harryjevga ugleda," je prepričan en od uporabnikov tviterja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lucia Urciuoli (@luciaurciuoli)

Harry in tiskovni predstavniki založbe Penguin Random House, ki je knjigo izdala, se na konkretne očitke niso odzvali, čeprav je princ nastopal v številnih intervjujih, kjer je promoviral delo in zagotavljal, da je v njem napisana resnica.

V pogovorni oddaji z Stephenon Colbertom se je šalil na račun Netflixove serije Krona in dejal, da je prav ta en od razlogov, zakaj je treba pravilno interpretirati zgodovino.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PositivevibesOnly (@positivevibestx_)

Je pa očitke komentiral pisatelj JR Moehringer in dejal, da so manjše netočnosti v takšnih delih nekaj povsem običajnega:

"Meja med spominom in dejstvi je velikokrat nekoliko zabrisana in lahko prihaja do nenamernih napak," je tvitnil in povzel Harryjeve besede:

"Ne glede na vzrok, moj spomin je moj spomin … v tem, česa se spominjam in kako se spominjam, je prav toliko resnice, kot v objektivnih dejstvih."

Povzeto po portalu Page Six

Preberite še: Princ Harry tudi nad Kate Middleton: zagrenil ji je poseben dan

Morda vas zanima tudi: Nove obtožbe princa Harryja na račun družine (in oster odziv na njegove trditve)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)