Prerokbe so jo zaznamovale: Neverjetna življenjska zgodba Lepe Brene

Življenjska zgodba ene najbolj znanih estradnic bivše Jugoslavije se bere kot filmski scenarij.

23.10.2023 ob 9:15 | Foto: Matej Družnik/Delo (naslovna), Instagram | Avtor: M. FL.

Prerokbe so jo zaznamovale: Neverjetna življenjska zgodba Lepe Brene

Pred dnevi je Lepa Brena praznovala 63. rojstni dan. Kot deklica si ni niti predstavljala, da bo njeno ime nekoč eno najslavnejših v nekdanji Jugoslaviji, njena življenjska zgodba pa je več kot zanimiva in priča o tem, da so sanje, če jim sledimo, vedno uresničljive.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lepa Brena (@lepabrenaa)

Kot Fahreta Jahić  se je 20. oktobra 1960 rodila v Tuzli in odraščala v Brčkem. Njen oče Abid je bil medicinski tehnik, mama Ifeta krojačica. Odraščala je ob starejši sestri Faketi in bratu Faruku. Njeno otroštvo je bilo sicer polno ljubezni, vendar skromno. Zlasti je bila deležna pomanjkanja, ko je študirala v Beogradu.

A ne glede na vse je bila odločna in je vedela, da bo nekoč uspela. Na poti do cilja sta ji pomagala talent in karizma. Mama in oče sta jo vedno nesebično podpirala in jo spodbujala, še danes pa se legendarna pevka spominja dogodka, ki se ji je pripetil, ko je hodila v komaj sedmi razred: "Z mamo sva šli k sosedi na kavo. Nenadoma se je na vratih pojavil starejši moški in prosil za kozarec vode. Pogledal me je in vprašal, čigava sem. Mama je takoj odgovorila, da sem njena, moški je na to dejal, da tako, kot je znan Tito, tako bom nekoč znana tudi jaz.

Dodal je še, da ni nor, da bom nekoč zelo uspešna ženska, napovedal, da bom potovala povsod in da bom imela toliko denarja, da ga nikoli ne bom mogla nositi v rokah. Prosil me je, naj vsakič, ko se bom spomnila nanj, zanj prižgem svečo. To počnem še danes," je nekoč pripovedovala Brena.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lepa Brena (@lepabrenaa)

Življenje je ni vedno razvajalo in pevka ni kasneje nikoli pozabila, kako se je med študijem v Beogradu komaj preživljala iz meseca v mesec.

"Zahvaljujoč očetu sem vzljubila medicino, a študij na tej fakulteti je bil za nas predrag. Zato sem se odločila vpisati turizem na naravoslovno-matematični fakulteti v Beogradu.

V tem obdobju sem se težko preživljala, življenje v velikem mestu je bilo drago. Nisem si mogla izpolniti čisto običajnih študentskih želja, kot je denimo oditi na ekskurzijo s kolegi. Delala sem kot varuška, jedla sem jogurt in kruh, če sem si zaželela nekaj sladkega, sem po kruhu posula malo sladkorja," je v pogovoru za Informer pripovedovala Brena, ki se je odločila, da pusti šolo in se vrne domov.

"Stala sem na avtobusni postaji, žalostna in razočarana. Nebo je bilo sivo, pokrito z oblaki. Začelo je deževati, avtobusa ni bilo nikjer. Mimo mene je pritekel kuža, me pogledal z žalostnimi oči in tik ob meni dvignil zadnjo tačko. Zabliskalo se je, zagrmelo, v moji glavi pa se je v tistem trenutku nekaj premaknilo.

Odločila sem se vzeti usodo v svoje roke, spakirala sem in odšla domov ter srečala skupino, s katero sem kasneje nastopala," je leta 2014 za Večernji.hr pripovedovala pevka, ki se po smrti staršev le redko vračala v rojstni kraj, saj se, kot je povedala, težko sooča s spomini.

Vedno je poudarjala, da ji je družina nudila ogromno podporo in da se je v njej naučila pravih vrednot.

"Bila je hierarhija, očeta smo vedno spoštovali, mama je bila stroga, veliko smo se pogovarjali in starša sta me učila, naj v življenju ne počnem neumnosti. Naučila sta me kuhati, pripravljati ozimnico, znam plesti, šivati, obvladam vezenje, znam tudi pleskati stene."

V zgodnjih osemdesetih je tedaj 19-letna Fahreta začela nastopati s skupino Lira Show. Njen prvi nastop s skupino se je odvijal 6. aprila 1980 v hotelu Turist v Bački Palanki.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SISAČKI VREMEPLOV (@sisacki_vremeplov)

Skupina je kasneje spremenila ime v Sladki Greh, z njo je Brena posnela prvi album, od tedaj je šla njena kariera samo navzgor in prodala je več kot 40 milijonov plošč.

Približno leto kasneje je novinar Milovan Ilić Minimak njenemu vzdevku iz srednje šole Brena dodal pridevnik lepa, od tedaj je povsod znana kot Lepa Brena.

Uspeh tudi na osebnem področju

Lepa Brena ni nizala uspehov le na odrih nekdanje Jugoslavije, temveč tudi v zasebnem življenju. Z nekdanjim teniškim zvezdnikom Slobodanom Bobom Živojinovićem sta poročena že več kot trideset let in živita v Beogradu, imata pa tudi hišo v Miamiju.

Njuna skupna zgodba se je začela leta 1986, poročila sta se 7. decembra 1991.

"Ko sem ga srečala, sta mi bili takoj všeč njegova spontanost in iskrenost. Vedela sem, da ne on ne jaz nimava na pretek časa, saj sta bili najini karieri na vrhuncu," se je v enem od intervjujev spominjala Brena, ki je naredila prvi korak.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lepa Brena (@lepabrenaa)

"Pristopila je k meni in me vprašala, kje sem bil vsa ta leta. To je bilo usodno srečanje. Prvih nekaj mesecev je bilo težkih, imela sva malo časa, ki sva ga lahko preživela skupaj,"se je kasneje njunih začetkov zveze, v kateri je bilo in solz in smeha, spominjal tenisač.

"Imela sva to srečo, da sva skupaj rasla skozi zakon. Niso naju spojile le lepe stvari, ki jih ni bilo malo, temveč tudi težke situacije: ugrabitev otroka, razpad skupne države, smrt staršev … V takšnih trenutkih človek spozna, ali je oseba ob njem res pravi življenjski partner," je zaupala pevka.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lepa Brena (@lepabrenaa)

Agonija, ki ji je spremenila življenju

Leta 2000 sta Lepa Brena in Bobo Živojinović okusila eno najtežjih preizkušenj staršev: ugrabljen je bil njun tedaj osem let in pol star sin Stefan.

"Sporočili so nama, da ga lahko dobiva nazaj samo na dva načina. Če hočeva živega, morava zanj plačati dva in pol milijona takratnih nemških mark, za mrtvega so zahtevali pet milijonov. Tretja možnost, ki so nama jo dali, je bila, da ga nama bodo pošiljali po delih," sta opisala izkušnjo za 24sata.hr.

Posvarili so ju, naj ne kličeta policije, jima dali dva dneva, da zbereta denar in poudarili, naj ne zavlačujeta z izplačilom. Z vsakim dnevom zamude bo na Stefanovi roki en prst manj, če ne bosta plačala v desetih dneh, bosta dobila otroka mrtvega.

Nista izgubljala časa, zbrala sta denar in sin se je vrnil domov, še danes pa zakonca ne vesta natančno, kdo je bil kriv za njuno največjo nočno moro v življenju.

Prerokbe so jo zaznamovale

Pred več kot tridesetimi leti je Lepa Brena obiskala bolgarsko prerokinjo Vangelijo Dimitrovo, ki je širšim množicam znana kot Baba Vanga.

O tem je pevka pogosto govorila, ni pa izpostavljala strašljive podrobnosti s srečanja, ki je zadevala ugrabitev sina. Po pripovedovanjih prijateljev Lepe Brene jo je Vanga že tedaj opozorila na ugrabitev in ji svetovala, kaj naj stori, da bi se pred njo obvarovala, a je besede prerokinje resno jemala šele, ko je do dogodka prišlo.

"Vanga je Breni povedala, da bo imela samo sinove, kar jo je malo razočaralo. Dodala je še, da se bo namučila zlasti z enim od otrok. Tedaj Brena teh besed ni jemala resno. Že na vratih je bila, ko ji je Vanga dejala še, naj takoj začne prižigati sveče za Svetega Stefana.

Pevka je prerokinjo vprašala, zakaj naj bi to počela, odgovor, ki ga je dobila, se je glasil: Nima smisla, vem, da tega ne boš počela. A ko se bo nekaj zgodilo, se boš spomnila mojih besed."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Viktor Zivojinovic (@viktorernest)

Od dne, ko je bil rešen njen sin, Brena v enem od samostanu prižiga sveče svetniku, na katerega jo je opozorila Baba Vanga.

"Ko je bil Stefan ugrabljen, se je spomnila Vanginih oči. Ko je bilo vse za njimi, je takoj prižgala svečo Svetemu Stefanu, saj je bila prepričana, da je on rešil najinega sina.

Ne pripoveduje rada o tem, to je zanjo boleča tema. Seveda ne bi mogla preprečiti ugrabitve, ki jo je napovedala Vanga. Meni je to podrobnost zaupala pred komaj dvema letoma in pretesen sem bil, ko sem jo slišal," je povedal eden od pevkinih prijateljev.

Lepa Brena in Slobodan Živojinović imata sicer dva sinova: 31-letnega Stefana in 25-letnega Viktorja. Po poroki je pevka postala mačeha sinu iz moževega prvega zakona Filipu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Stefan Zivojinovic (@stefanzivojinovic_)

Povzeto po portalu Kurir.rs

Preberite še: Pozabite na kupovanje rož samim sebi, to jesen z Miley Cyrus prepevamo o mladosti

Morda vas zanima tudi: Tragično življenje Billie Holiday: Na smrtni postelji so jo aretirali


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)