Po napadu se je oglasil oče: »Danes so na ulici napadli mojo Niko«

Predsednica Inštituta 8. marec Nika Kovač je bila danes sredi belega dne v Ljubljani fizično in verbalno napadena.

25.10.2022 ob 8:23 | Foto: Leon Vidic / Delo | Avtor: S. S.

Po napadu se je oglasil oče: »Danes so na ulici napadli mojo Niko«

"Danes so na ulici napadli mojo Niko. Fizično se jo je lotil nek moški, ki ga policija slej kot prej nikoli ne bo našla. Vsaj ponavadi je pri teh rečeh tako. Nika na srečo nima ničesar zlomljenega," po napadu pravi njen oče Miha Kovač, katerega izjavo so objavili na facebook profilu Inštituta 8. marec.

Zapisal je še:

"To se ni zgodilo na protestih, na katerih bi nekdo izgubil živce, ali pa zato, ker bi Nika nekoga provocirala. Nika je zgolj mirno hodila po ulici. Na povsem običajen dan.

Med civilizacijo in barbarstvom obstoji nekaj meja. V tem primeru sta padli vsaj dve. Moški, ki se fizično lotevajo žensk, so - tako kot vsi, ki se izživljajo nad šibkejšimi od sebe - podenj od podna.

Tisti, ki to počnejo iz političnih razlogov, so dvojni podenj od podna, saj so moč argumenta za povrh zamenjali z argumentom brutalne, fizične moči. 

Ko del političnih elit tako ravnanje privzame kot sprejemljivo tako, da ob tej zganja moralni relativizem, češ med vašim zmerjanjem naših in fizičnimi napadi na vaše praktično ni razlike, s tem fizično nasilje dobi domovinsko pravico, družba pa začne izgubljati svoj moralni kompas.

Tisti moralni kompas, zaradi katerega sta enakopravnost spolov in moč argumenta dve nedotakljivi vrednoti, ki nam med drugim omogočata, da živimo v demokraciji. 

Ne dvomim namreč, da je Nika velikega dela žaljivk, zmerljivk in groženj deležna, ker je mlada ženska, saj česa podobnega ni bil deležen še noben mnenjski voditelj moškega spola. Od tu do Irana je zato manj kot korak. 

Za vse nas, ki tja nočemo, je zadnji čas, da se ustavimo. Ne glede na to, ali smo levi ali desni, potrebujemo skupne demokratične vrednote skupne, sicer demokratične družbe ni."

Nika je po napadu vidno pretresena dala izjavo za POP TV in povedala, da je dogodek že prijavila na policiji, pomoč pa je poiskala tudi pri zdravniku, saj je utrpela tudi lažjo poškodbo roke.

Preberite še: Nika Kovač: Preživim lahko samo tako, da se ne ukvarjam s tem, kaj o meni mislijo ljudje, ki me ne poznajo

Morda vas zanima tudi: To je Nika Kovač o Sloveniji povedala Baracku Obami (in to ji je rekel on!)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)