To zimo boste najceneje prišli skozi, če se ogrevate na ... (Kaj pa v naslednjih 10 letih?)

Sezona ogrevanja je tukaj in če imate možnost izbire, potem je dobro vedeti, katero ogrevanje je za uporabnika najugodnejše.

24.10.2022 ob 10:04 | Foto: Pixabay

Slika avtorja - Aleksandar  Lukić Piše:

Aleksandar Lukić

aleksandar.lukic@delo.si

To zimo boste najceneje prišli skozi, če se ogrevate na ... (Kaj pa v naslednjih 10 letih?)

Oktober je bil za Slovenke in Slovence precej lep. Bilo je precej sončno, gretja praktično nismo potrebovali. A zima je vsak dan bliže.

Kako huda bo, ne bomo napovedovali, zagotovo pa bodo prišli dnevi, ko bo treba gretje zagnati in v prostorih krepko dvigniti temperature.

Katero ogrevanje je za uporabnika najugodnejše? Je to ogrevanje s pomočjo toplotne črpalke, morebiti peči na pelete ali drva.

Kakšni bodo takrat zneski na položnicah ob podivjanih cenah energentov? Na portalu primerjam.si so opravili izračun za nas.

Za koga izračun velja 

V svojem izračunu, pri katerem so jim na pomoč priskočil strokovnjaki iz svetovalnice Ensvet (deluje pod Eko skladom), so predpostavili: gre za enodružinsko stanovanjsko hišo in 140 m² ogrevalne površine.

Hiša ima izolirano podstrešje, dvoslojna PVC-okna in termoizolacijsko fasado (8 centimetrov). Predpostavili so, da znaša letna poraba energije za takšno hišo 20.000 kWh.

Koliko bi torej stalo ogrevanje? 

Izračun je pokazal, da bi bil ob trenutnih cenah najugodnejši energent električna energija, a pod pogojem, da imamo toplotno črpalko voda/voda.

Sledijo drva, potem pa spet električna energija - najprej toplotna črpalka tipa zemlja/voda, potem pa še zrak/voda. Daleč najdražji je utekočinjeni naftni plin, sledita pa mu kurilno olje in peleti.

Bolj podrobno preverite v spodnjem grafu.  

Za tiste, ki razmišljate, da bi zamenjali gretje, utegne priti prav podatek o začetni investiciji v ogrevanje. Daleč najbolj vas bodo po žepu udarile toplotne črpalke, najbolj tipa zemlja/voda.

Izvedba voda/voda je nekaj cenejša, investicija v izvedbo zrak/voda pa je skoraj pol cenejša od najdražje med trojico.

Najmanj vas bo začetna investicija stala, če si boste omislili peč za pelete (sam energent pač ne), sledijo peč na olje, plinska peč (za zemeljski plin in utekočinjeni naftni plin) in peč na drva.

Iz spodnje tabele je razvidno, da je za naštete treba odšteti od 2500 do 3500 evrov.  

Začetna investicija glede na vrsto ogrevanja
Opomba: Višina začetne investicije pri toplotnih črpalkah tipa voda/voda in zemlja/voda je odvisna od potrebne globine vrtine oziroma izkopa za zemeljske kolektorje.

Iz prejšnji dveh grafov smo spoznali, da so razlike med energenti in začetnimi investicijami v opremo precenjšnje. Kaj bi pokazal izračun, če bi združili začetno investicijo in strošek energenta skozi desetletno obdobje?

Daleč najdražje bi bila ob zdajšnji cenah plinska peč in ogrevanje na utekočinjeni naftni plin. Po izračunih primerjam.si bi nas to skupaj z investicijo stalo prek 42.000 evrov ali 4220 evrov vsako leto delovanja (na mesečni ravni to znese v povprečju 351 evrov).

Najbolj ugodno bi bilo ogrevanje na drva in investicija v peč na drva (tukaj se zagotovo postavi pojavi vprašanje, kako udobno je takšno gretje za uporabnika).

V desetih letih bi bili ob 10.500 evrov ali povprečnih 1050 evrov letno (na mesečni ravni to pomeni v povprečju 87,5 evra). Sledijo vsi trije tipi toplotnih črpalk (najugodnejša med njimi je zrak/voda, sledita voda/voda, zemlja/voda), več pa je razvidno iz spodnje tabele.  

Razmere po 10 letih: začetna investicija povečana za izdatek za posamezni energent
Opomba: Višina začetne investicije pri toplotnih črpalkah tipa voda/voda in zemlja/voda je odvisna od potrebne globine vrtine oziroma izkopa za zemeljske kolektorje.

Če obdobje podaljšamo na 20 let, vrstni red ostane precej podoben, karte se premešajo le pri toplotnih črpalkah: toplotna črpalka zrak/voda in električna energija bi družinski proračun olajšali za 27.300 evrov, zemlja/voda 26.400, voda/voda pa 23.800.  

Preberite še Sanjali so o hiši za petčlansko družino in nastalo je ... (foto).

Mogoče vas zanima še Toplina doma odslej s pomočjo wi-fi povezave.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)