Mark Zuckerberg po stopinjah Billa Gatesa

Tako kot Bill Gates se tudi Mark Zuckerberg zaveda, da je nakup posestev vedno dobra naložba.

6.5.2021 ob 8:45 | Foto: Mary Calvert/Reuters, Instagram | Avtor: M. FL.

Mark Zuckerberg po stopinjah Billa Gatesa

Pred nedavnim je v medije pricurljala vest, da je en najbogatejših zemljanov Bill Gates v zadnjih letih postal največji zasebni lastnik kmetijskih zemljišč v Združenih državah Amerike.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by WIN Network (@worldissuesnetwork)

Gates, ki je pred nekaj dnevi presenetil z novico, da se razhajata s soprogo Melindo, je kmetijska zemljišča začel odkupovati že v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, za naložbe v agrikulturo pa se je sprva odločil, ker ni želel, da bi bilo njegovo premoženje odvisno izključno od njegovega lastniškega deleža v Microsoftu.

Skratka, Bill je prepričan, da je nakup zemljišč dobra naložba in očitno se z njim strinjata tudi drugi tehnološki mogotec, ustanovitelj največjega družabnega omrežja Facebook, Mark Zuckerberg ter njegova soproga Priscilla Chan.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mark Zuckerberg (@zuck)

Postala sta namreč lastnika več kot 520 hektarjev zemljišč na otoku Kauai, Havaji. Sicer njuna zadnja pridobitev na omenjenem otoku znaša "le" 240 hektarjev, zanjo sta odštela 53 milijonov dolarjev, posel pa se je zaključil letošnjega marca.

Zemljišča sta kupila na treh lokacijah havajskega otoka, površine se nahajajo na njegovem severovzhodnem delu Garden in so bile v lasti lokalne naravovarstvene organizacije Waioli Corp.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kauai, Hawaii (@kauai)

Približno 280 hektarjev veliko zemljo sta leta že 2014 kupila za sto milijonov dolarjev. Posestvo, sta ga v last dobila tedaj, med drugim obsega ekološko kmetijo. Takrat je Zuckerberg izplačal več kot dvajset družin, ki so tam imele plantaže ali manjša območja obdelovalne zemlje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kauai Visitors Bureau (@kauaidiscovery)

Par sicer ne namerava izvajati večjih posegov v naravo in se je zavezal, da si bo prizadeval ohranjati lokalno naravno in kulturno dediščino ter da bo spoštoval trud in poslanstvo organizacije Waioli Corp.

"Waioli je ključna pri ohranjanju naravne in kulturne dediščine otoka," sta nova lastnika povedala v skupni izjavi. "Tesno sodelujeva v številnimi organizacijami in lokalnimi partnerji ter slediva tradiciji otoka. K temu si bova tako z vidika kmetovanja kot z vidika zaščite prostoživečih živali prizadevala še naprej."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kauai Visitors Bureau (@kauaidiscovery)

Izjavo o prodaji so podali tudi pri organizaciji Waipoli Corp: "Prodaja Waioliju zagotavlja finančno stabilnost in mu omogoča nadaljevanje poslanstva, ki je ohranjanje kulturnega in zgodovinskega izročila, kar namerava početi tudi v prihodnjih letih," je ob podpisu pogodbe dejal predsednik Waipoli Corpa, Sam Pratt.

Povzeto po portalu Mansion Global

Preberite še: Razvajanje, ki ga je deležna soproga Marka Zuckerberga

Morda vas zanima tudi: Tako popolni, da je že kičasto: Poglejte, kaj se skriva za popolnostjo na Facebooku


oddajte komentar

preberite tudi

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)

Odgovori na vprašanje, zakaj seksamo vse manj (niso krivi le telefoni in družabna omrežja)