LPS: Se jih spomnite? Lani so Slovenijo zastopali na Evroviziji, letos pa počnejo to!

Pevec skupine LPS Filip Vidušin je spregovoril o velikih izzivih, ki ga je mlademu celjskemu bendu prineslo leto po zmagi na Emi.

9.2.2023 ob 11:39 | Foto: osebni arhiv skupine

Slika avtorja - Špela  Robnik Piše:

Špela Robnik

spela.robnik@delo.si

LPS: Se jih spomnite? Lani so Slovenijo zastopali na Evroviziji, letos pa počnejo to!

Pred letom dni je Slovenija zaplesala Disko, mladi celjski glasbeniki, ki so si med druženjem in ustvarjanjem v gimnazijskih prostorih nadeli ime LPS (Last Pizza Slice) pa so nejeverno obnemeli o presenetljivi zmagi na Emi.

Nastop na Evroviziji - sanje vsakega glasbenika - je frontman skupine Filip Vidušin doživljal ob veliki evforiji sovrstnikov, hkrati pa tudi med pripravami na maturo in življenjskimi odločitvami o nadaljevanju šolanja.

Danes je študent prvega leta anglistike, za njim pa je zares pestro leto, ki mu je prineslo mnogo dragocenih izkušenj.

»Že eno leto je od tega, res je šlo hitro,« kar ne more verjeti 19-letnik, ki se mu je v zadnjem letu res veliko dogajalo. Ne le, da je imel priložnost sodelovati na najbolj odmevnem glasbenem dogodku na stari celini, ob vseh teh obveznostih ga je v maju čakala še matura.

Na dan, ko se je pisal maturitetni esej, je pravzaprav vadil za nastop v Torinu.

»Z Gašperjem (Hlupičem, bobnarjem, op. p.) sva zato esej pisala v drugem roku, ki pa se je upošteval kot prvi. Vse drugo pa sva opravljala redno. Ko smo se vrnili z Evrovizije, smo potrebovali nekaj časa, da smo se privadili nazaj na realno življenje.

To je bil kar zalogaj, saj nas ni čakala le matura, temveč smo imeli poleg učenja na urniku tudi veliko vaj, koncertov in drugih obveznosti. Bilo je veliko usklajevanja, težko je bilo, a sva dobro prestala vse izzive in se srečno vpisala na želeni fakulteti,« je povedal o dogajanju po Evroviziji.

Kljub evforiji, ostali trdno na tleh

Člani skupine LPS so zdaj z izjemo baskitaristke Zale Velenšek že študenti v Ljubljani. LPS torej ni več srednješolski bend, a pravijo, da je Gimnazija Celje Center še vedno njihov dom.

»Center bo vedno naš dom. Ker je Zala še v srednji šoli, se ob koncih tedna še vedno dobivamo tam. Na gimnaziji so zelo prijazni in nam še vedno dovolijo uporabljati prostore in opremo.

Pa tudi sicer so njihovi bivši dijaki in sploh vsi, ki jih zanima glasba, vedno dobrodošli,« pravi Vidušin, ki pa že načrtuje, da bodo verjetno v naslednjih letih bazo ustvarili v glavnem mestu.

Kljub veliki evforiji so LPS ostali z nogami trdno na tleh. Kako po enem letu gledajo na celotno izkušnjo?

»Ne glede na to, kako mladi smo bili, smo se zavedali, da je to velika priložnost za nas, ki pa je enkratna. Vedeli smo, da ne glede na to, kako se bomo dvignili z eno skladbo, da bomo prišli tudi nazaj dol.

Zdaj začenjamo od začetka, a z zelo dobrim izhodiščem,« se zaveda Vidušin, ki je vesel, da so s pomočjo Eme premostili eno največjih ovir na glasbeni sceni – najti pot do poslušalcev.

»Veliko poslušalcev imamo, ki so nam pripravljeni dati priložnost za novo glasbo. Zato smo izjemno hvaležni za to priložnost. Veliko glasbenih skupin ustvarja odlično glasbo, a ta ne pride vedno do ljudi. Lepo se mi zdi tudi, da imamo podporo drugih slovenskih bendov. Zavedam se, da smo na položaju, do katere je zelo težko priti.«

»Poleg tega smo skozi to kar malo odrasli. Se spremenili. Naš način dela in ustvarjanja je postal bolj resen, bolj profesionalen. Imamo roke, ki se jih moramo držati.

Bili smo malo potisnjeni v to in vsega tega nismo pričakovali, hitro smo se morali prilagoditi določenim terminom, česar prej nismo bili vajeni,« še dodaja, da so bili po Evroviziji tudi izjemno motivirani in željni novega avtorskega  ustvarjanja, ki so ga v zadnjih tednih že predstavili tudi javnosti.

Napoved novega obdobja

Bili so že zelo neučakani, preden so izdali novo skladbo Osem korakov. »Nastajala je kar nekaj časa. Z njo smo želeli pokazati, kako se spreminjamo, kako gremo naprej.«

Je to napoved novega obdobja LPS? »Ja, mislim, da bi lahko tako rekli. Je neka nova smer, v katero se želimo premikati naprej. Gre za pesem, ki nam je vsem zelo pri srcu, zelo nas je razveselilo, da je publika tako dobro reagirala nanjo. Upamo pa tudi, da jim bo všeč glasba, ki še prihaja.« 

Da imajo LPS še vedno močno podporo med poslušalci, se je pokazalo nedavno ob glasovanju za Popevko tedna na Valu 202. Je njihov krog poslušalcev sicer še vedno bolj omejen na lokalno, celjsko okolje, ali so v tem času že postali vseslovenski bend?

»No, v bistvu ne vem. Ko smo imeli koncerte drugod po Sloveniji, je bil odziv dober, poslušalci so nas lepo sprejeli. Veseli smo bili tudi podpore izven Slovenije, za kar gre seveda zahvala Evroviziji. Nismo si predstavljali takega odziva. Mislim, da se pridno širimo iz lokalnega območja, tudi že zato, ker študiramo v Ljubljani, s koncerti na različnih lokacijah smo pripomogli k temu, da smo še bolj poslušani po drugod.«

Navdušeni nad nasledniki

Sicer pa je skupina LPS po enem letu že dobila evrovizijske naslednike. Vidušin je odkrito navdušen nad skupino Joker Out in poudaril, da so fantje njihovi vzorniki in jim že lani tudi podelili nekaj koristnih nasvetov.

Skupaj z njimi je nedavno tudi zapel v oddaji Misija Liverpool, v kateri so predstavili slovensko pesem za letošnji izbor.

»Sodelovanja z Joker Out vedno potekajo v odličnem vzdušju, skupaj z RTV SLO so naredili odlično oddajo, ki je poskrbela, da oboževalci Eme niso ostali praznih rok. Skladba Carpe Diem mi je zelo všeč in se mi zdi odlična izbira. Fantom vsi iz benda želimo vso srečo pri nastopu in kar se da veliko užitkov,« je zaželel Bojanu Cvjetićaninu in ostalim članom.

Preberite še: Bojan (Joker Out): »Če smo koga užalili, mi je zelo žal«

Morda vas zanima tudi: 8 najšokantnejših razkritij o Pameli Anderson (iz novega dokumentarca)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)