Keira Knightley: Prenehajmo hvaliti očete, ki opravljajo svojo starševsko dolžnost

Keira Knightley je prepričana, da so slavospevi očetom, ki skrbijo za svoje otroke, neupravičeni.

9.10.2020 ob 10:50 | Foto: Reuters, Instagram | Avtor: M. FL.

Keira Knightley: Prenehajmo hvaliti očete, ki opravljajo svojo starševsko dolžnost

Britansko igralko Keiro Knightley, mamo dveh hčera, petletne Edie in enoletne Delilah močno moti dejstvo, da je v družbi še vedno prisotna miselnost, da očetje pri skrbi za otroke pomagajo materam. 

"Zakaj so očetje, ki menjajo plenice, deležni aplavza? Zakaj jih tako zelo privzdigujemo, ko storijo nekaj, kar bi kot očetje vsekakor morali početi. Zakaj je moški, ki otroka pripelje v vrtec, gre z njim na sprehod ali po nakupih, deležen občudovanja v smislu: o kako lepo skrbi za svoje otroke.

Materam tega nikoli nihče ne reče," je svoja stališča 35-letna igralka izrazila za HelloGiggles in dodala: "Zaposlene očete prav tako nihče nikoli ne vpraša, kako najdejo ravnotežje med poslovnim in družinskim življenjem.

Zakaj ne bi tudi moške vključili v ta pogovor? Zakaj nihče ne pričakuje, da bi zaposlen oče prav tako skrbel za svoje otroke, kot njihova mama? Zakaj vsi predpostavljajo, da oni ne občutijo krivde, ker ne preživijo dovolj časa s potomci in zakaj so, če skrbijo zanje, nekaj posebnega?"

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Keira Knightley Fanpage (@keira_knightley_) on

Dodala je, da s takšnim pogledom družbe na očetovstvo očetje dobijo brezplačno propustnico glede skrbi za otroke.
Knightleyjeva je zaupala še, da njenega soproga Jamesa Rightona nikoli nihče ne vpraša, kdo tedaj, ko gradi kariero, skrbi za njune otroke.

"Nihče ne pričakuje, da bi moški pazili na potomce. To je zanje kot nekakšen bonus. Mojega soproga v službi nikoli niso vprašali, kdo skrbi za otroke, kadar dela. Takšnih vprašanj smo deležne le ženske, saj se predpostavlja, da je levji delež glede tega na naših ramenih, kar je povsem preživeta miselnost."

Preberite še: Ženskam več »živcev požrejo« moški kot pa otroci

Morda vas zanima tudi: Ko sem jo dobil v naročje, nisem imel občutka, da je moja hči (resnična izpoved očeta s poporodno depresijo)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)