Joveva nastavila ogledalo: »Ne razumem, kako jih ni sram. Ne razumem, kako (za)spijo ponoči«

Po korupcijskih aferah v Evropskem parlamentu, se je oglasila poslanka Irena Joveva.

14.12.2022 ob 10:45 | Foto: Instagram | Avtor: P. K.

Joveva nastavila ogledalo: »Ne razumem, kako jih ni sram. Ne razumem, kako (za)spijo ponoči«

Po enem izmed največjih korupcijskih škandalov v zgodovini Evropskega parlamenta, se je javila poslanka Irena Joveva, ki je nad dogajanjem milo rečeno šokirana.

Spomnimo, belgijsko tožilstvo bo v naslednjih tednih preiskovalo obtožbe o domnevnem podkupovanju, pranju denarja in poskusih vplivanja na politične odločitve v EU s strani Katarja, ki trenutno gosti svetovno prvenstvo v nogometu.

Belgijska policija je v okviru preiskave obtožb od minulega konca tedna pridržala šest ljudi. Zasegli so tudi 600.000 evrov gotovine ter telefone in računalnike.

»Ne razumem, kaj za vraga se plete po glavah ljudi, da gredo počet take neumnosti? Kaj jim manjka v življenju? Denarja zagotovo ne, razuma pa očitno precej. Ne razumem, kako jih ni sram.

Ne razumem, kako (za)spijo ponoči. Ne razumem, kako se zbudijo in gredo dalje v dan, kot da se nič ni zgodilo. 

Ne razumem, kako imajo lahko doma punčko, ne veliko starejšo od moje, in očitno ne razmišljajo, kaj se lahko zgodi njej, ne krivi ne dolžni, zaradi kretenizmov mame in očeta. Ker, kaj, jih nihče ne bo ujel? Ker lahko?« je začela z zapisom.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Irena Joveva (@ijoveva)

»Res ne razumem, no. Recite, da sem naivna. V redu. Recimo, da sprejmem. Recite mi “kaj pametuješ, saj ste vsi isti in vsak ima svojo ceno”. Ne sprejmem.

Niti pod razno nisem popolna, nisem vsem všeč, ne strinjajo se vsi z mano. Nič narobe. A to, kar vidite, slišite ali preberete od mene – to je to. To sem jaz.  Moj odsev je moj obraz. Čist. Moj odsev je moja vest. Čista.

Lahko sprejmemo še toliko pravil, lahko ustanovimo še toliko neodvisnih nadzornih organov, lahko smo še tako strogi, lahko še toliko obsojamo … seveda je vse omenjeno edino pravilno!

Toda na koncu vse stoji in pade na človeku samem. Na njegovi integriteti, načelnosti, uvidevnosti, na njegovem – če se omejim na ta primer (upam, da kmalu nekdanje) kolegice – razumevanju svoje funkcije, predvsem pa poslanstva.«

Evropski poslanci so  sicer danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu izglasovali razrešitev podpredsednice parlamenta Eve Kaili, osumljene korupcije.

»Tisti, ki se jih gladko kupi s kovčki z nevemkoliko tisočaki … takim je vseeno za pravila, nadzor, strogost. To so kriminalci. Težki. In kot take jih je treba obravnavati.

Upam, da se vse skupaj res, ampak RES celovito razišče. Upam, da vse tiste, ki bi morda (še) kdaj sploh pomislili, kaj šele storili nekaj tako nezaslišanega, ta škandal vsakič znova opomni, da jih bodo ujeli. Najbolj pa upam, da je jasno, da sem raje naivna kot vržena v koš “saj ste vsi isti”. Ne, nismo.«

Preberite še: Slovenska voditeljica razkrila, zakaj je ostala brez službe na radiu

Morda vas zanima tudi: Bojana Ksela Rose: Slovenka, ki pisma slovenskih otrok res dostavi Božičku na Finsko #intervju


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)