Eva Ostrouška, vplivnica, ki pozna skrivnosti mnogih Slovencev

Mlada ustvarjalka vsebin, ki jo je pravi užitek spremljati. Ima recept za dobro voljo in zna še najbolj turoben dan napolniti s smehom in pozitivno energijo. Pogovarjali smo se z Evo Ostrouško, bolj znano kot Evo OstroKljun.

11.5.2021 ob 5:50 | Foto: Manuel Kovšca

Slika avtorja - Pia Pangos Piše:

Pia Pangos

pia.pangos@delo.si

Eva Ostrouška, vplivnica, ki pozna skrivnosti mnogih Slovencev

Eva Ostrouška, znana kot Eva OstroKljun, je ena izmed tistih vplivnic, ki ji človek enostavno mora slediti. Svoje sledilce, teh je že več kot 18 tisoč, navdihuje z neusahljivo pozitivno energijo, humorjem in optimizmom. Je žena, mama, animatorka, improvizatorka, razbijalka tabujev o spolnosti in varuhinja številnih skrivnosti.

Eva je na vlogerski sceni prisotna že več kot desetletje, a zadnje tedne, predvsem ponedeljke, je glavna atrakcija na Instagramu. Njeni sledici namreč nestrpno čakajo ta dan, saj je na vrsti njena nova rubrika – skrivnosti, ki do solz nasmejijo ali pa se te globoko dotaknejo. V njen zasebni predal skrivnosti dobesedno dežujejo.

Z drugim otrokom je doživela preporod

Svojo vlogersko pot je začela leta 2010. Takrat je bila znana kot Marija Zmosta. »Začela sem iz dolgočasja, ker sem bila v enem težkem življenjskem obdobju. Bila sem v zvezi, ki mi ni vlivala življenja in sem potrebovala nekaj za izražanje, kreativnost, ustvarjanje, da sem dala ven energijo. Iz tega je nastala Marija. Potrebovala sem prostor, v katerem sem lahko jaz in v katerem lahko ustvarjam svoje ideje,« se spominja. Z Marijo je Eva rasla, vsebine na vlogu so se spreminjale in še preden je postala mama, se je začela spraševati, kako bo združila vlogo mame, ustvarjalke, žene in prijateljice.

»Ko sem rodila, sem imela popolno blokado za ustvarjanje. Po pol leta sem imela nekakšen zlom in se odločila, da je konec z Marijo Zmosta. Občutek sem imela, da sem to preživela, da se je to poglavje zaprlo. Približno pol leta nisem ustvarjala, dala sem si čas, da sem zadihala.« Na youtube se je vrnila, a pod novim imenom. Preporod in nov ustvarjalni navdih pa je doživela z drugim otrokom. Zdaj znova ustvarja tudi na Youtubu, a pravi, da se še z vsebinami nekoliko lovi in da še išče tisti pravi format oziroma raziskuje teren.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eva Ostrokljun (@ostrokljun)

Sama si je postavila meje

Na trenutke zveni, kot da sem nekoliko paranoična, a to je moj profil, na katerem sem jaz glavna zvezda.

Kot mlada mamica se je Eva znašla že tudi pred nekaterimi vzgojnimi dilemami. Prisega na zmernost, a od enega pravila ne odstopa. Čeprav so družabna omrežja pomemben del njenega živeljenja, se je odločila, da svojih otrok javno ne bo izpostavljala, čeprav je bila po prvem porodu deležna številnih pritiskov.

»Ko sem rodila, sem postala zelo zaščitniška. Eno sem jaz, ki se lahko branim. Vem, kaj delam, vem, kaj želim s tem pokazati in kaj sporočam. Moj otrok ne ve, kaj mama snema in kaj objavlja. Prišla sem do tega zaključka, da nikoli ne bi želela, da otrok meni očita, ali pa da mu kdo drug govori, kje ga je videl. Imam veliko bazo sledilcev in ne bi želela, da kdorkoli ve določene informacije. Ker informacije so danes res veliko vredne. Na trenutke zveni, kot da sem nekoliko paranoična, a to je moj profil, na katerem sem jaz glavna zvezda in ne vem, kaj bo moj otrok želel delati, ko bo velik, zato bi mu želela pustiti čim bolj odprta vrata in možnost, da se sam odloči, kaj bo ustvarjal in kaj ne. To je moja osebna odločitev.«

Pove še, da se sama sicer kdaj znajde v skušnjavi, ko jo zamika, da bi objavila kakšno fotografijo, ker je tako zelo ponosna ali pa ker je nekaj zelo smešno, a se zadrži zaradi meje, ki si jo je postavila. »Če bi objavila enkrat, vem, da bi objavljala ves čas. To nekako postane tvoja normalnost. Seveda pa bi rada povedala, da razumem mamice, ki se odločijo drugače in jih tudi ne obsojam. Vsak se odloči sam in vsak sam nosi posledice svojih dejanj.«

Čeprav deluje, da je ves čas nasmejana, pozitivna in dobre volje, Eva priznava, da ni vedno tako. Vprašamo jo za recept in Eva odgovori tako: »Danes na primer ni bil moj dan. Zbudila sem se utrujena, ker sem ponoči bolj slabo spala. Rekla sem si, da bom šla korak po koraku. Najprej sem pospravila kuhinjo, potem sem si rekla, da imam intervju in da si moram, tudi če me ne bodo videli, umiti glavo. Potem sem si rekla, da zdaj ko sem urejena, se počutim seksi in lahko grem ven. Zrak mi je prevetril glavo in sem že kar boljše volje. Opoldne sem na vrhuncu, potem pa gre razpoloženje navzdol. Bolj ko se bliža večer, bolj sem utrujena,« prizna v smehu in doda, da je ustvarjanje vsebin tisto, kar jo spravlja v dobro voljo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eva Ostrokljun (@ostrokljun)

Evina lekcija: Vsak je odgovoren za lastno srečo

Zapisovala sem si, če mi je kdo rekel kaj lepega. Po enem letu sem zapustila oddajo in bila sem res žalostna. Odprla sem knjigo in si rekla, kaj meni to pomaga, kar mi govorijo drugi, če sama tega ne verjamem. 

Eva je tudi strastna raziskovalka, ki je odprta za življenje in osebno rast. Pomaga si s pozitivnimi mislimi, afirmacijami, hvaležnostjo in dnevnimi cilji. »Prepričana sem, da tisto, kar misliš, to tudi živiš.« Pravi, da je sreča v nas in da pogosto omejujemo sami sebe. Najbolj zmotno prepričanje je, da čakamo, da nas bo osrečil nekdo drug, da se bomo zaradi nekoga drugega počutili ljubljene, ali da nam bo nekdo drug odprl vrata do boljših kariernih priložnosti.

»Ne želim pametovati, a tudi sama sem bila nekoč takšnega mišljenja. Mislila sem, da bo nekdo prišel do mene in rekel: 'Uau, ti si tako talentirana. Dali ti bomo to delo.' Ne. Ne gre tako. Sama sem se morala prijaviti na avdicijo, sama sem morala ustvarjati in delati. Čakala sem, da mi bo nekdo drug povedal, da sem lepa. Ne. Sama sem se pogledala v ogledalo in si rekla, da sem najbolj seksi in lepa takšna, kot si. Ja, res imaš krive zobe in res lasje ne vedo, ali bi bili ravni ali valoviti, ampak seksi si,« je povedala v smehu in se spomnila svoje službe na nacionalni televiziji. »Ko sem dobila svojo prvo službo v Vikend paketu, sem imela slabo samopodobo. Čeprav sem si to zelo želela, sem ves čas razmišljala o tem, da so se verjetno zmotili in da ne bom dolgo tam. Zapisovala sem si, če mi je kdo rekel kaj lepega. Po enem letu sem zapustila oddajo in bila sem res žalostna. Odprla sem knjigo in si rekla, kaj meni to pomaga, kar mi govorijo drugi, če sama tega ne verjamem. Takrat sem začela delati sama na sebi in se naučila pretentati svoje misli. Sama sebi sem postala navijačica.«

Izkušnje iz sex shopa

S svojimi sledilci se povezuje tudi tako, da odpira tabu teme. Ko je imela občutek, da njene teme nimajo dovolj velike teže in da se ne poveže dovolj s svojimi sledilci je med pisanjem magisterija ugotovila, da ima veliko znanja o spolnosti. K temu je veliko pripomoglo tudi njeno delo v sex shopu, kjer je kar dve leti delala kot študentka. »Tam sem sem se srečala z najrazličnejšimi ljudmi. Eno je, če si teoretik, drugo pa, ko se z njimi srečaš in občutiš njihovo energijo. Bilo je zanimivo,« strne spomine in nadaljuje, da je imela mešane občutke, ko je začela o tem javno govoriti. »Nisem vedela, kako bodo ljudje reagirali. Priznam, odziv ni bil samo pozitiven. Takoj, ko začneš govoriti o spolnosti, te ljudje označijo za  perverzno osebo in to je ta tabu. Želela sem, da se začnemo o tem pogovarjati, da začnemo podirati tabuje. Zdi se mi, da sem se tudi zato začela bolj povezovati s sledilci in nekako iz tega so tudi prišle skrivnosti.«

Slovenka, ki pozna največ naših skrivnosti

Skrivnosti, ki zadnje tedne tako zelo zabavajo Slovence, so se rodile naključno. »Neki ponedeljek zjutraj sem bila slabe volje in sem razmišljala, kako bi si polepšala dan. Vprašala sem sledilce po skrivnostih in nastal je pravi bum. Želela sem se malo pohecati in na koncu so vsi pograbili. Postala je prava ponedeljkova rubrika, za katero porabim res cel dan. Všeč mi je, ko dobim odziv ljudi. Je nekakšen aplavz.« Na vprašanje, kako na vse skupaj gleda njen mož, odgovarja, da jo že od vsega začetka podpira in ji stoji ob strani. Občasno se tudi on znajde na kakšnem izmed njenih posnetkov, a vedno ga pred objavo vpraša za dovoljenje, tako kot tudi vse ostale, ki so del njenega življenja.

Evi načrtov, idej in izzivov za naprej ne primanjkuje, a kam jo bo pot ponesla, ne zna napovedati, saj pravi, da ji je do zdaj življenje vedno namenilo točno tisto, kar je v določenem trenutku nabolj potrebovala. V načrtu ima nekaj projektov, ki bi jih rada izvedla, med temi sta tudi monokomedija in knjiga. Čeprav so jo nagovarjali k stand-upu, pa ni povsem prepričana, ali bi se tega lotila. »Bila sem na eni delavnici stand-upa, to pa je tudi to,« nam pove in doda, da ima do stand-upa strahospoštovanje. »Kar se tiče knjige, pa ta nastaja že zadnjih deset let,« se nasmeji in pripomni, da pač ne more hkrati pisati knjige in še magistrske naloge.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eva Ostrokljun (@ostrokljun)

Prekaljena ustvarjalka vsebin mladim, ki si želijo stopiti na pot vloganja ali ustvarjanja vsebin svetuje, da je to proces. »Na začetku lahko pride do blokad, nikar se naj ne ustrašijo tega. Polagam jim na srce naj se lotijo tistega, kar jim je najbolj blizu. Sami sebi naj si določijo meje, kaj so pripravljeni deliti in česa ne. Meje so zdrave za mentalno zdravje. Uporabnikom pa bi rada sporočila, da je to tako, kot da bi gledal film. Ni vse realno. Vse je treba gledati z rezervo, tudi mene.«

Eva je za konec poskrbela še za pravo popestritev. Svoje sledilce je vprašala, kakšna vprašanja bi ji namenili. Izbrali sva nekaj najbolj zanimivih.

V katero obdobje zgodovine bi se preselila za en dan? V srednji vek! Da bi videla, kako oni doživljajo svojo identiteto.

Ali ste kdaj utrujeni od svojega humorja in svojega smeha? Ja, se lahko utrudiš.

Čutiš pritisk, da moraš dvigati razpoloženje? Včasih. Z dobrimi prijatelji se dobro razumem in jih ni treba spodbujati. Mislim pa, da v privatnem življenju nisem tako zabavna oseba. Sem umirjena in včasih imam samo čudne pripombe.

Zakaj si se odločila za življenje na vasi? Ker je kul. Tu je mir, tišina, narava in slišim ptiče, kako pojejo.

Si kdaj brez energije? Moja nona je vedno rekla, daj si moč. Moraš si sam pomagati, ker nihče drug ne bo. Nihče te ne bo spravil v tako dobro voljo, kot se boš sama. To je naš družinski moto.

Preberite še: Hajdi iskreno o trenutno pereči temi

Morda vas zanima tudi: Anja Ramšak: Nikoli se nisem videla kot nekdo, ki bi lahko zabaval množice


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)