Da sta morala William in Harry na Dianinem pogrebu storiti to, kralj danes globoko obžaluje

»Mislim, da ga to preganja, ker preganja njiju dva, a o tem niso nikoli govorili,« razkriva kraljevi biograf.

11.11.2022 ob 9:41 | Foto: Profimedia, Reuters, instagram | Avtor: A. G.

Da sta morala William in Harry na Dianinem pogrebu storiti to, kralj danes globoko obžaluje

Kralja Karla III. še vedno preganja njegova odločitev, da sta njegova takrat mladoletna sinova hodila za krsto pokojne mame princese Diane med njenim pogrebom leta 1997, potem ko je izvedel, kako zelo je to vplivalo nanju.

»Mislim, da ga to preganja, ker preganja njiju dva, a o tem niso nikoli govorili,« je kraljevi biograf Christopher Anderson povedal na tiskovni konferenci v začetku meseca novembra. »Napisal sem, da verjamem, da je to oblika post travmatskega sindroma.«

Foto: Profimedia

Avtor prihajajoče biografije, The King: The Life of Charles III, ki naj bi prišla na prodajne police prav v teh dneh novembra, je dodal, da je med raziskovanjem knjige izvedel, da se 38-letni Harry spominja tistega dne, ko je moral hoditi za krsto in so ga v to bolj ali manj prisilili v palači – možje v sivih oblačilih, ki resnično vodijo palačo.

Tudi Dianin brat obžaluje odločitev in se mu zdi, kot da je bil prevaran. Rekel je, da je bilo, kot bi hodil skozi tunel žalosti.

Sprijaznena z izgubo

Celotna izkušnja je zagotovo pustila vpliv na valižanskega princa Williama in njegovega mlajšega brata Harryja, saj sta imela komaj 15 oziroma 12 let, ko jima je avgusta 1997 po prometni nesreči v Parizu umrla mama in sta morala žalovati pred na tisoče žalujočih.

»Mislim, da sta tako William kot Harry pomislila: 'Kdo so ti neznanci, ki je nikoli niso srečali?',« je rekel Christopher.

»Torej sta bila jezna zaradi tega, kar se je zgodilo. In Charles, mislim, da danes razume, da je bil do neke mere odgovoren, da sta morala to trpeti,« je povedal biograf.

Foto: Reuters

»Počasi poskušaš znova zgraditi svoje življenje, poskušaš razumeti, kaj se je zgodilo,« je dejal William med HBO-jevim dokumentarcem iz leta 2017 Diana, Our Mother: Her Life and Legacy .

»Veste, bili so časi, ko ste od nekoga ali nečesa iskali moč in čutil sem, da je tam zame.« 

Leta 2017 je vojvoda sussekški govoril tudi o tem, kako težko mu je bilo sodelovati v materinem pogrebnem sprevodu kot prednajstniku, in takrat za Newsweek povedal:

»Moja mama je pravkar umrla in za njeno krsto sem moral prehoditi dolgo pot, obkrožen s tisoči ljudi, ki me gledajo, medtem ko so me na televiziji gledali še milijoni drugih. Mislim, da od katerega koli otroka ne bi smeli zahtevati, da to stori v nobenem primeru,« je izjavil Harry. »Mislim, da se to danes ne bi zgodilo.«

Foto: Profimedia

Kljub mučni izkušnji se zdi, da jima je ob strani njun dedek, pokojni princ Philip, olajšal delo. 

Foto: Reuters

Danes bi se odločil drugače

Danes bi se Karel III., angleški kralj, vsekakor odločil drugače. V preteklih letih so se večkrat pojavljale kontroverzne pripombe o monarhovem odnosu do njegovih sinov – še posebej, ker je družina utrpela nesoglasja, ločitev in smrt.

Kakšen je bil v resnici njegov odnos z otroki?

Oba mladeniča sta imela zelo različne izkušnje in mnenja o svojem odraščanju – eden bo postal bodoči kralj, drugi pa bo popolnoma opustil kraljeve dolžnosti.

A ko sta bila še otroka, je bilo vse veliko preprosteje. Zdelo se je, da sta imela William in Harry dobro vzgojo pri očetu.

Seveda življenje v soju žarometov za dva mlada fanta nikoli ni bilo lahko, vendar se je zdelo, da je v družinski enoti vsekakor sreča. Zato je bila v veliki meri zaslužna princesa Diana.

Foto: Reuters

Preberite še: Spor med princem Williamom in Kraljem Karlom III.(to je bil razlog)

Mogoče vas zanima še: Astrologinja razkriva, kako bo vladal kralj Karel III.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)