Cher rešila najbolj osamljenega slona na svetu

Ameriška pevka je soustanoviteljica organizacije Free the Wild, ki je iz samote in slabih razmer osvobodila 36-letnega slona iz Pakistana.

2.12.2020 ob 5:45 | Foto: Eamonn M. McCormack / Stringer/GettyImages | Avtor: Š. R., STA

Cher rešila najbolj osamljenega slona na svetu

Gre za zgodbo o 36-letnem Kavaanu, azijskem slonu, ki je večji del življenja preživel v ujetništvu, v Pakistanu v kontroverznem živalskem vrtu v Islamabadu, v zelo slabih in neprimernih razmerah, kjer se ni mogel niti primerno gibati. Ko je Kavaanu leta 2012 umrla njegova partnerica, je ostal edini azijski slon v Pakistanu in postal znan kot »najbolj osamljeni slon na svetu«.

Na družbenih omrežjih se je tako začela širiti pobuda, da ga premestijo v divjino, v akcijo pa se je kmalu vključila tudi ameriška pop zvezdnica Cher, sicer soustanoviteljica organizacije za zaščito živali Free the Wild.

Letos so živalski vrt Islamabadu zaradi osiromašenih razmer zaprli, Kaavan, ki ga je Pakistanu pred 35 leti podarila Šrilanka, pa je lahko odšel na svobodo. Cherina organizacija je poskrbela, da so ga spravili na letalo in ga odpeljali v Kambodžo, v naravni rezervat za divje živali. Pred tem so ga nekaj mesecev pripravljali na pot – na majhen prostor in zvok med letenjem, medtem pa ga hranili s priboljški.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Free the Wild (@ftwglobal)

Kavaan bo zdaj lahko živel v pravem naravnem okolju, kjer si bo lahko tudi sam poiskal hrano, in imel družbo še treh slonov.

Cher je za njegovo zgodbo izvedela v dokumentarni oddaji na televiziji. »Pomislila sem, kako bi lahko pomagala? Kako bi lahko rešila slona, ki je že 17 let priklenjen v lopi in je na tisoče kilometrov daleč? Gre za prvo veliko reševanje naše organizacije in zelo sem ponosna na to.«

Preden je slon odšel na svoje veliko potovanje, ga je Cher tudi obiskala v Pakistanu in mu zapela pesem A Dream is a Wish Your Heart Makes.

Kavaan že raziskuje novo okolje

»Prvi stik z drugim slonom v osmih letih - to je velik trenutek za Kaavana,« je dejal Martin Bauer, tiskovni predstavnik organizacije za zaščito živali, ki je poskrbela za njegovo selitev iz Pakistana v Kambodžo. »Kaavan bo končno imel priložnost živeti slonom primerno mirno življenjem,« je dodal in ocenil, da je pred njim še svetla prihodnost.

Iz zavetišča so sporočili, da 36-letni Kaavan za zdaj raziskuje novo okolje ter se igra s peskom, blatom in vodo. »Tu mu je všeč (...), vedenja, po katerem je znan - stanja pri miru in naslanjanja glave na zid - ni več opaziti,« je dejal Darrick Thomson, ki je v zavetišču pristojen za skrb za živali.

Preberite še: Čudovita poteza Blake Lively in Ryana Reynoldsa

Morda vas zanima tudi: Službe, ki so jih opravljali zvezdniki, preden so postali slavni


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)