Cate Blanchett: To je nečloveška, srce parajoča in uničujoča situacija

Cate Blanchett jasno in glasno o pereči problematiki sodobnega časa.

9.10.2019 ob 9:35 | Foto: Reuters | Avtor: M. FL.

Cate Blanchett: To je nečloveška, srce parajoča in uničujoča situacija

"Skrajni čas je, da začnemo ukrepati," je z oskarjem nagrajena igralka in ambasadorka dobre volje pri agenciji za begunce organizacije Združeni narodi (UNHRC), Cate Blanchett zbrane v svojem govoru v ponedeljek nagovorila v Ženevi.

Za govorniškim odrom je pomahala s svojim potnim listom in pozvala odgovorne, naj ukrepajo glede naraščajočega števila beguncev ali, kot jih je imenovala, nevidnih posameznikov brez državljanstva.

Saj so ti po njenih besedah vedno na političnem ter ekonomskem robu družbe in velikokrat žrtve izkoriščanja ter zlorab. Največkrat nimajo možnosti za izobraževanje, niso upravičeni do zdravniške oskrbe, nimajo pravice do poroke in celo ne do izdaje mrliškega lista.

To je težava, ki jo je ustvaril človek in človek jo lahko reši

"So povsem brez dostojanstva. Vse od zibelke do groba," je povedala igralka in nadaljevala: "Hkrati starši, oropani nacionalnosti svoj obup in stiske prenašajo na otroke, kar je nečloveška, srce parajoča in uničujoča situacija, ki pa bi bila s primernimi ukrepi povsem rešljiva."

"To je težava, ki jo je ustvaril človek in človek jo lahko reši," je poudarila in pri tem izpostavila državne oblasti, ki lahko odstranijo ovire pri pridobivanju državljanstva, za kar si prizadeva tudi s svojo kampanijo #Belong global campaign, katere cilj je do leta 2024 končati stisko vsaj desetih milijonov po vsem svetu razseljenih oseb.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cateblanchett (@cate_blanchettofficial) on

Po besedah visokega komisarja ZN za begunce Filippa Grandija, je praktično nemogoče določiti natančno število migrantov, saj so ti ljudje preprosto nevidni.

Kot je še navedel, je v zadnjih petih letih približno 220.000 posameznikov pridobilo državljanstvo v različnih državah, zahvaljujoč trudu posameznih vlad. A je pot do cilja še dolga, saj je opozoril na škodljive oblike nacionalizma, protimigrantsko in protibegunsko politiko, kar so visoke ovire do uresničevanja namere omenjene organizacije in so prisotne skorajda po vsem svetu: "Morali bi jih omejiti ter vsem, ki so po spletu okoliščin ostali brez državljanstva ter s tem osnovnih človekovih pravic, vrniti dostojanstvo."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cateblanchett (@cate_blanchettofficial) on

 

Preberite še: Čustven zapis princa Harryja: Izgubil sem mamo in sedaj opazujem, kako moja soproga postaja žrtev iste uničujoče sile

Morda vas zanima tudi: Komu bo Meghan Markle podarila Archijeva oblačila

 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)