Ob smrti babice na dan prišli boleči spomini, ki Williama in Harryja vežejo na grad Balmoral

Brata princa Williama in Harryja na grad Balmoral ne vežejo le lepi spomini.

13.9.2022 ob 9:24 | Foto: Reuters, Instagram | Avtor: M. FL.

Ob smrti babice na dan prišli boleči spomini, ki Williama in Harryja vežejo na grad Balmoral

Prejšnji teden sta princa William in Harry odhitela na Škotsko, natančneje na grad Balmoral, da bi se lahko za vedno poslovila od babice. Kraj, ki je bil pokojni kraljici tako pri srcu, pa v obeh princih prebuja veliko spominov. Tako najbolj veselih kot najbolj žalostnih.

William in Harry sta bila namreč prav na Balmoralu, ko sta leta 1997 izvedela za smrt njune mame, princese Diane.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Princess Diana Spencer (@princesdianaa)

Tedaj se je kraljica odločila ostati z njima na Škotskem in se ni vrnila v London, kjer jo je pričakovala žalujoča množica. Na račun tega je bila deležna ostrih kritik, a je na prvo mesto postavila fanta.

Leta 2017 je princesa Anna, kraljičina edina hči, spregovorila tudi o tedanjih dogodkih: "Mislim, da je moja mama takrat ravnala absolutno pravilno. Vsak zrel in odgovoren starš bi moral dojeti, da bi bilo tedaj, v vsej tisti noriji, nespametno fanta pripeljati v London.

Ne vem, kdo bi verjel, da bi lahko sprejela boljšo odločitev od te, ki jo je."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by British Royal Family

Na vprašanje, če je kraljica tedaj svoja vnuka postavila na prvo mesto, je odgovorila: "Brez dvoma. Ne verjamem, da bi lažje prebolevala zadeve, kot sta jih tam, kjer sta bila.

Prav to, da sta bila na Škotskem, da sta imela strukturo, ljudi okoli sebe, ki so ju razumeli in mir, jima je zagotovilo čas za soočanje z vsem, kar ju je doletelo. V bistvu je bilo njuno bivanje na Balmoralu sreča v nesreči."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nina Schwarze (@nina_schwarze)

Ko se je princ William lanskega leta skupaj soprogo Kate mudil na Škotskem, se je med generalno skupščino škotske cerkve spomnil takratnih dogodkov in v govoru povedal:

"Bil sem na Balmoralu, ko so mi povedali, da je umrla moja mama. Še vedno v šoku sem tisto jutro našel zatočišče pri maši v cerkvi Crathie Kirk," je povedal in nadaljeval:

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Princess Diana Spencer (@princesdianaa)

"V temnih dneh žalovanja, ki so sledili, sem našel mir v samoti škotske pokrajine. Takrat sem se nanjo izjemno navezal in povezanost, ki jo čutim s Škotsko, je zelo globoka."

Ta teden se je William v poklonu kraljici znova spomnil svoje mame: "Ob meni je bila v najsrečnejših trenutkih. In ob meni je bila v najbolj žalostnih dneh mojega življenja. Vedel sem, da bo ta dan nekoč prišel, a minilo bo veliko časa, da bom resnično dojel, kakšno je dejansko življenje brez babice."

Nadaljeval je: "Zahvaljujem se ji za prijaznost, ki jo je izkazovala meni in moji družini. In zahvaljujem se ji v imenu moje generacije, ker nam je pokazala, kaj pomeni dostojanstveno služiti javnemu življenju. Čeprav je bila iz neke druge dobe, je bila zelo pomembna za nas."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by

"Moja babica je nekoč dejala, da je žalost cena, ki jo plačujemo za ljubezen. Vsa žalost, ki jo bomo občutili v naslednjih tednih, bo odraz ljubezni, ki smo jo čutili do naše izjemne kraljice. Vsak dan bom spomin nanjo častil tako, da bom pomagal očetu kralju po svojih najboljših močeh."

Tudi princ Harry je babici namenil čustven zapis, ki ga je objavil na instagramu organizacije Archwell: "Povsod je bila oboževana in spoštovana. Njeni neomajni milina in dostojanstvo sta bili pristni vse življenje in sta sedaj njena večna zapuščina.

Naj odmevajo besede, ki jih je spregovorila ob smrti njenega soproga, princa Philipa: Seveda je življenje sestavljeno iz zadnjih sloves in prvih srečanj,"

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Meghan and Harry (@archwellorg)

je zapisal Harry in dodal, da se nasmiha ob misli, da je sta kraljica in njen ljubljeni soprog sedaj znova skupaj, a vseeno občuti žalost, ker je odšla:

"Babi, medtem, ko smo žalostni zaradi večnega slovesa, sem hvaležen za vsa najina prva srečanja: od prvih spominov iz otroštva, ki me vežejo nate do prvega pozdrava kot poveljnika čet, tvojega prvega srečanja moje preljube soproge in prvega objema tvojih pravnukov."

Povzeto po portalih Hello.com in Yahoo.com

Preberite še: Umrla je kraljica Elizabeta druga: vsi presežki najdlje živeče britanske monarhinje

Morda vas zanima tudi: Kate Middleton razkrila odziv princa Louisa na smrt kraljice (video)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)