Beti Strgar: Ne verjamem v to, da človek lahko počne samo eno stvar v življenju

Z igralko in glasbenico Beti Strgar sva se pogovarjali o njeni selitvi v Boston, kako se sprosti po napornem delovnem dnevu in če bo zaradi študija glasbe dala igralstvo na stranski tir.

7.2.2022 ob 6:37 | Foto: Jaka Babnik, SLG Celje, Urša Premik, Katja Jakus, osebni arhiv, POP TV

Slika avtorja - Danaja  Lorenčič Piše:

Danaja Lorenčič

Beti Strgar: Ne verjamem v to, da človek lahko počne samo eno stvar v življenju

Beti Strgar navdušuje v vlogi Kiki v humoristični seriji Vse punce mojga brata, ki sta jo ustvarila Vid in Domen Valič in si jo lahko ogledate na VOYO. Zdi se, da ji je omenjena vloga pisana na kožo, zato me je zanimalo, če je tudi sama tako odločna, samozavestna in neposredna kot Kiki. 

Letos si bomo na VOYO lahko ogledali drugo sezono serije Vse punce mojga brata. Kako ste dobili vlogo v njej?

Z Domnom sva se spoznala, ko sem bila še na akademiji. Takrat bi morala skupaj snemati študentski film. Do sodelovanja takrat ni prišlo, me je pa Domen zatem povabil na avdicijo za novo serijo. Dobili smo se še z Vidom in Ajdo (Smrekar, op. a.) in kar kmalu so mi sporočili, da je vloga moja. 

V čem vam je Kiki podobna?

Verjetno v direktnosti.

Ste tudi vi tako odločni in samozavestni?

Odločna sem. Samozavestna pa niti približno. To je bi zame kar velik izziv, ko sem vstopala v njene čevlje.

Imate tako kot Kiki najboljšo prijateljico, ki jo poznate iz otroštva?

Prav iz vrtca nimam nobene tako dobre prijateljice. Imam pa iz srednješolskih let dalje kar nekaj prijateljstev, ki jih ne bi zamenjala za nič na svetu.

Kaj pa njen modni slog – je podoben vašemu?

Ah kje. Najina sloga se precej razlikujeta. Toda njen modni slog me zelo zabava. Všeč mi je, da je lahko Kiki tako svojeglava. Prepričana sem, da bi, v kolikor bi bil proračun za kostume neomejen, imela Kiki najboljšo omaro. 

Z ekipo serije delujete zelo uigran tim. Se družite tudi zasebno?

Zelo dobro se razumemo med seboj, vendar se zaradi veliko obveznosti ne vidimo pogosto. 

Ste že v otroštvu radi nastopali?

Ja. Nastopala sem tako s klavirjem, kot s petjem, bila sem tudi v dramskem krožku. Oder mi je bil od vedno domač prostor. 
V najstniških letih ste obiskovali Gimnazijo Poljane, poleg tega ste se izobraževali še na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana – smer klasični klavir.

Ste glasbeni talent podedovali od staršev?

Ne. V moji družini se nihče ne ukvarja z glasbo. Moji začetki zgledajo nekako tako - za  peti rojstni dan sem dobila svoj prvi sintisajzer in naučila sem se vseh pesmic po posluhu. Ker pa nisem hotela vsakič znova ugotavljati katera tipka je kateri ton, sem razvila svoj sistem not. Vsaka tipka je imela svojo barvo in tako sem lahko zapisovala svoje “note”. Njihova velikost pa je določala, koliko je ton dolg. Kmalu sem izrazila željo, da bi se rada vpisala v glasbeno šolo in ker so starši na srečo opazili mojo zagnanost, profesorji na sprejemnih izpitih pa moj talent, se je to tudi zgodilo. 

Zakaj pa ste se odločili za igralstvo in ne za študij glasbe?

Takoj po srednji šoli sem si želela študirati glasbo v tujini. Bila sem sprejeta v London, vendar mi finančno žal študija ni uspelo dokončati. Igra me je na nekem nivoju od vedno zanimala in mi bila blizu. Si pa nisem nikoli predstavljala, da bom kdaj zbrala dovolj poguma, da se bom v tem preizkusila, kaj šele, da bom naredila sprejemne izpite. Že sama odločitev, da grem na sprejemne izpite se je zgodila zelo spontano. Na prvem mestu sem namreč imela filmsko režijo in šele na drugem mestu igro. Že po opravljenem prvem krogu sprejemnih izpitov za igro, sem si po tihem zelo želela, da bi bila sprejeta. Ko pa sem izvedela, da sem opravila sprejemne izpite tako za igro kot za režijo in da lahko izbiram, sem se brez kančka dvoma odločila za igro. Danes lahko potrdim, da mi absolutno ni žal za to odločitev.  

Omenili ste, da ste opravili sprejemne izpite tudi za filmsko režijo. Vas še vedno mika, da bi postali režiserka?

V življenju me zanima ogromno reči, se pa zavedam, da ima dan le 24 ur in da ne morem početi vsega istočasno, sploh ker si želim opravljati stvari kvalitetno. Enkrat sem si, bolj za šalo, kot zares, naredila načrt s katero umetniško dejavnostjo se bom ukvarjala v katerem starostnem obdobju. In v skladu s tistim načrtom pride režija spet na vrsto v zrelejših letih. 

Kakšen film bi posneli, če bi imeli to možnost?

Pri filmu mi je zelo pomembna dobra fotografija, premišljena režija ter dobra zgodba. Ne vem še, kakšen film bi posnela, čutim pa s kakšno esenco in atmosfero bi bil prežet. Nekoč nam je na predavanju mentor filmske režije rekel, da če ne znamo razložiti svojega filma v enem stavku, naj se ga še ne lotevamo. No, po tem sodeč, še absolutno nisem tam. (smeh)

Kateri film vas je nazadnje navdušil?

Prvi mi pade na pamet film Annette. Zelo čudno poseben film. 

Lani ste opravili sprejemne izpite na prestižni bostonski Berklee College of Music. Načrtujete torej, da se boste povsem posvetili glasbi in igralstvo za nekaj časa potisnili na stranski tir?

Absolutno ne mislim igre potisniti na stranski tir. Res je, da v življenju ne maram delati fiksnih načrtov in se precej raje prepustim, da me odnaša kamor je zame prav, tako da težko rečem kaj bo, mi je pa igra vseeno tako blizu, da se ne bi rada poslovila od nje.

Ponovno zbližanje z glasbo se mi vseeno zdi zelo logična in prava izbira zame. In mislim, da mi lahko ogromno da tudi pri igri. Tako kot mi igra lahko ogromno da pri glasbi. Na splošno si želim, da je moje ustvarjanje preplet več umetniških področij. Ne verjamem v to, da človek lahko počne samo eno stvar v življenju.  

Katera glasbena zvrst pa vam je najbližje?

Soul.

Kaj sicer radi počnete v prostem času?

Najraje preživljam čas s svojim fantom in najinima psoma, se družim s prijatelji, rada hodim na izlete, se izgubljam po gozdovih in se učim novih stvari. 

Glede na to, da ste dejavni na različnih področjih, me zanima, če imate pogosto občutek, da ima dan premalo ur in kako se sprostite po napornem delovnem dnevu.

Imam srečo, da potrebujem zelo malo spanja. Prejšnje leto, ko sem res ogromno delala, sem imela velikokrat ta občutek. Po napornem dnevu imam zelo rada svoj mir, kvalitetno glasbo in kozarec dobrega vina.  

Imate v letošnjem letu kakšne posebne želje in načrte?

V začetku letu 2022 sem se preselila v Boston. Ravnokar se mi začenja nov študij in moram priznati, da v tem trenutku nimam pojma, kako se bo to leto odvilo. Je pa 2 moja najljubša številka, tako da imam občutek, da me čaka nekaj lepega.

Preberite še: Maruša Ferk o hudem udarcu in življenju v Franciji: Nisem želela odnehati tako

Morda vas zanima tudi: Horoskop: Ženske, rojene v teh štirih znakih, so z leti vse lepše


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)