Zakaj se vaš partner vse bolj umika iz odnosa

Preberite si pet najpogostejših razlogov, zakaj se partner začne umikati iz odnosa.

6.6.2022 ob 8:55 | Foto: Unsplash | Avtor: D. L.

Zakaj se vaš partner vse bolj umika iz odnosa

Veliko zvez temelji na vzajemnem zaupanju, zato nekateri natanko vedo, kako njihovi partnerji razmišljajo o sebi in o odnosu. Na podlagi tega lahko precej natančno napovedujejo, kakšne misli in vedenja lahko pričakujejo v večini situacij od svojega partnerja.

Toda včasih se naša pričakovanja ne uresničijo. Partnerjevi pričakovani vedenjski vzorci se spreminjajo brez opozorila ali razlage, zato je drugi partner zmeden in nemiren. Partner, ki se umika, pogosto postane še bolj nedostopen, kadar se od njega zahteva, da pojasni razloge za svoj umik.

Partnerji, ki se umikajo, se običajno ne obrnejo na psihoterapevta, da bi razrešili svoje težave. Precej bolj verjetno je, da strokovno pomoč poiščejo zaskrbljeni partnerji, ki slutijo, da je nekaj narobe v odnosu in potrebujejo pomoč, da razumejo, kaj lahko storijo. Pogosto poročajo o naslednjih težavah:

»Ni več človek, ki sem ga poznala. Pravi, da sem brez razloga zaskrbljena, a vem, da to ni res."

»Na moja vprašanja se odzove razdraženo in nestrpno, tega pa še nikoli ni storila. Nekaj ​​se dogaja in tega ne more deliti z mano.«

»Zdi se, da je prezaposlen in da živi v svojem svetu. Vedno sva si vse povedala, čeprav je bilo težko. Zdaj ga ne morem niti prisiliti, da bi me pogledal.«

»Vem, da jo je strah, a doslej mi je vedno zaupala, s  čim se spopada. Nočem posegati v njeno zasebnost, toda nekako se mi tokrat zdi drugače. Vse v meni pravi, da moram nekaj narediti.«

Ob tem se pojavljajo številna vprašanja: Kako lahko dešifriramo nepredvidljivo spremembo v partnerjevem vedenju? Kakšen je najboljši način za nadaljevanje odnosa?

Ali bi morali dati partnerju prostor, da to ugotovi sam, v upanju, da se bodo težave rešile same od sebe? Ali pa bo to samo poslabšalo težavo? Kdaj je bolje biti potrpežljiv in partnerja podpirati in kdaj je bolje posredovati, preden bo morda prepozno?

Zakaj se partner nenadoma začne umikati?

5 najpogostejših razlogov, zakaj se partner umika

1. Izdaja. Nepredvidljiv umik je pogosto znak nezvestobe, ne glede na to, ali vas je partner prevaral ali ne. Njegovo vedenje nakazuje, da se nekaj dogaja v njegovi notranjosti, morda se spopada z občutki krivde, vendar se na vaša vprašanja o tem, če je kaj narobe, ne odziva.

Ni nujno, da gre za nezvestobo v smislu, da ima razmerje, lahko se spopada z odvisnostjo, morda je sprejel slabe odločitve, ki škodijo vajinemu razmerju in to prikriva.

2. Notranji osebni konflikti. Včasih se ljudje odpovejo svojim željam, da ne bi uničili odnosa. Toda teh želj ne ozavestijo, temveč jih potlačijo in jih skušajo narediti nepomembne.

A sčasoma se lahko potlačene želje pojavijo, zato partnerja življenje, ki si ga je izbral, vse manj izpolnjuje.

Razpet med obljubami, ki jih je dal sebi in svoji partnerici, ter vse večjemu hrepenenju, da bi uresničil svoje sanje, se počuti ujet. V upanju, da mu bo uspelo te občutke potlačiti ali spremeniti, tega procesa ne želi deliti s svojo partnerico, saj ji noče povzročati bolečine.

3. Nepredvidljiva osebna kriza. Včasih se družine soočajo s težkimi izzivi in ​​oba partnerja se po svojih najboljših močeh trudita, da ohranjata zvezo. Nobeden od partnerjev ne želi takrat obremenjevati drugega s svojimi težavami, saj upata, da se bo težava rešila sama od sebe.

Lahko se zgodi, da eden od partnerjev ugotovi, da ima resno, a ozdravljivo bolezen, ki bi lahko vplivala na zvezo in povzročila nepotrebno stisko. Morda se spopada s finančnimi težavami ali pa nek družinski član potrebuje njegovo pomoč in je to za vašega partnerja bolj pomembno od vajinega razmerja. 

Lahko se tudi zgodi, da partner ne more več izpolnjevati naših pričakovanj in mu je preveč nerodno, da bi to povedal. Ponos in strah pred neuspehom preprečujeta partnerju, da bi nam to zaupal, zato se odloči za samostojno reševanje dileme.

4. Podoživljanje pretekle travme. Večina ljudi, ki so v preteklosti doživeli travmatične izkušnje, naredi vse, kar je v njihovi moči, da bi presegli te izkušnje in jim preprečili, da bi vplivale na njihova sedanja življenja.

Nekateri se odločijo, da s partnerjem ne bodo delili, kaj se jim je zgodilo, saj želijo preteklost pustiti za sabo, morda jim je nerodno zaradi teh izkušenj, nočejo jih podoživeti ali pa se bojijo obsojanja.

Toda lahko se zgodi, da nek dogodek sproži preteklo travmo. Če ste to izkušnjo delili s svojim partnerjem, boste ob takšnih dogodkih lažje prebrodili stisko. Vendar pogosto ljudje travmatične dogodke potlačijo ali prikrivajo pred partnerjem, se umaknejo vase, da bi svoje demone ponovno pokopali, ne da bi ogrozili odnos.

5. Nepremišljena dejanja iz preteklosti so razkrinkana. Mnogi ljudje sprejemajo v mladosti odločitve, ki imajo lahko uničujoče posledice. Odločili so se, da jih ne bodo delili s svojimi partnerji, prijatelji ali družinskimi člani, ker se bojijo, da jih bodo obsojali.

Želijo namreč, da jih ocenjujejo na podlagi tega, kar so sedaj. To se je zgodilo Ani:

»Svojemu možu nisem nikoli povedala, da sem bila v mladosti precej divja. Nočem, da ve za moje pretekle ljubezenske izkušnje in tudi to, da sem uživala droge, sem zamolčala, ker se bojim, da bi imel o meni slabo mnenje.«

A skrivnosti so pogosto obremenjujoče. Lahko se zgodi nekaj, kar razkrije vašo napako iz preteklosti in nočete, da bi vaš partner izvedel za to.

Partnerji, ki prikrivajo svojo preteklost, naredijo vse, kar je v njihovi moči, da bi se sami spopadli s tem, toda pričakovanje in strah pred izpostavljenostjo postaneta obremenjujoča, zato so ujeti v notranji bitki čustvenega terorja.

Kaj pa, če njihovi partnerji ne želijo biti več z njimi, ko izvejo, kaj so nekoč naredili? Kaj, če to, kar so nekoč počeli, zdaj ogroža njihovo sedanje življenje?

V vsakem razmerju so obdobja, ko eden od partnerjev postane nedosegljiv za drugega in se umakne vase. Če je par v preteklosti uspešno preživel takšna obdobja, se bosta povezala, ko bo situacija rešena in se nato pogovorila, kaj se je zgodilo.

Ko partnerjev umik traja dlje kot po navadi in se zdi, da ni želje po razrešitvi problema, se lahko pojavijo težave v odnosu, ki jih je potrebno reševati. 

Prirejeno po Psychology Today

Preberite še: Pet jasnih znakov, da ste v zvezi, ki vam škoduje

Morda vas zanima tudi: Štiri zgovorna opozorila, da morate končati razmerje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)