Vse prednosti menstrualne skodelice

Z menstrualno skodelico je med drugim mogoče prihraniti in poskrbeti za čistejšo naravo.

31.7.2019 ob 4:20

zenska_menstrualna_skodelica_intimno_menstruacja_micna.jpg

V publikaciji The Lancet Public Health so pred kratkim objavili analizo več predhodnih raziskav o menstrualni skodelici, v katero je bilo skupno vključenih 1319 pripadnic nežnejšega spola. Zaključki so pokazali, da je ta higienski pripomoček cenejši, učinkovitejši in celo varnejši od tistih, ki ste jih uporabljali do sedaj. Ob vsem tem je prijaznejši tudi do okolja.

Tako je dognanja strnil Insider:

Po učinkovitosti so menstrualne skodelice primerljive s tamponi in vložki, do telesa pa so celo prijaznejše

V treh od štirih v analizo vključenih študiji, ki so primerjale učinkovitost skodelic s tamponi in vložki se je izkazalo, da so prve prav tako učinkovite kot običajni intimni pripomočki. Četrta je dokazala, da so celo boljše in učinkovitejše.

Le dva odstotka sodelujočih žensk je potožilo, da so med uporabo menstrualne skodelice občutile bolečino, pri večini so se težave pojavile pri odstranjevanju.

Imajo pa ti pripomočki še eno pozitivno plat: tveganje za bakterijske okužbe, vnetja in toksični šok, ki je najpogostejši pri uporabi tampona, je z menstrualno skodelico najnižje.

Omogočajo prihranek

Res je, začetni izdatek je višji, kot pri nakupu tamponov ali vložkov. A menstrualna skodelica je dražja le na prvi pogled. V povprečju za higienske vložke, ki jih ženska porabi med eno menstruacijo, odšteje zgolj pet odstotkov manj, kot bi za menstrualno skodelico. Pri tamponih je skupni strošek v primerjavi s skodelico nižji za sedem odstotkov.

Če temu dodamo dejstvo, da je namenjena večkratni uporabi in da življenjska doba nekaterih znaša kar deset let, se skupni izdatek z menstrualno skodelico zmanjša kar do 90 odstotkov.

Koristijo tudi okolju

Ne samo, da je z uporabo menstrualnih skodelic mogoče poskrbeti za zdravje in proračun, prijaznejše od vložkov in tamponov so tudi do okolja.

Z njimi je odpadke med menstruacijo mogoče zmanjšati za več kot 90 odstotkov, kar zagotovo ni zanemarljivo.

Negativna plat: nekaj začetnih zadreg

Kot je še pokazala analiza, je en glavnih, z menstrualno skodelico povezanih zadržkov njeno nameščanje, zlasti ob prvem srečanju z njo. To bi lahko po mnenju izvajalcev študije premagali s primernimi izobraževalnimi programi ter z dostopnimi informacijami, s katerimi bi več uporabnic prepričali k njeni uporabi.

Če o njej razmišljate tudi sami, poiščite izdelek primerne velikosti in se o svoji nameri pogovorite s prijateljico, ki jo že uporablja. Prav podpora bližnjih je največja motivacija pri sprejemanju odločitve o zamenjavi higienskih vložkov in tamponov z menstrualno skodelico.

Avtorica: M. FL.
Foto: Gettyimages

Priporočamo tudi: Uporabnice iskreno o menstrualni skodelici Ali pa: Skodelica, s katero lahko seksate tudi med menstruacijo

Preberite še: To se zgodi, če predolgo ne zamenjate tampona


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)