Vsakodnevno nošenje istega para čevljev ni priporočljivo – to je razlog, zakaj

Vemo, kako je, ko najdeš tisti pravi par čevljev, ki bi ga nosila dan za dnem. A to ni najboljša ideja, pravijo ortopedi.

17.7.2021 ob 5:10 | Foto: Ben Weber/Unsplash | Avtor: E. N.

Vsakodnevno nošenje istega para čevljev ni priporočljivo – to je razlog, zakaj

Raziskava, ki jo je objavil britanski Bettaliving, pravi, da moški v povprečju lastnini 14 parov čevljev, povprečna ženska pa naj bi doma imela kar 34 parov.

Ob takšni številki je izbira k dnevnim outfitom seveda precejšnja, nekateri pa čevlje raje nosijo sezonsko in jih nato, ko jih ponosijo, zavržejo. A slednja navada ni najbolj priporočljiva, pravijo strokovnjaki.

Tudi če najdemo čevlje, ki se odlično prilegajo ter dobro podpirajo naša stopala, ni dobro, da jih nosimo čisto vsak dan. Kot piše portal Miss7, neprestano nošenje istega para čevljev niti približno ni zdravo za naše noge. Niti ne higiensko.

Ko nosimo čevlje, se noga v njih namreč poti. Tudi če nimamo težav s potenjem, stopalo v čevljih vseeno sprosti nekaj vlage. Ko se sezujemo, mora ta izhlapeti, čevlji pa se osušiti in če isti čevelj obujemo vsak dan znova, med posameznim nošenjem mine premalo časa, da bi se čevelj popolnoma osušil. Tako je pena v njem ves čas malce vlažna, mi pa tako tvegamo, da se bodo v čevljih razvile bakterije in neprijeten vonj.

 

Nošnja vsak dan istega para čevljev pa ni dobra tudi zaradi oblike. Zgoraj omenjena pena, ki stopalu nudi oporo, se namreč splošči vsakič, ko stopimo v čevelj. Ko se sezujemo, se nato počasi vrača v prvotno stanje. In če čevelj obujemo vsak dan znova, se tudi pena ne vrača več v prvotno obliko, temveč postaja vse bolj zbita in tanka. Čevlju pa se prilagaja tudi naše stopalo in če isti par vsakodnevno nosimo, se nam lahko zgodi, da na nogah dobimo otiščance, ki bodo permanentno zaznamovali naša stopala.

Čevlje je tako iz več razlogov bolje menjati in naša zbirka v domači kolekciji naj kroži, da bo posamezen par čevljev v naši omari trajal dlje, naša stopala pa bodo bolj zdrava.

Preberite še: Trije preprosti koraki za lepa stopala

Morda vas zanima tudi: 6 načinov, kako nad neprijeten vonj stopal


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)