To se zgodi z vašimi možgani in telesom, če delate več kot 40 ur na teden

Dolgi delovni čas nekaterih zaposlenih pri Twitterju dviga veliko prahu, vendar raziskave kažejo, da povečana količina dela sploh ni koristna. Pravzaprav ima velike slabosti.

24.11.2022 ob 4:00 | Foto: Unsplash | Avtor: D. L.

To se zgodi z vašimi možgani in telesom, če delate več kot 40 ur na teden

Delajte dovolj dolgo in sčasoma se boste soočili s splošnim pritiskom, da morate delati dlje in narediti več.

Elon Musk, najbogatejši človek na svetu in novi izvršni direktor Twitterja, je ta teden prišel na naslovnice časopisov, saj so vodje Twitterja nekaterim zaposlenim naročili, naj delajo 12-urne izmene sedem dni na teden, da bi izpolnili Muskove nove novembrske cilje za podjetje.

Musk je že dolgo zagovornik trdela dela izven delovnega časa.

Leta 2018, ko ga je nekdo vprašal, koliko ur dela na teden je potrebnih, da spremenimo svet, je Musk na Twitterju odgovoril, da se to »razlikuje glede na osebo, vendar približno 80 ur, včasih pa celo več kot 100«.

Ni edini izvršni direktor, ki verjame, da so za dobro opravljeno delo potrebne nadure: študija s Harvarda, ki je spremljala 27 izvršnih direktorjev, je pokazala, da so delali povprečno 62,5 ure na teden.

Na žalost tudi veliko drugih direktorjev dela več ur. Gallupova anketa je pokazala, da polovica vseh zaposlenih v ZDA s polnim delovnim časom pravi, da običajno delajo več kot 40 ur na teden, 18 % pa jih pravi, da delajo več kot 60 ur na teden.

Lani so mlajši analitiki pri Goldman Sachsu opravili anketo o svojih delovnih urah in delovnih pogojih ter ugotovili, da delajo 95 ur na teden.

Kot je v anketi zapisal neki anonimni mlajši bankir: »Nekoč nisem jedel, se tuširal ali počel ničesar drugega kot delal od jutra do polnoči.«

Toda raziskave kažejo, da dodatne ure dela dejansko ne bodo vplivale na vašo učinkovitost, ampak bodo vašemu telesu zagotovo povzročile dolgoročno škodo.

Preberite, kaj se dejansko zgodi z vašim telesom in možgani, kadar delate več kot 40 ur na teden.

1. Tveganje smrti zaradi možganske ali srčne kapi se poveča.

Preveč dela lahko ogrozi vaše zdravje. Glede na globalno študijo Svetovne zdravstvene organizacije in Mednarodne organizacije dela iz leta 2021 je dolgi delovni čas (ki ga je študija opredelila kot več kot 55 ur na teden) samo v letu 2016 povzročil 745.000 smrti zaradi bolezni srca in ožilja.

Delo 55 ur ali več na teden je bilo povezano s 35 % večjim tveganjem za možgansko kap in 17 % večjim tveganjem smrti zaradi bolezni srca v primerjavi s 35 do 40 urami dela na teden.

»Dolgi delovni čas lahko neposredno povzroči srčno-žilne bolezni s povečanjem stresa, ki poškoduje celice v možganih in srcu,« je za HuffPost povedal Frank Pega, ki je zaposlen pri Svetovni zdravstveni organizaciji.

»Prav tako lahko posredno povzroči bolezni, ki sprožijo tvegane vedenjske odzive, kot je manj telesne vadbe, nezdrava prehrana ali manj časa za spanje.«

Njegov nasvet tistim, ki delajo več kot 40 ur na teden? Organizirajte se s sodelavci in se pogovorite z vodstvom ter skušajte pridobiti boljše delovne pogoje.

»Delavci in delodajalci lahko zdrav delovni čas zapišejo v kolektivne pogodbe,« pravi Pega. »Delavci in delodajalci imajo tudi pomembno vlogo pri spremljanju delovnega časa glede na upoštevanje zdravih meja.«

2. Tveganje, da se poškodujete pri delu, se poveča.

Dolgotrajno delo povzroča tudi večje tveganje, da se boste med delom telesno poškodovali.

V neki študiji, ki je z uporabo nacionalnih longitudinalnih raziskav pregledala 110.236 evidenc o zaposlitvah od leta 1987 do 2000, je bilo delo vsaj 12 ur na dan povezano s 37-odstotno večjo stopnjo tveganja za poškodbe, medtem ko je bilo delo vsaj 60 ur na teden povezano s 23-odstotnim povečanjem stopnje nevarnosti za poškodbe.

3. Vaše duševno zdravje se poslabša.

Kadar nenehno žrtvujete svojo potrebo po počitku, da bi nadaljevali z delom, lahko to močno vpliva na vaše duševno zdravje.

Študija iz leta 2020, objavljena v reviji PLOS One, je preučevala korejske delavce v 20. in 30. letih, ki so delali od 31 do več kot 60 ur na teden.

Raziskovalci so ugotovili, da dlje kot so ti zaposleni delali, večjo stopnjo stresa, depresije in samomorilnih misli so imeli.

4. Vaš spanec trpi.

Kadar delate pozno v noč, da pravočasno opravite, kar delodajalec zahteva od vas, vaš spanec plača ceno.

V pregledu 200 študij od leta 1998 do 2018 so raziskovalci, ki so pisali za International Journal of Environmental Research and Public Health, zaključili, da je »kratko trajanje spanja ... težava, ki jo je treba vzeti zelo resno v zvezi z dolgim ​​delovnim časom,« in navajajo, kako so se ljudje, ki so delali med 50-60 urami na teden, soočali z večjo utrujenostjo, slabšimi kognitivnimi funkcijami, več poškodbami pri delu in težavami z duševnim zdravjem.

To je zato, ker je spanec ključnega pomena za naše dobro počutje. Kadar spite manj kot šest ur na noč, naslednji dan ne boste le čemerni v službi.

Več študij je pokazalo, da boste postali bolj raztreseni, zaskrbljeni, razdražljivi.

5. Pravzaprav ste prenehali biti dobri pri svojem delu.

Dejstvo je, da daljši delovni čas ne vodi k boljšemu delu.

Profesor managementa Morten Hansen je na kalifornijski univerzi Berkeley izvedel petletno raziskavo, v katero je bilo vključenih 5000 zaposlenih in menedžerjev z različnih panog.

Ugotovil je, da delo med 30 in 50 urami na teden lahko izboljša učinkovitost, če pa zaposleni delajo več kot 50 ur, se njihova delovna uspešnost začne zniževati.

In če delajo več kot 65 ur na teden, njihova uspešnost močno upade.

»Da, trdo morate delati (približno 50 ur na teden v mojem naboru podatkov), vendar je to popolnoma drugače kot reči, da morate trdo delati kot drugi, da se povzpnete na vrh,« je zapisal Hansen na svoji spletni strani.

Njegove ugotovitve so podobne tistim, ki jih je ekonomist John Pencavel s Stanforda zapisal o produktivnosti delavcev v tovarnah streliva med prvo svetovno vojno.

Ti zaposleni v tovarni so opravljali ponavljajoče se naloge v vsaki izmeni in morali so opraviti od 60 do več kot 100 ur dela na teden.

Pencaval je s pomočjo analize delovnega časa britanskega odbora za zdravje delavcev v proizvodnji streliva ugotovil, da bi zaposleni v tovarni lahko povečali svojo proizvodnjo, če bi delali do 49 ur na teden.

Toda po tem se je trdo delo vedno manj obrestovalo, možnosti za poškodbe pa so se povečale.

»Zaposleni pri dolgotrajnem delu lahko občutijo utrujenost ali stres, ki ne le zmanjša produktivnost, ampak tudi poveča verjetnost napak, nesreč in bolezni, ki delodajalcu predstavljajo stroške,« je zaključil Pencavel.

Kakšen je torej nasvet za podjetja? Zahtevati od zaposlenega, da dela dlje, ne vodi nujno do boljših rezultatov. Toda to bo zagotovo ogrozilo njegovo zdravje.

Prirejeno po Huffington Post

Preberite še: Kam lahko za novo leto poletite iz Ljubljane (in koliko vas bo to stalo)

Morda vas zanima tudi: Najlepši stajlingi za službene zabave v decembru


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)