To se zgodi, če hočete spremeniti partnerja (vajina prihodnost ni svetla)

Vsak, ki je v zvezi bi moral razumeti, da se človek lahko spreminja le na lastno željo in le sam.

6.3.2023 ob 5:35 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

To se zgodi, če hočete spremeniti partnerja (vajina prihodnost ni svetla)

Čeprav je v teoriji vsem jasno, da je nemogoče spreminjati druge, nas ljubezen velikokrat zapelje v utvaro, da lahko ljubljena oseba postane nekaj povsem drugega in drugačnega, kot je v njeni naravi.

A takšno razmišljanje vodi v razočaranja in največkrat pripelje do zlomljenega srca, kajti edina oseba, ki jo lahko spremenimo, smo mi sami.

Ženske, ki v zvezi skušajo spremeniti moškega menijo, da obstaja recept ali gumb, s pritiskom, na katerega se bo njihov srčni izbranec spremenil v princa iz sanj.

Na žalost to ni tako enostavno in mnoge se šele po dolgih letih razočaranj končno soočijo z resnico, da se druga stran ne bo spremenila, če tega noče sama, če spremembe niso v njenem osebnem interesu in če ne izvirajo iz lastnih vzgibov.

Če torej nekdo ne izkazuje nežnosti in ne kaže čustev, na svetu ni ženske, ki bi ga predrugačila. On se lahko spremeni le, če to hoče sam.

Ne le obnašanje, tudi želje in vrednote ostajajo iste

Podobna situacija nastane, kadar imata partnerja povsem drugačne želje in vrednote. Ena od največjih napak v takšnem razmerju je ne sprejemanje dejstva, da možgani sočloveka delujejo drugače.

Namesto da bi nekdo, ki se znajde v takšni situaciji, srečo poiskal ob osebi, ki poseduje podobne vrednote in prioritete ter posledično želje, vlaga energijo v odnos, ki je že vnaprej obsojen na propad.

 

Skupne osnovne vrednote in prioritete so namreč en od ključnih pogojev za srečno in stabilno razmerje. In dejstvo je, da jih je, ker so nastajale skozi dolg proces vzgoje in socializacije ter so zapisane globoko v človeku, praktično nemogoče spremeniti.

V odnosih, kjer imata partnerja povsem različne odnose, so stalni spremljevalci trpljenje, razočaranje in na koncu spoznanje, da je bil ves trud nekoga spremeniti zaman.

Spreminjamo lahko le sebe

Mnogi se v poskus spreminjanja partnerja spuščajo povsem nagonsko, saj si želijo čustvene bližine z nekom, ki jim v osnovi ne odgovarja, a si tega nočejo priznati.

Je pa treba v končni fazi ozavestiti dejstvo, da drugih ne moremo spreminjati, spreminjamo lahko le sebe in ne zaradi drugih, temveč zaradi sebe.

To ne pomeni, da vam ni treba v zvezi odkrito spregovoriti o stvareh, ki vas motijo in vam niso všeč. Seveda je nanje treba opozarjati in nesoglasja sproti reševati, a v osnovi spremeniti človeka ni mogoče. Če se v zvezi ta tendenca pojavlja, naj bo z vaše ali njegove strani, to ni prava ljubezen.

Prava ljubezen je sprejeti sočloveka takšnega, kot je.

Povzeto po portalu Sensa.rs

Preberite še: »Zapustila sem moža, sanjsko hišo in kariero. Dojela sem, da sem lezbijka« (resnična izpoved)

Morda vas zanima tudi: Ste starejši od 40 let? Pet (zmotnih) prepričanj, ki se jih morate otresti


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)