To bi se morali naučiti iz zgodbe o Naomi Osaka

Vsak od nas si zasluži, da se počuti dobro.

14.6.2021 ob 5:15 | Foto: Clive Brunskill/Getty Images | Avtor: Eva Natlačen

To bi se morali naučiti iz zgodbe o Naomi Osaka

Minule dni smo vsi teniški navdušenci spremljali Roland Garros, na katerem smo lahko navijali tudi za slovensko predstavnico Tamaro Zidanšek, ki je z uvrstitvijo v polfinale postavila nov državni mejnik v tem kraljevem športu. Slovenci smo tako gotovo najbolj pozorno spremljali njen vzpon proti vrhu, oči globalne javnosti pa je pritegnil pravi škandal, ki ga je sprožila druga igralka sveta Naomi Osaka.

Kot smo že pisali, je bila Naomi v preteklih dneh deležna vala kritik, saj je zaradi duševnih težav najprej odpovedala udeležbo na novinarskih konferencah, nato pa se s prestižnega tekmovanja v celoti odmaknila.

Spomnimo, da je nadvse talentirana igralka svojo prvo zmago pri rosnih dvajsetih slavila proti Sereni Williams, ko se je slednja znašla v sporu s sodnikom. Takrat je v solzah sprejela naslov prvakinje, ravno solze pa so močno zaznamovale njeno kariero.

Tekma je namreč močno ožigosala kariero tenisačice japonskih korenin in če si je svet o Sereni Williams ustvaril mnenje, da je nepremagljiva, močna in skoraj da ne narejena iz kamna, je Osaka prej deležna očitkov o svoji šibkosti, nežnosti in neprofesionalnosti. Njene neudeležbe na novinarskih konferencah sta se dotaknila celo Novak Đoković in Rafael Nadal in le predstavljamo si lahko, pod kakšnim pritiskom živi, od kar je, sicer več kot zasluženo, zmagala proti Sereni.

 

A pod pritiskom seveda ne živi le Naomi Osaka in življenje profesionalnega športnika pač ni mačji kašelj. Sta pa njeno priznanje in odstop odprla pravo Pandorino skrinjico pogovorov o tem, kaj za posameznika pomenijo duševne težave. Živimo namreč v nadvse stresnem obdobju in duševnih bolezni ter njihovih simptomov je zaznati vse več. Vse pogosteje slišimo za anksioznost, panične napade in depresije. O njih so spregovorili mnogi glasbeniki in hollywoodski zvezdniki in njihova priznanja so bila še relativno dobro sprejeta. V športu pa se takšne stvari redko dogajajo. Sploh pri tako cenjenih in uspešnih športnikih!

Splet je takoj ob odstopu Osake zažuborel in pričele so se vrstiti žalitve in opazke, kako bi športniki morali biti trdni, vztrajni in neomajni, kako je Naomi šibka in kako si ne zasluži takšne pozornosti v športnem svetu, kot je je deležna. Skratka, govorimo o izredno zlobnih komentarjih in ostrih besedah, ki o današnjem svetu povedo marsikaj.

Kljub spletnih očitkih, da je zaradi tega šibka, ji je treba pravzaprav priznati, da se je s potezo izkazala za izjemno močno.

Povedo to, da živimo v svetu, kjer lahko vsak izraža mnenje, ne glede na to, ali je njegova kritika konstruktivna ali ne. Svoj komentar lahko oddamo ne glede na to, ali situacijo, ki jo komentiramo, dobro poznamo in ne glede na to, ali bi sami v situaciji lahko bili boljši. Komentator je lahko prav vsak in preko socialnih omrežji in raznih portalov lahko prosto obkladamo in žalimo tiste, ki jih poznamo, še večkrat pa tiste, ki jih ne. In ravno na to je med drugim želela sporočiti tudi Naomi Osaka s svojim odstopom.

Prenašanje pozornosti celega sveta je lahko izjemno stresno. Še več, lahko nas zaznamuje za celo življenje, zato se moramo zavedati, da je nekdo, kljub temu, da je teniški virtuoz, ali pa odličen športnik s katerega drugega področja, na koncu dneva prav tako le človek. Bitje s sto in eno težavo, s katero se mora spopasti poleg svoje kariere, poleg tega pa neprestano čepeti pod lupo celega sveta in poslušati komentarje ljudi, ki ga sploh ne poznajo. Naomi je z umikom želela le zaščititi svoje duševno zdravje, ki bi zagotovo moralo biti na prvem mestu in kljub spletnih očitkih, da je zaradi tega šibka, ji je treba pravzaprav priznati, da se je s potezo izkazala za izjemno močno. Kljub pritiskom se je namreč postavila zase in svoje zdravje, pa tudi če to pomeni neodobravanje, negodovanje in škodi karieri. Postavila se je zase, pa tudi za vse druge, saj je opozorila, da panični napadi, depresije in druge duševne težave pač ne izbirajo svojih žrtev in so še kako prisotne tudi v svetu vrhunskih športnikov, talentiranih glasbenikov, kultnih filmskih igralcev in nenazadnje, vseh drugih poklicev, ki dnevno zabavajo množice, rešujejo življenja, učijo nove generacije, pomagajo v vsakdanjih situacijah in tako naprej.

In če se iz te zgodbe lahko kaj naučimo, je to gotovo eno. Da se moramo v življenju čim večkrat postaviti v čevlje drugih, na situacijo pogledati z več zornih kotov in predvsem biti prijazni do soljudi in nikakor ne tresti hudobnih komentarjev na spletu.

Preberite še: Naomi Osaka: v ozadju njenega boja z depresijo je tudi Serena

Morda vas zanima tudi: Sara Isaković: Imeti dojenčka je veliko lažje kot se pripravljati na olimpijske igre


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)