Ste vedeli? Bananin olupek je tako hranljiv kot banana sama

V bananinem olupku naj bi se skrivalo polno hranljivih snovi.

7.1.2016 ob 7:30

shutterstock_225197908.jpg

Morda se vam bo zdelo vse skupaj malce nenavadno, a v resnici je bananin olupek prav tako koristen kot tisto, kar se skriva pod njim. Res je sicer, da olupek ni tako prijetnega okusa kot plod, saj je trši in rahlo grenek, a je kljub temu še vedno priporočljiv za uživanje. Lahko ga dodate smutijem, lahko ga popečete v pečici, v ponvi ali pred uživanjem deset minut kuhate. S tem se v njem prisotna vlakna in druge koristne snovi ne bodo porazgubile, bo pa bolj okusen.  Drži pa tudi, da bolj, kot je sadež zrel, tanjši in slajši bo olupek. Vendar previdno, naše banane ne spadajo v ta zdrav izbor.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Kaj vse je v srednje veliki banani:

 • 12 odstotkov dnevne potrebe telesa po vlakninah, s tem spodbuja prebavo in znižuje tveganje za povišan holesterol ter sladkorno bolezen.

 • 17 odstotkov dnevne potrebe po vitaminu C, ki je ključen za zdrav imunski sistem ter spodbuja nastajanje kolagena v koži.

 • 20 odstotkov dnevne potrebe po vitaminu B6, pirodoksinu, ki spodbuja spreminjanje zaužite hrane v energijo.

 • 12 odstotkov dnevne potrebe bo kaliju, ki uravnava bitje srca, iz telesa odpravlja odvečno tekočino ter je ključen za razvoj celic in tkiv.

 • Osem odstotkov dnevne potrebe po magneziju, ki med drugim skrbi za dobro prebavo, zdravje mišic, uravnavanje krvnega tlaka in uravnava količino glukoze v krvi.

Če boste poleg sadeža zaužili še olupek, si boste zagotovili še večji odmerek omenjenih snovi. "Bananin olupek namreč vsebuje veliko vlaknin, vitaminov B6 in B12 ter visok delež magnezija in kalija. Ob tem pa še določen odstotek beljakovin," je povedala Laura Flores, nutricionistka iz San Diega in dodala, da pred uživanjem bananin olupek res temeljito operite.

A POZOR! Z visoko hranljivimi olupki se lahko pohvalijo le banane, ki niso uvožene, torej prepeljane iz daljnih krajev. Trditev smo namreč preverili pri slovenski nutricionistki Mojci Cepuš, ki pravi, da bananin olupek pri nas ni užiten. "Na njem se namreč nahajajo razne strupene snovi, pesticidi, voski ..., ki so za nas škodljivi ali neužitni. Morda, če bi gojili banane doma, a v tem res ne vidim smisla," opozarja Cepuševa, a dodaja, da je zdravo pojesti bele laske v banani, ker vsebujejo antioksidante.

Nutricionistka pravi, da lahko vse tisto, kar bi nam sicer dal bananin olupek, če ne bi bil škropljen s pesticidi, dobimo v:

 • Kosu polnozrnatega kruha (vlaknine)
 • eni papriki (vitamin C)
 • krompirju in banani brez olupka (vitamin B-6)
 • pomaranči in banani brez olupka (kalij)
 • špinači (magnezij)
 • jajcih (lutein)


Zato ob naslednji banani, ki jo boste pojedli v Sloveniji, olupek le zavrzite. Če pa se odpravljate v tople kraje, kjer so banane sadje, vzgojeno na domačih tleh, ga le poskusite.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)