7.1.2016 ob 7:30
Morda se vam bo zdelo vse skupaj malce nenavadno, a v resnici je bananin olupek prav tako koristen kot tisto, kar se skriva pod njim. Res je sicer, da olupek ni tako prijetnega okusa kot plod, saj je trši in rahlo grenek, a je kljub temu še vedno priporočljiv za uživanje. Lahko ga dodate smutijem, lahko ga popečete v pečici, v ponvi ali pred uživanjem deset minut kuhate. S tem se v njem prisotna vlakna in druge koristne snovi ne bodo porazgubile, bo pa bolj okusen. Drži pa tudi, da bolj, kot je sadež zrel, tanjši in slajši bo olupek. Vendar previdno, naše banane ne spadajo v ta zdrav izbor.
Spremljajte nas tudi na Facebooku.
Kaj vse je v srednje veliki banani:
Če boste poleg sadeža zaužili še olupek, si boste zagotovili še večji odmerek omenjenih snovi. "Bananin olupek namreč vsebuje veliko vlaknin, vitaminov B6 in B12 ter visok delež magnezija in kalija. Ob tem pa še določen odstotek beljakovin," je povedala Laura Flores, nutricionistka iz San Diega in dodala, da pred uživanjem bananin olupek res temeljito operite.
A POZOR! Z visoko hranljivimi olupki se lahko pohvalijo le banane, ki niso uvožene, torej prepeljane iz daljnih krajev. Trditev smo namreč preverili pri slovenski nutricionistki Mojci Cepuš, ki pravi, da bananin olupek pri nas ni užiten. "Na njem se namreč nahajajo razne strupene snovi, pesticidi, voski ..., ki so za nas škodljivi ali neužitni. Morda, če bi gojili banane doma, a v tem res ne vidim smisla," opozarja Cepuševa, a dodaja, da je zdravo pojesti bele laske v banani, ker vsebujejo antioksidante.
Nutricionistka pravi, da lahko vse tisto, kar bi nam sicer dal bananin olupek, če ne bi bil škropljen s pesticidi, dobimo v:
Zato ob naslednji banani, ki jo boste pojedli v Sloveniji, olupek le zavrzite. Če pa se odpravljate v tople kraje, kjer so banane sadje, vzgojeno na domačih tleh, ga le poskusite.
Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock
oddajte komentar