Zjutraj sladoled, popoldne banane (strokovnjaki pojasnjujejo, kdaj je najbolje jesti katera živila)

Živila se razlikujejo glede na njihove učinke, zato je dobro vedeti, v katerem delu dneva jih je najbolje jesti.

6.11.2022 ob 8:56 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Zjutraj sladoled, popoldne banane (strokovnjaki pojasnjujejo, kdaj je najbolje jesti katera živila)

Glede na besede prehranske svetovalke Natalie Alibrandi na zdravje vpliva tudi čas, v katerem zaužijemo določena živila. Poglejte, kdaj bi morali po njenem prepričanju uživati določena živila.

Sladoled: ob 6.30

Zanimivo, a japonska študija z univerze Kyorin v Tokiju je pokazala, da osebe, ki zjutraj jedo sladoled, lažje premagujejo jutranjo utrujenost, jo hitreje odpravijo ter so ob tem še manj razdražljive.

Zaključek, ki iz tega sledi je: zamrznjena hrana, zaužita zjutraj, izboljšuje mentalne sposobnosti.

Strokovnjaki so omenjena dognanja pojasnili takole: hlad stimulira visokofrekvenčne alfa možganske valove, londonski inštitut za psihiatrijo temu dodaja, da sladoled spodbuja občutke zadovoljstva, ki so primerljivi s tistimi ob dobitku na loteriji.

In le kdo takšnih zjutraj ne bi bil vesel?

Jajca: ob 7.00

V časopisu American Journal of Clinical Nutrition objavljena študija je pokazala, da osebe, ki za zajtrk jedo jajca, čez dan skupno v telo s hrano vnesejo manj energije, kot tiste, ki jedo zajtrk, sestavljen pretežno iz ogljikovih hidratov.

Kajti z beljakovinami bogata hrana, zaužita zjutraj ali takoj po vadbi, pomaga ohranjati sitost.

Poleg tega je raziskava univerze Waseda iz Tokija odkrila, da jutranja konzumacija z beljakovinami bogatih živil povečuje mišično maso.

Kava in pecivo: ob 10.00

Čeprav večina dan začne s kavo, je idealen čas za kofein in lahek vmesni obrok sredina dopoldneva.

Raziskava univerze Tel Aviv je namreč dokazala, da zgodaj zjutraj popita kava lahko spodbuja tesnobnost in nervozo, saj je tedaj že zaradi biološkega ritma v krvi visoka količina kortizola, ki zagotavlja budnost, raven tega pa pade nekje do desete ure dopoldne.

Zato je tedaj pravi čas za dodatno pomoč v obliki kofeina in za malico iz ogljikovih hidratov.

Študija izraelske univerze, ki je proučevala vpliv ogljikovih hidratov na kilograme, je pokazala še, da imajo ti manjši vpliv na težo, če so zaužiti dopoldne, kot kadar jih jemo kasneje v dnevu.

"Popolno odrekanje določenim živilom spodbuja željo po njih. Zato si dovolite kakšno pecivo, vendar z njim ne pretiravajte in si ga privoščite v najboljšem delu dneva, torej dopoldne," je povedala avtorica študije Daniela Jakubowicz.

Čokolada ob 11:00

Čokolada, pod pogojem, da je ni preveč in da jo pojemo pred kosilom, lahko pomaga pri hujšanju.

Ena od španskih raziskav je pokazala, da so ženske, ki so pred kosilom pojedle košček temne čokolade, lažje presnavljale maščobe in so imele v krvi nižjo raven sladkorja od žensk, ki čokolade niso jedle.

Juha: 12.00

Z nizkokalorično juho, zaužito malo pred kosilom, je lažje hujšati, je dokazala raziskava univerze Penn State.

Osebe, ki si jo privoščijo, s celotnim kosilom pojedo približno 20 odstotkov manj džulov (kalorij) kot osebe, ki juhe ne jedo.

Testenine: 12.20

Brazilska raziskava iz leta 2021 je prišla do zanimivega zaključka: vnos večine energije v zgodnejšem delu dneva pomaga pri hujšanju in pozitivno vpliva na zdravje presnove.

Visoko energijsko hrano je torej priporočljivo jesti v zgodnjem popoldnevu.

Glede na rezultate omenjene študije, je torej z ogljikovimi hidrati bogata živila, kamor sodijo testenine, priporočljivo uživati v času kosila.

V osmih tednih, kolikor je trajala ta raziskava, so osebe, ki so sledile temu napotku, opazile znatno zmanjšanje maščobnih oblog.

Banane: 17.10

Znano je, da banane, ki so bogate z mineraloma kalij in magnezij, pripomorejo k zniževanju količine hormona stresa kortizola v telesu.

Ob tem kalij pripomore tudi k sproščanju mišic, v bananah prisoten serotonin ali hormon sreče pa zagotavlja boljše počutje, zato so idealna malica po napornem dnevu v službi.

Žita: 19.00

V kombinaciji s sestavljenimi ogljikovimi hidrati iz žit, je aminokislina triptofan, zastopana v mleku, dobrodošla za večerno uspavanje.

Žita z mlekom so torej idealna večerja, so zapisali strokovnjaki ameriške fundacije Spanje.

Kivi: 21.30

Če zvečer ne morete zaspati, uro preden ležete v posteljo pojete kivi, svetujejo izvajalci štiritedenske ameriške raziskave.

Sodelujoči v njej, ki so uro pred spanjem pojedli dva kivija, so zaspali hitreje od onih, ki si tega večernega prigrizka niso privoščili, piše The Sun.

Preberite še: Pet najboljših živil za možgane (za dober spomin in koncentracijo!)

Morda vas zanima tudi: 4 stvari, ki vas ovirajo pri tem, da bi živeli bolj zdravo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)