Škodljivi predmeti, ki jih uporabljamo vsak dan (in s čim jih je dobro nadomeščati)

Nekateri, na prvi pogled zelo uporabni in koristni predmeti, ob redni rabi povzročajo več škode kot koristi.

29.10.2021 ob 5:20 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Škodljivi predmeti, ki jih uporabljamo vsak dan (in s čim jih je dobro nadomeščati)

V kuhinji, v kopalnici, na delu, v namen higiene ali za zabavo. Vsak dan uporabljamo nešteto predmetov, s katerimi zadovoljujemo naše osnovne pa tudi malo manj osnovne potrebe.

A nekateri, čeprav na prvi pogled zgolj koristni, še kako škodujejo zdravju. Kateri sodijo v to skupino, zakaj so slabi in kaj je bolje izbrati namesto njih, niza portal Bright side.

Bombažne palčke

Namenjene so čiščenju ušesnega masla in so doma v domala vsaki kopalnici. A otorinolaringologi opozarjajo, da njihova uporaba povzroča več škode kot koristi, saj ušesno maslo potisnejo globlje v sluhovod in povzročajo nastanek čepov, s tem pa ogrožajo dober sluh.

Alternativa

Odpovejte se jim. Ušesnih kanalov ni treba čistiti, z mehko krpo po vsakem prhanju obrišite le zunanji del sluhovoda.

Antibakterijska mila

Zlasti v času, ko je uporaba različnih antibakterijskih sredstev v porastu, so v ospredju tudi mila, ki naj bi na koži pomorila škodljive mikrobe, med katere sodijo zdravju neprijazne bakterije in virusi.

Žal pa antibakterijska mila ne znajo ločevati dobrih od slabih bakterij in uničujejo tudi prve, s tem rušijo naravno mikrofloro in ogrožajo zdravje nasploh.

Alternativa

Povsem dostojno nalogo čiščenja opravijo običajna mila in voda.

Dietne gazirane pijače

Ker veste, da je v običajnih ogromno sladkorja, v prid zdravja raje pijete tiste brez njega. Vendar pozor, več raziskav je pokazalo, da tudi te zdravju niso prijazne, saj med drugim višajo tveganje za bolezni srca, za debelost ter za možgansko kap.

Ob tem zaradi v njih prisotnih umetnih sladil zbujajo željo po pravem sladkorju, ki se mu je posledično zelo težko upreti. Kam to vodi, je povsem jasno.

Alternativa

Če vam običajna voda res ne diši, raje pijte ohlajene zeliščne čaje ali vodo z dodatkom sadja, zelišč ali nekaj kapljic limoninega soka.

Parfum

Vedno, preden se odpravite od doma, obvezno na kožo nanesete nekaj kapljic priljubljene dišave. Nič narobe, če z njo ne pretiravate.

Kajti preveč parfuma oziroma intenziven vonj, ki ga ta prinaša, na vaše in na počutje okolice ne vpliva najbolje in lahko povzroča slabost ter tudi migreno. Prav tako je dobro znano, da so različne dišave v razpršilih ene največjih sovražnikov čistega okolja.

Alternativa

S parfumom v nobenem primeru ne pretiravajte, še bolje pa bo, če ga boste nadomestili z naravnimi eteričnimi olji, ki jih zmešane z baznim nanesite na polt.

DmitriyTitov/Gettyimages

Spužve za umivanje telesa

In drugi temu namenjeni pripomočki. Res je, da med umivanjem z njimi koži zagotavljate še blag piling, vendar imajo veliko temno plat:

v njihovi notranjosti se zaradi tam stalno prisotne vlage in visoke temperature množijo bakterije, ki se nato med umivanjem prenesejo na kožo ter povzročajo z njo povezane težave.

Alternativa

Bolje kot spužvaste gobice, je uporabljati bombažno krpo za umivanje in jo po vsaki prhi oprati ter posušiti. Če se gobicam in podobnim pripomočkom res nočete odpovedati, jih med posamičnimi uporabami dobro posušite.

Pasta za beljenje zob

S površine zob odstranjuje površinske madeže, ki so posledica pitja kave, čaja in drugih obarvanih pijač. Žal pa so paste s tem učinkom do najtrše snovi v našem telesu zelo agresivne in ob vsakodnevni uporabi škodujejo sklenini, s tem povečujejo občutljivost zob ter še drugače ogrožajo njihovo zdravje.

Alternativa

Za temeljito higieno zob so povsem sprejemljive običajne zobne paste, o pravih načinih beljenja pa se posvetujte s svojim stomatologom.

Aluminijasta folija

Je priročna in vanjo lahko pospravite ostanke hrane. Ampak aluminijasta folija ne omogoča hermetičnega zaprtja, kar pomeni, da se na v njej spravljenih živilih hitro lahko pretirano namnožijo zdravju neprijazne bakterije.

Alternativa

Bolje je uporabljati posode za shranjevanje hrane, ki se tesno zapirajo in tako onemogočajo rast in množenje bakterij, s čimer se zniža tveganje za zastrupitev s hrano.

Stare plastične posode

Preverite, če imajo vaše oznako brez bisfenola (BPA free). Če te ne opazite, plastične posode zavrzite. Kajti omenjena spojina je vir številnih težav sodobnega človeka, saj povzroča težave v delovanju sistema z notranjim izločanjem, neplodnost in viša tveganje za nekatere oblike raka.

Alternativa

Uporabljajte le plastične posode z oznako brez bisfenola. Za shranjevanje živil prav tako ne uporabljajte odslužene plastične embalaže, temveč le temu namenjene posode.

Natalia Duryagina/Gettyimages

Stari modrčki

Vsaka ima modrček, na katerega je kar malo čustveno navezana in ga zato noče odvreči. A če je ta dotrajan, dojkam ne nudi več prave opore, hkrati lahko povzroča bolečine hrbtu in izzove nepravilno držo.

Alternativa

Dojke vse življenje menjajo obliko, tej je treba prilagajati modrček, kajti le tako ta lahko nemoteno opravlja svojo nalogo.

Preberite še: Ste preboleli gripo? 10 stvari, ki jih morate takoj temeljito očistiti

Morda vas zanima tudi: Deset stvari, ki jih ni treba shranjevati v hladilniku


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)