Šest najverjetnejših razlogov za pogosto mravljinčenje v nogah

Za pogosto mravljinčenje v nogah je med drugim lahko krivo pomanjkanje določenih vitaminov.

12.6.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Šest najverjetnejših razlogov za pogosto mravljinčenje v nogah

Vsak kdaj občuti neprijetno mravljinčenje v nogah, ki je najpogosteje posledica dolgotrajnega neprimernega položaja nog in največkrat ne predstavlja razloga za zaskrbljenost. 

"Mravljinčenje največkrat ne nakazuje na večje težave z zdravjem," je za Women's Health povedal nevrolog William Buxton. Vendar pri tem opozarja, da mu je včasih vendarle treba nameniti nekaj več pozornosti in ga, kadar se pojavlja pogosto in brez očitnega razloga, ne bi smeli kar ignorirati. Na kaj pa lahko opozarja? Tu je šest najpogostejših razlogov za mravljinčenje.

Sladkorna bolezen

"En od možnih vzrokov za mravljinčenje v nogah je sladkorna bolezen," je povedal nevrolog Oluwatosin Thompson. Prav tako je pojav verjetnejši pri tistih, pri katerih je višje tveganje za to presnovno motnjo. Porast sladkorja namreč vpliva na delovanje živčevja, kar med drugim lahko vodi v neprijetne občutke v nogah.

Če se ob njih pogosto pojavljata žeja in lakota, imate prekomerno težo ali je v družini prisotna sladkorna bolezen tipa 2, pri zdravniku preverite raven krvnega sladkorja.

Določena zdravila

"Tudi nekatera zdravila povišujejo tveganje za mravljinčenje v nogah. Zlasti zdravila, ki se uporabljajo pri kemoterapiji ter pri zdravljenju okužbe z virusom HIV," navaja Thompson. V teh primerih je o stranskih učinkih primerno obvestiti zdravnika.

Nosečnost

S tem, ko se otrok v maternici razvija in raste, lahko pritiska na živce, povezane z nogami, kar pripelje do mravljinčenja in tudi do občutka otopelih nog. Vse to praviloma po porodu izzveni, če je prisotno še po njem, je o tem treba seznaniti zdravnika.

Pomanjkanje vitaminov in mineralov

Pomanjkanje nekaterih vitaminov B kompleksa, zlasti vitaminov B1 in B12, lahko vodi v mravljinčenje v stopalih in nogah. Omenjeni vitamini so nepogrešljivi za pravilno delovanje živčevja in noge vam lahko sporočajo, da jih telo dobiva premalo.

Zanimivo pri tem je, da lahko tudi presežek določenih vitaminov vodi v podobne občutke. "Zlasti je tu treba izpostaviti vitamin B6," opozarja Thompson. Zato se je pred jemanjem prehranskih dodatkov treba posvetovati z zdravnikom in slediti njegovim napotkom, še bolje pa si je hranljive snovi zagotavljati s pestro in uravnoteženo prehrano.

Ukleščen živec

Če boleč hrbet spremlja mravljinčenje v nogah, ki sega vse do stopal, gre lahko za ukleščen živec na predelu hrbta. Ta je lahko posledica poškodbe, nosečnosti, artritisa ali stresa in napetosti zaradi ponavljajočih se gibov. V večni primerov zadrego odpravi primerna fizioterapija.

Avtoimune bolezni

Sicer so redki primeri, a mravljinčenje je lahko posledica avtoimunih bolezni, kot so lupus, sjögrenov sindrom, guillain-barréjev sindrom, multipla skleroza.

Zakaj? Prekomerno delujoči imunski sistem v nekaterih primerih napada živčevje. Sicer se vsa omenjena stanja kažejo tudi z drugimi simptomi, denimo s šibkostjo ter otopelostjo udov, težkim dihanjem ali kronično bolečino. Če se te pojavljajo ob mravljinčenju, je vsekakor primerno obvestiti zdravnika, ki bo postavil diagnozo in predpisal primerne načine za blaženje posledic zaznane težave.

Preberite še: 10 razlogov za boleč hrbet (ki niso poškodbe)

Morda vas zanima tudi: Vas po vadbi bolijo mišice? Tako lahko omilite ali premagate bolečino


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)