Sedem dejstev, ki bi jih o ginekološkem pregledu morale poznati

To, da si niste obrile nog, ginekologe prav nič ne zanima.

27.11.2017 ob 8:30

ginekolog_ThinkstockPhotos-810324142.jpg

Obstajajo redni zdravniški pregledi, ki niso le dobrodošli temveč tudi potrebni, a so hkrati vir velikih zadreg. Mednje nedvomno sodi obisk ginekološke ordinacije. Veliko manj pa bi se ženske z njim obremenjevale, če bi vedele, kaj sploh tedaj, ko opravljajo svoje delo, ginekologi razmišljajo in opazijo.

Da bi nekoliko zmanjšali nelagodje, je pet strokovnjakov s tega področja za Woman's Health razkrilo, čemu v resnici posvečajo pozornost. 

(Ne)poraščenosti ne namenjamo nobene pozornosti

Večer pred jutrom vašega termina vas presune dejstvo: zadeve tam spodaj niso ravno urejene. V smislu poraščenosti. Zato se zaprete v kopalnico in storite, kar pač morate storiti.

Brez potrebe. Naslednjič pozabite vse skupaj. "Ni vam treba depilirati ne nog in ne vaše intime," pojasnjuje ginekolog Draion M. Burch. Tako jaz kot moji kolegi temu ne namenjamo prav nobene pozornosti.

Vonj vagine ni vir zadrege

"Pacientke se praviloma obremenjujejo s tem, kakšen vonj ima njihova vagina, mene pa bi na njihovem mestu bolj skrbel vonj stopal," pravi Bruch in dodaja: "Kadar jemljem bris, so ta bliže mojemu nosu, kot njihova vulva."

Res je, na porodni mizi vam bo lahko ušlo blato

Večina je žensk se zgrozi ob misli, da bi jim med porodom lahko ušlo blato. A v resnici je to za porodničarje nekaj povsem vsakdanjega in je zadrega povsem odveč.

"To se zgodi skoraj vsaki," je povedala Leena Shankar Nathan, klinična profesorica porodničartsva in ginekologije na univerzi Kalifornija. "Na to smo pripravljeni, tega smo navajeni in s tem se vam res ni treba obremenjevati."

Z drugimi besedami, sprostite se in potiskajte.

Zaradi menstruacije ne preskočite pregleda

Naj bo nekaj povsem jasno: menstrualna kri zdravnikov ne spravlja v zadrego in če vas menstruacija preseneti na dan obiska, nikar ne prestavljajte pregleda.

"Tudi porodi, zlasti tisti s carskim rezom, so zelo krvavi in menstrualna kri med pregledom ne predstavlja prav nobene ovire," pravi Mary Jane Minkin, klinična profesorica porodničartsva, ginekologije in reproduktivnih znanosti na univerzi Yale.

Zdravnika o menstruaciji obvestite le, če vam namerava vzeti bris materničnega vratu, saj v nekaterih ordinacijah tega postopka med menstruacijo ne izvajajo.

vedeli_micna.jpg

Vedeti želimo vse o srbenju tam spodaj

Morda vam je neprijetno opisovati, kako in kdaj vas srbi vagina, a kot zagotavlja direktorica oddelka za žensko zdravje bolnišnice Holland Barb DePree, je potrebno o tem zbrati kar največ podrobnih informaciji, saj je le z njihovo pomočjo mogoče postaviti natančno diagnozo.

"Nekatere mesece odlašajo, preden poiščejo zdravniško pomoč, vendar srbenje vagine ni normalen pojav in bi se ob njem morali posvetovati s svojim ginekologom ter mu pri tem postreči s čim podrobnejšimi informacijami."

Zagovarjamo kontracepcijo

Kateri je najprimernejši način kontracepcije, je odvisno od vsake posameznice, vsak ginekolog pa se nedvomno potrudi priporočiti takšno, ki bi pacientki najbolj odgovarjala. Čeprav drži, da obstaja način, ki ga največkrat svetujejo in to je maternični vložek.

Zakaj? "Je varen, predstavlja dolgotrajno zaščito in zato prinaša plus tako za pacientke, kot za ginekologe," pojasnjuje Leah Torres, ginekologinja iz Salt Lake Cityja.

Nathanova se z njo strinja. Zlasti so priljubljeni vložki, ki postopoma sproščajo hormone gestagene (mirena). Ti ne samo, da preprečujejo nezaželeno nosečnost, temveč prav tako blažijo menstrualne krče, ob njih so mesečne krvavitve blažje ter pomagajo zaščititi pred rakom maternice.

Nobena vrsta seksa ni tabu

"Dobro poznavanje vašega spolnega življenja (kakšne vrste seksa prakticirate, analnega, vaginalnega, oralnega in podobno), kakšna je vaša spolna usmerjenost in druga dejstva, vašemu zdravniku pomagajo zagotavljati vam najboljšo preventivo in po potrebi zdravljenje," opozarja Nathanova.

Prav tako ne lažite o številu partnerjev. "Naša naloga ni, da vam sodimo, naša naloga je poskrbeti za vaše zdravje, predvidevati tveganje za različne spolne bolezni, vam zagotoviti kar najboljšo oskrbo ter podati primerne nasvete za zdravo spolnost. Zato nam ne lažite in ničesar ne prikrivajte. V naših ordinacijah tabu tem ni."

Danes te na MIČNI čakajo še druge ZANIMIVE vsebine:

Ana Kete: Prvo poroko je fotografirala pri 15. letih

Življenje na tehtnici: Nisem več zatipala srčnega utripa

Deset majhnih pozornosti, ki ženskam pomenijo ogromno

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)